Last news in Fakti

2 Януари, 2019 11:58 2 063 3

Новият президент: Да спасим Бразилия

  • жаир болсонаро-
  • бразилия-
  • доналд тръмп

Десният националист Жаир Болсонаро положи клетва и встъпи официално в длъжност

Новият президент: Да спасим Бразилия - 1
Снимка: BGNES/EPA

Десният националист Жаир Болсонаро положи клетва и встъпи официално в длъжност като 38-ия президент на Бразилия, съобщи Ройтерс.

"Призовавам всички конгресмени да ми помогнат да спася Бразилия от корупцията, престъпността и идеологическото подчинение", заяви той в кратката си реч пред Националния конгрес в столицата.
Шестдесет и три годишният бивш армейски капитан призова за тази цел да бъде сключен "истински пакт между обществото, изпълнителната, законодателната и съдебната власт" .

Новият държавен глава потвърди желанието си да води ултраконсервативна политика. Обеща да спазва "юдео-християнските традиции" и да се бори срещу преподаването на "джендър идеологията" в училищата. Повтори намерението си да либерализира носенето на оръжия и заяви, че политиката му "ще подготви децата за пазара на труда, а не за политически активизъм".

Церемонията в парламента бе бойкотирана от левицата.

На път към сградата на Националния конгрес Болсонаро и съпругата му Мишел преминаха с кабриолет през един от основните булеварди, водещи до правителствените сгради в столицата. Те помахаха с ръце на събралите се хиляди привърженици на новия президент, които скандираха лозунга му от предизборната кампания "Бразилия над всичко. Бог над всички".

Автомобилът беше обграден от конни гвардейци, а зад него тичаха охранители в цивилни дрехи. Днешните прояви в Бразилия бяха охранявани от 3000 полицаи. Военни танкове, изтребители и системи за противовъздушна отбрана също бяха приведени в готовност.

Засилените мерки за сигурност бяха по искане на Болсонаро, който бе ранен с нож в корема при нападение на предизборен митинг през септември.

Американският президент Доналд Тръмп поздрави Болсонаро в Тwitter заради "страхотната му реч по случай встъпването в длъжност" и го увери в подкрепата на САЩ. Малко след това новият бразилски лидер му върна жеста и написа в социалната мрежа, че с божията подкрепа двамата държавници ще донесат благоденствие на своите народи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Poznato

    3 1 Отговор
    Бразилия first!
  • 2 Бат Саше

    2 2 Отговор
    Щом ще е пазител на юдейските традиции, значи може да прави каквото си поиска. Всичко друго е маловажно....
  • 3 Чукундур

    0 0 Отговор
    Ай да им е честито на бразилците чуфутския президент краварите все така започват и все на зле върви намериха си нови роби
Новини по държави: