Last news in Fakti

10 Януари, 2019 08:48 2 119 14

Българските превозвачи протестират в Брюксел

  • протест-
  • превозвачи-
  • макрон

Пакетът „Мобилност“ е причината за недоволството

Българските превозвачи протестират в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС

Мирният протест е подкрепен от транспортния министър Росен Желязков и наши евродепутати, които са обещали да се присъединят към протестиращите. Няма да има затваряне на улици и блокади.

На площад „Люксембург” ще се присъединят към българските превозвачи и техни колеги от Румъния и Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Митингът ще бъде в рамките на заседанието на транспортната комисия в ЕП, на която се очаква да бъдат гласувани спорните поправки в европейското законодателство.

Българските превозвачи настояват Европейската комисия да отхвърли предложените поправки.

“Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо че фирмата може да има бази в Европа”, коментира за БГНЕС изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е „равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място. “При средна ставка 10 евро на час, това означава, че шофьор трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни. Никой шофьор - нито във френска, нито в немска фирма, взима тези пари. Взимат между 2000 - 2400 евро, колкото и нашите шофьори“, обясни Димитров.

„Всички сме единодушни, че това е национална кауза и интерес. С общи усилия трябва да не допуснем тези протекционистки, лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната и ще засегне над 120 000 души у нас”, смята изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

“В резултат на тези мерки ще се подобрят също така условията на труд на водачите и ще може да се потърси изход от проблема, свързан с недостига на водачи, който засяга цялата европейска промишленост”, коментира транспортният еврокомисар Виолета Булц след среща с транспортни министри.

Oт своя страна транспортният министър Росен Желязков подчерта, че протестът „не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“.

И държавата, и превозвачите са убедени, че битката не е загубена, тъй като след гласуването в транспортната комисия на ЕП, пакетът ще влезе за гласуване и в пленарна зала. Оттам идва ред и на триалога Европейска комисия – отново Европейски парламент - Съвет на Европа, където пак ще се чуе мнението и на Росен Желязков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    19 2 Отговор
    Франция=Колонизатори
  • 2 Бат Сали

    12 2 Отговор
    Така и не разбрах, само за нашите ли става въпрос, или за всички ,Немски ,Френски и тн. ,ако е за всички нашите какво реват ,как ще се справят другите а нашите не. А ако е само за нас да стачкуват ,имат пълно право.
  • 3 Лешояди

    15 4 Отговор
    Този протест е на превозвачите а не на шофьорите кой международен шофьор няма да иска да се върне у дома след 4 седмици за , и френските и немските и т..н.. взимали 2000€-2400€ колкото нашите , ало..... пий си лекарството бълнуваш.

    Коментиран от #6

  • 4 ПОТАШАКАПОЧЕШИМА

    12 6 Отговор
    ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА ЗА ТАЗИ ЕВРОГЕЙСКА, НАГЛА,ЛИЦЕМЕРНА И БЕЗОЧЛИВА СГАН, ЗА КОЯТО БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА НЕКВИ ПОЛУЧОВЕЦИ!!!!!!!!
  • 5 реалист

    9 1 Отговор
    ГЕРБ пак се наакана,МИНИСТЪРА НЯМА МЯСТО НА ПРОТЕСТА,ТОЙ ИМА ДРУГИ ЛОСТОВЕ ДА РЕШЕ ПРОБЛЕМА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ,но за пореден път правителството спа-тоя въпрос трябваше да бъде поставен по време на европредседателството,а не да се занимаваме да интегрираме страни в ЕС -и то страни които мразят България.ЧИСТ ГЛУПОСТ ЗА ЕГОТО НА МУТРАТА ДА СИ МИСЛИ,ЧЕ Е МНОГО ВЕЛИК...
  • 6 Pompev

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лешояди":

    Толко вземаме бе,аз не работя на българи,имам И ношни,И земам 2500-2600
  • 7 Психопат

    8 1 Отговор
    Българските превозвачи забогатяват от години на гърба на шофьора.То не бяха измами с тахографи,рязане та парите с измислени глоби ит.н.ДА ФАЛИРАТ ДО ЕДИН...А те кадърните шофьори няма да останат без работа.Ще ги таемат западните фирми,като изчистят плевела и да...ще бъдат по заплатени.
  • 8 Лешояди

    1 1 Отговор
    13,50€ на час сметни около 12 часа на ден и виж резултата за месеца аз няма да кажа друго
  • 9 Мороганеца

    1 1 Отговор
    Само ний можем да протетираме.
  • 10 ПШP

    4 0 Отговор
    Г-н Макрон нали беше в България, тогава не се ли разбра какво ни очаква?
  • 11 Бай хой

    7 1 Отговор
    Няма такава тиквена простотия по света. Правителство да подкрепя картел срещу собствените му работници. Това ако е във Франция тия нагли мафиотчета нарекли се съюз на превозвачите щяха да бъдат влачени зад камионите от собствените шофьори. Мафиотски картел клон на картела съюз на работодателите. Дъепащ конците на парламент и правителство. Отворете Кодекса на труда и вижте какво са оставили в глава права на работещия.
  • 12 Selqka

    5 0 Отговор
    Аз съм за тоя пакет. Който не го устройва да се маха от пазара. Карат ме по 3-5 месеца да седя в тая кабина. Осигуряват ме на 500 лева, глоби за какво ли не и ми викат: "ако искаш". Време е и ва мад за ви кажат едно:"АКО ИСКАШ"
  • 13 МАКРОН ПАКЕТА Е ЧУДЕСЕН

    2 0 Отговор
    НАШТИ БЕ ГЕ ШЕФОВЕ СА КОНКУРЕНТНИ ЗА СМЕТКА НА ШОФЕРИТЕ СИ- СМЕШНИ ЗАПЛАТИ И ГУМИ КЪТ ГОЛОШИ ДОКЪТ ГРЪМНАТ.
  • 14 Uflaf

    1 0 Отговор
    Няма да отидеш на протест ,ама ще си седиш дълго в къщи докато намериш работа. Едно време -Не отиваш на манифистация да приветстваш правителството илюбимия вожд- първия път глоба от заплатата ,втория път порицание пред всички и глоба и третия път -някъде да чукаш камъни барабар със семейството. Е сега само ще си без работа и семейството гладно та чак жена ти ще те изостави ,но за сметка на това ,веднага . Не те мъчат с втори ,та трети път. Изтъпанил се оня профпредседател по ТВ и вика да се договаряме . Е и сега пиша тук щото няма работа. Хубаво се договорихме с частника. прехвърли моята работа на останалите без да наема човек и кво ? Те мълчат нас..акани щото видяха какво стана с мен. Охранител- не шофьор. Ама все е тая ,брат.