Last news in Fakti

16 Януари, 2019 15:06 1 612 7

Бразилия улесни купуването на оръжия

  • жаир болсонаро-
  • оръжия-
  • пистолети-
  • бразилия-
  • граждани

Указът либерализира досегашния режим за покупка на огнестрелни оръжия

Бразилия улесни купуването на оръжия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа указ, улесняващ закупуването на огнестрелни оръжия. „С цел да улесня правото на гражданите да се самоотбраняват и в качеството си на президент ще използвам ето това оръжие“, заяви Болсонаро, показвайки химикалката, с която подписа указа по време на церемония в президентския дворец в столицата Бразилия, съобщи АФП.

Според източник от правителството указът влиза в сила веднага, след като е подписан от президента и няма нужда от одобрението на парламента. Президентският указ либерализира досегашния режим за покупка на огнестрелни оръжия, въведен със „закона за разоръжаването“ от 2003 г., който издигаше многобройни административни бариери пред притежаването на оръжия.

Либерализирането обаче се отнася само за покупката на оръжия, но не и за носенето им на обществени места. Болсонаро заяви, че е взел решението да подпише указа заради произведения през 2005 г. референдум, на който 64% от бразилците са гласували против законопроект, предвиждащ продажбата на оръжия в Бразилия да бъде забранена.

„Народът реши да купува оръжия и боеприпаси и ние не можем да го лишим от това, което е пожелал тогава“, подчерта Болсонаро. Бразилският президент ще прекара 10 дни в болница след планираната за 28 януари операция, предаде Ройтерс. Хирургическата намеса се налага заради здравословни проблеми на Болсонаро след извършеното срещу него нападение с нож през септември миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Meganoob BG

    15 3 Отговор
    Пфф, това ако стане в България, народа ще си реши проблемите за по малко от час.
  • 3 някои очакват включване

    7 0 Отговор
    Както е тръгнало,скоро и нашите ''бразилци'' ще ги въоръжат масово.Само тях де,че да не ги нападат разни там командоси,курсанти и тем подобни вражески елементи.
  • 4 Зорлем

    5 1 Отговор
    По принцип не е редно всички да са въоръжени, но от друга страна екстремните ситуации изискват екстремни мерки. А специално в Бразилия май ситуацията с престъпността е дори повече от екстремна.
  • 5 Воrislav Ророv

    2 1 Отговор
    Време е и тук този режим да се либеризира. Месец след това битовата престъпност ще бъде нулева. Побоищата по пътищата ще спрат, а възрастните хора по селата ще си отдъхнат от посегателства и побои.
  • 6 гост

    5 0 Отговор
    Аз съм за но бъгарите нямат оръжеина колтура и ще стават много сакътлъци ,не екато в щатите кадето бащите от малки учат децата как се борави с оръжието.А да не говорим за днешните млади дето и в казарма не са ходили даже.
  • 7 JEEP

    0 0 Отговор
    За съжаление си абсолютно прав. А редом с липсата на култура върви и комплексарщината. Ще почне едно вадене на пистолети в стил по-бързия печели и ще стане сташно.Естествения подбор ще си свърши работата, но покрай сухото ще изгори и много мокро. Нали ги гледам разни пишлемета по стрелбищата... ако им се наложи да стрелят по някой и наоколо има хора, бая жертви ще има.
Новини по държави: