Last news in Fakti

3 Януари, 2019 14:42 2 026 2

Смъртни присъди грозят убийците на Хашоги

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • съд-
  • смъртни присъди-
  • саудитска арабия-
  • убийство-
  • дело

Прокурорът поиска екзекуция на петима от заподозрените

Смъртни присъди грозят убийците на Хашоги - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В саудитската столица Рияд се проведе първото заседание по делото срещу убийците на журналиста Джамал Хашоги, екзекутиран по особено брутален начин в Истанбул през месец октомври миналата година, предаде „Дейли Сабах“.

Единадесет души се обявиха в съда, заподозрени, че са участвали в убийството на журналиста дисидент, отишъл до консулството в Турция за изкарване на брачни документи. Главният прокурор на кралството поиска смъртни присъди на петима от заподозрените. Всички те бяха придружени от своите адвокати.

Турция обяви, че иска арестуваните за убийството на Хашоги, който Реджеп Ердоган определи като свой „приятел“, да бъдат съдени в Турция, но Саудитска Арабия отказа. Рияд в продължение на дълго време отричаше, че журналистът е бил убит в консулството. След ясните доказателства, разпространени от турските служби, арабите все пак признаха за убийството, но отричат кралското семейство да го е наредило.

Международната общност и разследващите в Турция са убедени, че заповед за убийство, и то в дипломатическата сграда на Саудитска Арабия, може да дойде единствено от високо ниво в Рияд. В хода на разследването стана ясно, че Джамал Хашоги е бил измъчван, а след това убит. Тялото му е било нарязано на парчета, а саудитски агенти са направили всичко възможно, за да заличат следите и тялото. По последна информация тялото на Хашоги е било изхвърлено в кладенеца в градината на дома на генералния консул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Начи треба да свитнат първо камиларското принц на него.