6 Януари, 2019 18:50 1 955 3

Жени „щурмуваха“ Бастилията

  • жълти жилетки-
  • бастилията-
  • париж-
  • франция-
  • жени-
  • полиция

Демонстрантите обявиха, че маршът им е изцяло мирен

Жени „щурмуваха“ Бастилията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколкостотин жени, членове на протестното движение „жълти жилетки“, „щурмуваха“ Бастилията в Париж, съобщава Ройтерс.

Въоръжени с жълти балони, дамите се събраха на стълбите на Операта, която се намира срещу на площада на Бастилията в източната част на френската столица. След това демонстрантите обградиха за около половин час популярния френски монумент, хванати за ръце, и се отправиха на протестен марш по улиците на Париж.

Дамите се отзоваха на призив в социалната мрежа “Фейсбук“, в който организаторите на проявата припомниха ролята на жените в ранните дни на Френската революция, които извървели пеша пътя до двореца Версай, за да се срещнат с крал Луи XVI.

Демонстрантите изрично обявиха, че маршът им е изцяло мирен на фона на протестите от изминалите седмици, в които имаше провокатори, предизвикали сблъсъци с полицията и вандалски прояви, при които бяха повредени известни френски забележителности.

Дамите повдигнаха редица проблеми, с които се сблъскват жените – нестабилна заетост, трудности при отглеждането на децата от самотни майки и липсата на адекватна грижа от страна на държавата за подрастващите, съобщава БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tiffff

    2 19 Отговор
    Ето първи съм и ще кажа защо ..... Защото не ви пука какво става в Европа ... А сте част от нея .... Вълнува ви само ония педофил джудже от Кремъл . ...

    Коментиран от #2

  • 2 реалист

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Tiffff":

    Че сме част от Европа е вярно,но каква част...,то и Русия е част от Европа...или си зле с географията...
  • 3 реалист

    5 0 Отговор
    Браво на жените,но защо не повдигат проблеми от Истамбулската,а само:::: Дамите повдигнаха редица проблеми, с които се сблъскват жените – нестабилна заетост, трудности при отглеждането на децата от самотни майки и липсата на адекватна грижа от страна на държавата за подрастващите, съобщава БГНЕС....
Новини по държави: