9 Януари, 2019 23:02 4 361 9

Бензинът властва в Европа

  • европа-
  • бензин-
  • коли

Повече от половината автомобили в 15 държави от ЕС се движат с бензин

Бензинът властва в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

През 2016 г. повече от половината автомобили в 15 от държавите – членки на ЕС са се задвижвали с бензин, съобщи Евростат.

На този етап липсват официални данни за България. Най-висок дял на бензинови автомобили има в Кипър. Там те формират 86% от движещите се автомобили.

Във Финландия процентът е 75, а в Унгария 70. Автомобилите с дизелов двигател са надвишили прага от 50% във Франция(69%), Литва (65%), Люксембург (64%), Белгия (60%), Австрия и Испания (57%), както и Португалия (54%) и Латвия (53%).

В Полша употребата на алтернативни горива възлиза на 16%. В Литва процентът е 10. В Италия и Латвия употребата на алтернативни горива е 8%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    20 0 Отговор
    Абе друго си е Голф 3 TDI (нов внос от северна Италия) - Като нова
  • 2 Nevidin

    11 25 Отговор
    Скоро таралясниците ще отстъпят на електромобилите!!!!!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Alpha_Lone_Wolf

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Nevidin":

    И с какво ще ги зареждаш новите бракми?
    Какво правим като хората се приберат от работа и пъхнат в контакта да зареждат колата? Представи си в България 1млн коли всяка вечер да лапат ток, ние при по-яка зима и закъсваме...
  • 4 goni

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Nevidin":

    Нито ти, нито аз ще доживеем да си купим електромобил! Колкото и да си млад няма да можеш да си го позволиш! Защото си беден българин, също като мен!:)
  • 5 Шивачът

    17 2 Отговор
    Искаш не искаш, можеш не можеш, имаш или нямаш €, $, лев те принуждават. А МОНОПОЛЪТ бил забранен. Що не направят питане до хората? Ще загубят Ел. автомобилите. От Германия до България колко време ще загубя за зареждане. И ето трябва ти хотел. За тебе и семейството. Е колко е евтино?
  • 6 патриотъ

    17 9 Отговор
    Пълни глупости!Дялът на дизеловите автомобили е сравнително много по-голям от този на бензиновите коли!А електрическите автомобили нямат никакво бъдеще и са пригодни само за близки разстояния и за града.Представете си колко дена ще пътува един електромобил от Германия до България,като средния му пробег със напълно заредени батерии е 250-300 километра,а батериите се зареждат за 8 часа?!

    Коментиран от #9

  • 7 го60

    6 2 Отговор
    А бенДзинките делите ли ги на газови, за един прЕател питам ;)
  • 8 onq s konq

    8 6 Отговор
    Всъщност не е важно горивото,а КОЛКО СТРУВА КОЛАТА в която се налива.
  • 9 Крали Марко

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Към настоящия момент делът на дезела е по-голям от бензина само на Горубляне и другите мошенници. В Европа в най-добрите си години дизелът имаше 55% пазарен дял, а за миналата година делът на дизелови автомобили в целия свят е 3%.