Last news in Fakti

9 Януари, 2019 08:36 4 039 13

Цунами с височина 1.5 километра убило динозаврите

  • цунами-
  • астероид-
  • динозаври-
  • учени

Огромна вълна е заляла планетата

Цунами с височина 1.5 километра убило динозаврите - 1
Снимка: Shutterstock

Американски геофизици пресъздадоха с компютърна симулация гигантското цунами, предизвикано от астероида, паднал в областта на Мексиканския залив преди над 65 милиона години, предаде Livescience.

В края на Кредата, третият период от мезозойската ера, огромен астероид удря Земята. Смята се, че неговият диаметър е близо 14 километра. Ударът е толкова мащабен, че създава огромна вълна цунами с височина 1.5 километра, твърдят учените. Тя буквално залива световния океан и цялата планета, а събитието довежда до унищожението на динозаврите и много други видове.

Освен цунами, астероидът Чискулуб е предизвикал изхвърляне на горещи скали и множество прахови частици в атмосферата, които на практика блокират проникването на слънчева светлина и предизвикват невиждан студ на планетата. Цунамито се е движело със скорост от 143 км/ч, смятат учените. Вълната не може да се сравни с нито една от историята на нашата планета.

Редица учени развиват теории, че масовото измиране е причинено от едно или повече катастрофални събития, сред които масирано падане на астероиди или увеличена вулканична активност. Геологичните процеси е възможно да са довели до намаляване на слънчевата светлина и възпрепятствали фотосинтезата, с което да са причинили екологична катастрофа на Земята. Други изследователи смятат, че измирането е протекло постепенно, поради бавни промени в нивото на океаните или в климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 1 Отговор
    То това си беше ясно.
    Самият Мексикански залив си е кратър от огромно небесно тяло!!
    А и самата планета има следи от "потопа"

    Коментиран от #7

  • 2 Чинга чук

    14 2 Отговор
    На нас цунами не ни трябва!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 11ап

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Насран русофил":

    Само като са го видели !
  • 5 Чичо Тони

    7 0 Отговор
    Вълните цунами не са с голяма височина, а с километри дължина, при което се освобождава енергията на огромно количество движеща се вода. Динозаврите са били навсякъде по земята. Дали цунами, колкото и голямо, би преминало през цяла Европа и Азия. И какво се е случило с останалия жив свят? Остава старата добра хипотеза за изхвърлен прах и рязко застудяване.
  • 6 Гост

    6 2 Отговор
    Тази теория е ясна,но както един колега отбеляза,защо останалите животни не загиват? Защо избирателно само динозаврите измират? Аз имам друга теория. Според мен Земята е тераформирана ,за да се освободи място за създаването на човека ,който да работи и извлича минералите от Земята.Има малко доказателства за съвместно съществуване на хора и динозаври.

    Коментиран от #8

  • 7 678

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Мексикансият залив не е никакъв кратер.Той се е формирал преди около 300 милиона години ,след разместване на земните плочи.
  • 8 729

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Това ,че не незнаеш отговора ,незначи ,че автоматично трябва да разчиташ на някакви суперсили ,за да си обесняваш налудничавите теории.Астероида избива около 90% от живота на Земята.Остава предимно живота в океаните и дребни животни на сушата и такива не по-големи от котка например.Оцеляват предимно насекоми и животни които се хранят с насекоми.А живота се увеличава главомолно само за 300 хиляди години,а за останалите 65 милиона години се появяват и изчезват всякакви видове животни(включително и появата на хората).Ти с какво си обесняваш случая ? С господ ли ? :/

    Коментиран от #12

  • 9 дали

    3 0 Отговор
    Хората са изяли динозаврите.От къде иначе има легенди за триглав звей , за ламята за драконите и т.н.

    Коментиран от #11

  • 10 загрижен Хомосапиенс

    2 0 Отговор
    Като искаме, да има човешка ,цивилизация,трябва да сме радостни,
    че тези зверове, ги няма, иначе как бихме, оцелели паралелно с цялата тази ,вечно гладна твар?
  • 11 Веселяк

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "дали":

    Има и живи, познавам една, викат и Спаска Ламята!
  • 12 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "729":

    Значи Господ и извънземни са две различни неща. Има доста доказателства за присъствието на извънземни в нашата история,сега не ми се обеснява. При една изостанала цивилизация,всяка напреднала изглежда като Господ,но даде учените се съгласиха с теорията на Божествената частица.Ако ти си мислиш,че Господ не съществува, а си произлязъл от маймуна си е твой проблем.
  • 13 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Цунамито не е причина за изчесването на динозаврите. Падналия метеорит е донесъл нов вирус на Земята. Динозаврите не са имали естествен имунитет срещу него и са измрели от заразата.