Last news in Fakti

5 Януари, 2019 14:26 6 707 58

Турция иска помощ от САЩ срещу Ислямска държава

  • сирия-
  • сащ-
  • турция-
  • военни-
  • ислямска държава

На 8 януари ще стане ясно как турските военни ще заместят американските

Турция иска помощ от САЩ срещу Ислямска държава - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция иска САЩ военна подкрепа в Сирия срещу Ислямска държава. Тя трябва да включва помощ при нанасянето на авиоудари и транспортирането на военнослужещи, пише американското издание Wall Street Journal.

Причината Анкара да иска помощ от Щатите е, че Турция ще поеме основната част от усилията в борбата срещу Ислямска държава след като американските военни се изтеглят. Близо 2000 военнослужещи на САЩ трябва да напуснат Сирия до 100 дни, които започнаха да текат на 19 декември 2018 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето.

На 8 януари в Анкара ще бъде обсъдено точно как турските военни ще заменят американския контингент в Сирия. В тях ще вземе участие помощник-държавният секретар на САЩ за националната сигурност Джон Болтън, специалният представител на Държавния департамент за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Джоузеф Дънфорд.

Американски медии, позовавайки се на представители на Белия дом, също така съобщиха, че турските власти ще се заемат с управлението на териториите, освободени от терористите на Ислямска държава в Сирия, след изтеглянето на силите на САЩ от територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    26 46 Отговор
    Местните турско-руски подлоги са в шах и не знаят как да реагират даже, а и опорките от Мацква и от Анкара закъсняват нещо !

    Коментиран от #4, #24

  • 2 ivan4o

    9 21 Отговор
    Тва е пропаганда . Пхахахаххах
  • 3 Пълна лудница

    19 21 Отговор
    Турция се договаря за Сирия със САЩ. Все едно Русия да се договаря с Ким за Япония.
  • 4 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    То че е така ,ами ти от къде позна?:))
  • 5 Стефан Стамболов

    15 17 Отговор
    Не е вярно това, това е долна лъжа и манипулация? Ердоган, може да иска помощ само от другия "кабриолет"- еврейчо шеломович! Зер, нали сега са дружки, откриват заедно най- голямата джамия в Европа- в Москва, Ердоган купува ръждиви кюнци с 400 000 за космическата си отбрана срещу галактическата империя САЩ!

    Коментиран от #7

  • 6 Гоус

    23 17 Отговор
    ИД бе създадена от Турция за да унищожи кюрдите и да заграби богатите нефтени полета в Сирия и Ирак.

    Коментиран от #16, #23

  • 7 гост

    15 13 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Стамболов":

    Май накрая вместо руснаците да получат "достъп" до Ф-35 , американците ще получат няколко "погрешно" изстреляни и паднали в морето С-400 , с което ще приключи безславната им кариера , а батя ще проклина деня , в който се е хванал с "друговерци" , хахахха !!!
  • 8 Далновиден специалист не е съм ТРОЛ КАТ

    23 22 Отговор
    То се знае че бай ЕРДО СИ ВЛИЗА ВЪВ ВЛАДЕНИЯТА СИ, И ЩЕ ИГРАЕ ВАЖЖНА РОЛЯ ЗА МИРА И СПОКОЙСТВИЕТО В ТОЗИ РЕГИОН,
    НИЕ МОЖЕМ ЗА ЗЛОБЕЕМ И ДА ИМ ЗАВИЖДАМЕ , НО ЧЕЛОВЕКЪТ С ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА Е ,: Е ЕРДОГАН.
    ДО СЕГА САМО ТОЙ ПИЧЕЛИ И ПАК ПИЧЕЛИ.
    ВИЖТЕ ФАКТИТЕ ДО СЕГА, СЕГА И ПЕТРОЛЪТ ОТ РЕГИОНА ЩЕ ТЕЧЕ ПРАВО У ТУРКИЯТА.
    ДАНО МИРЯСАТ ПО СКОРО ТАМ И СЕ УСПОКОИ И ЦЯЛА ЕВРОПА ОТ НОВИ БЕЖАНЦИ.
    БРАВО БРАТО, БЛАГОДАРИМ ТИ БАЙ ЕРДО ЕФЕНДИ.
    ДРЪЖ ГИ ЗДРАВО ТЕЗИ ДИВАЦИ ТАМ, И УСПЕЕЕЕХ .

    Коментиран от #9, #10

  • 9 бай КИРО

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Далновиден специалист не е съм ТРОЛ КАТ":

    МАШАЛЛА ' ТОЧЕН , ОБЕКТИВЕН СИ.

    ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА МАЙ.
  • 10 профайлър

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Далновиден специалист не е съм ТРОЛ КАТ":

    Ти да не си оня, Реджеп Иведик, да си понаучил български.
  • 11 тъпи фесове

    22 19 Отговор
    Каква стана тя,фесовете ревяха американците да се махат сега искат помощ от тях.Ерди усети дебелия и сега се върти да не му влезе дълбоко.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    15 8 Отговор
    Е как е възможно при наличието на толкова мощно Руско присъствие в Сирия,при такива "почти братски" Турско-руски отношения,при такъв яростен спор между Турция и Америка относно статута и ролята на кюрдите в Сирия,изведнъж...АМЕРИКА ПОМАГАЙ ЧЕ НЯМА КОЙ ДРУГ?!!А неотдавна имаше специална среща за приятелство и взаимопомощ между Русия,Турция и Иран запечатана на снимки за бъдещите поколения...А то кво стана-въздух под налягане:)
  • 15 Пираня

    8 9 Отговор
    Това ще иска Турция обаче Тръмп какво ще каже не се знае. Турция се видя че няма интерес да се бие с братята си сунити от Алкайда и ИДИЛ. В момента в Идлиб терористите си правят каквото си искат а Ердоган уж обеща да ги прочисти. Когато ИДИЛ беше на границата ги снабдяваше с оръжия и търгуваше с тях. Сега иска наготово слад като всичко е прочистено да завземе територията на арабите. Цял свят се чуди на наглост на този човек, дано и Тръмп колкото и да е непредсказуем да не направи някоя сделка за пари!!! Кюрдите трябва много да внимават.

    Коментиран от #17

  • 16 ХАСАН

    15 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гоус":

    Щом беше създадена от Турция ,защо извършиха толкова много терристични акции в Турция??? ИД взривиха бомби по плошади и стадиони...нападнаха клуб Рейна на Нова година....няма никаква логика това което казваш

    Коментиран от #19

  • 17 ХАСАН

    12 10 Отговор

    До коментар #15 от "Пираня":

    Турция е балансьор в Сирия между Русия,Сащ,Иран и Асад...приюти 3,5 милиона синийци и защитава техните права и свободи

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пираня

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "ХАСАН":

    Защото подпомагат нещо което трудно може да се контролира, това е като БОВ на фронта върши супер работа, но като духне вятърът може да има и нежелани последствия. Факт е че ги смятат за братя сунити и не ги закачат, ако можеш опровергаи ме.
  • 20 Туй то

    8 2 Отговор
    Прехваленото НАТО, имат самолети а не могат да ги пилотират, търсят помощ. Изглежда американците им ги пращат без двигатели, само за камуфлаш ли са? Правят ги от тенеке!? Че даже и войници не могат да транпортират, те крака нямат ли, талибаните чак от Афганистан в Германия ходят пеша!?
  • 21 Пираня

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "ХАСАН":

    Приюти ги в лагери в калта за да изнудва Европа. Досега без Турция войната да е свършила и хората да са се върнали. Защо помага в Идлиб на Алкайда, защо помага в Африн на терористите от ФСА. Защо не се би с ИДИЛ и сега се сети когато кюрдите станаха герои.

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Той е дребна риба

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Гоус":

    Но баш башиите му от САЩ създадоха ИД, може и анадолеца да се е молил. Но да се нарежат нашите ракети, със сигурност Турция е ревала като малко дете, и САЩ нареди на нашите продажници-послушковци!
  • 24 Морук

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    В кой университет си учил или преподаваш,нещо взе сън да не ви хваща че целия свят не ви иска вмирисани краварчета,това е само началото ше става още по добре

    Коментиран от #32

  • 25 Бат Ердо

    4 8 Отговор
    "Отбелязва се, че Турция моли САЩ да окажат «съществена» военна подкрепа, включително въздушни удари, транспорт и логистика.

    «Исканията на Турция са толкова много, че ако ги удовлетворим напълно, то американските военни трябва да увеличат своето присъствие в Сирия, а не да го съкратят», се казва в текста." Това е НАТО, хем голями, хем посрани, страшната армия!? С едни талибани не могат да се справят, а на Русия и Китай се перчат!? Не дай боже да се срещнат, ще бъде краят на САЩ и Турция.
  • 26 ХАСАН

    11 6 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    ИД е еврейски проект с цел да дестабилизира враговете си Ирак и Сирия ...Просто Ал Кайда си свърши работата,изчезна и трябваше нов Франкейщайн..целта му беше в района да има хаос и пожар..когато тоя пожар стигна до турската граница ,Турция се намеси да потуши пожара..

    Коментиран от #28

  • 27 ХАСАН

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Бежанците бяха поканени-в Европа от Меркел...Турция предложи в самата Сирия да се направи зона за сигурност ,даже Бойко отиде при Меркел за тази идея ,но уви ..Меркел не се съгласи

    Коментиран от #29

  • 28 Пираня

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    Напротив когато беше на границата ви си сътрудничехте и една капка кръв не се проля!!! Сега е на 250 км от вас и вие станахте силни. Като сте силни покажете срещу другите ви братя от Алкайда какво можете. А забравих ФСА и Алкайда са с еднаква идеология само парите са различни. Ердоган ви приравни със СА фанатици които използвате простите хора да им навявате страх от кръстоносците и в същото време се молите на същите тези кръстоносци.
  • 29 Пираня

    6 9 Отговор

    До коментар #27 от "ХАСАН":

    Бежанците избягаха от воината и фанатиците. Защо сега не се връщат в Африн и Идлиб които се контролират от проксито на Турция. Отговорът е прост защото там са същите тези фанатици от които избягаха.

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ХАСАН

    5 8 Отговор

    До коментар #29 от "Пираня":

    Турция постъпи умно ..изчака 7г за да се изтощат всички и чак тогава влезе в Сирия...

    Коментиран от #34

  • 34 Пираня

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "ХАСАН":

    Е добре тогава не казвай, че се бият срещу терористите а просто кажи, че искат да окупират територии и си стискаме ръцете.

    Коментиран от #39

  • 35 касапина

    6 8 Отговор
    Келявия аскер може да избива жени и деца, но срещу мъже не му стиска.
  • 36 ибрям

    6 5 Отговор
    Само една десета от турското въоръжение и войници са дееспособни
  • 37 Гениален тактически ход на султана

    6 4 Отговор
    Не, че американците много му са нужни за да се справи с терористите. Просто им дава възможност да се оттеглят достойно. Постъпва като истински съюзник.
  • 38 Терористите да слагат фустаните

    3 4 Отговор
    И да се спасяват както в Африн. Хахахаха
  • 39 ХАСАН

    6 6 Отговор

    До коментар #34 от "Пираня":

    Ефратски щит беше срещу ИД,а Маслинова клонка срещу УПГ/ПКК...срещу терористи се бият

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пираня

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "ХАСАН":

    И двете операции бяха срещу Кюрдите които се бият срещу приятелите им терористи. Нищо света не е глупав всичко вижда.

    Коментиран от #45

  • 42 ХАСАН

    4 6 Отговор

    До коментар #40 от "тъпи фесове":

    На прабаба ти харесваше с фесове ..

    Коментиран от #49

  • 43 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    САЩ не дават петрола!.....Ама по доста по-заобиколен начин,УЖ Турция ,,моли,,....А бе хибридки ,бе.
  • 44 Патриот

    0 0 Отговор
    Турция вика майката да си убие детето.
    Тез ъкъл нямат ли? Сигурно гледат само български телевизии.
  • 45 ХАСАН

    3 4 Отговор

    До коментар #41 от "Пираня":

    Това е твое мнение! Но не е истина..и в крайна сметка пожара е до границата на Турция и разбира се че ше направи-всичко възможно да потуши
  • 46 Български турчин

    4 5 Отговор
    Колкото и да плюете и обиждате нашият президент Ердоган тана неоспоримо първи фактор в Сирия. Защо да не си съдействат с амириканците. Нали всички сме зъюзници. Някой българи не разбраха, че вече сме в нато и поддържаме дружески комшулук с Турция. Там има базирани много емерикански войски основно в Инджирлик. Поддържат си дослука хората. Като сте толква ербап микажетес кой комшийски народ се обичате и не се заканвате и попържате. Със сърбите ли, или румънцити или гърци, или македонци,или косовари.

    Коментиран от #48, #50, #56

  • 47 я виж ти

    1 5 Отговор
    Каква помощ са заискали?Нали са голямата работа?Нали си имаха Аллах,а пък онези там-долари?Путя не помага ли?
  • 48 Въпросче

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Български турчин":

    Пишеш поддържаме нещо си с Турция после нашият президент Ердоган, ти сигурен ли си че си добре с главата?
  • 49 И на жена му и на дъщеря му

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "ХАСАН":

    И сега им харесва
  • 50 Български българин

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "Български турчин":

    Шшшшшшт,тихо,тихо,че не ми се слушат глупости.До онзи ден долари горихте по площадите,днес вече за Америка скимтите.Тихо.
    Вече и кьопеците ви разбраха колко и какво струвате.
  • 51 Голем смях

    5 4 Отговор
    Ердоган и партията му са ислямисти.И то от гадните.Как очаквате да се бори с ИД?Всичко е парлама и повод да се разправи с кюрдите,които са 30 процента от населението на Пуйката.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    към момента турция няма достъп до зони в които да воюва с ислямска държава.ако искат помощ от сащ те могат да я ползват в владяните от тях територии срещу спящи клетки на идил.дори сащ да се изтеглят турция пак няма да може да достигне зони с идил,щото те са на територията на асад изключая една съвсем малка зона до иракската граница която обаче в момента кюрдите прочистват и едва ли ще издържи много.та казано просто новината е феик.

    Коментиран от #55

  • 54 ХАСАН

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Голем смях":

    Ти си християнин ние сме мюсюлмани! Какво лошо има в това???! Какво ще рече ислямист???
  • 55 ХАСАН

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Турция няма за цел да се бори срещу всички тер.групи по цялата Сирия а само на 50км дълбочина и-по цялата гпаница...ако решат да разделят Сирия би било добре дълбрчината да бъде 100км и да бъле автономна територия като ивицата Газа
  • 56 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Български турчин":

    Като е ваш президент, що щеш тука. Бягай при него. Тук президент е ген. Радев.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: