17 Януари, 2019 07:39 5 032 26

Русия: САЩ имат връзки с „Ислямска държава“

  • ислямска държава-
  • русия-
  • сащ-
  • афганистан-
  • връзки-
  • терористи-
  • талибани

Вашингтон се опитва да прехвърли вината на други

Русия: САЩ имат връзки с „Ислямска държава“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия има доказателства за връзки на САЩ с групировката „Ислямска държава“ (ИД), са заявили от руското МВнР, пише вестник „Взгляд“, като се позовава на опита на САЩ да не допусне изтичане на информация за реалните спонсори на ИД. За целта те са организирали военна операция в Афганистан. „Става дума за целенасочено придвижване на талибаните по посока на американската военна база в западната провинция Бадгис, която превзеха неотдавна, и са разбили затвора в нея. В него е имало бойци на ИД, пленени през август 2018 година в северните части на страната. Всички те са били изведени от затвора в базата и отведени в неизвестна посока“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на външното министерство на Русия.

В него се подчертава, че сред заловените от талибаните може да има руснаци и граждани на страните от Централна Азия. „Този интерес към ИД навежда на мисълта дали САЩ, предприемайки подобна акция, не се опитват да допуснат изтичане на информация, тъй като споменатите задържани бойци на ИД могат да съобщят своите реални спонсори“, пише в съобщението, предаде агенция „Фокус".

Освен това МВнР на РФ споменава и за „откровеното бездействие“ на САЩ и НАТО по повод на „полетите на вертолети без опознавателни знаци“ в Афганистан, които доставят попълнение и въоръжение на терористите от ИД в северните части на страната.

Министерството съобщава и за подготвяна серия от „съобщения“, които спецслужбите на САЩ подготвят да изпратят до медиите в Афганистан и в редица западни страни, с които се цели дискредитация на политиката на Русия в Афганистан. Планира се Русия да бъде обвинена, че оказва съдействие на ИД при прехвърлянето на афганистанска територия на бойци от Сирия и Ирак.

„Целта на подобна информационна диверсия е очевидна – вниманието на международната общественост трябва да се отвлече от провала на над 17-годишната афганска кампания на САЩ. Обявеното от Белия дом неотдавна намерение частично да се изведат американските сили от страната се преценява от мнозина като фактическо признаване на собственото поражение“, отбелязват в съобщението си от МВнР на Руската федерация. Така Вашингтон се опитва да прехвърли вината си на други.

Преди време американските медии обявиха, че политиката на Вашингтон в афганистанското направление е в задънена улица. През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди на Пентагона да подготви план за извеждане от Афганистан на 7 000 военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    97 8 Отговор
    Това цял свят го знае.Още се върти видеото със Сенатор Маккейн как пита шефа на ИД--Ал Багдади дали имат нужда от още пари и оръжие-през 2013 година......

    Коментиран от #13

  • 2 Мем

    89 4 Отговор
    Нормално. От къде тая пара ще има тая зган? Трябва да има конфликт за да дойдат на бял кон спасителите. Най-долната нация е американската.
  • 3 Преброяване на бесните язовци

    15 54 Отговор
    А какво стана с връзките на Пуйкѝя с ИДИЛ? Синковеца на ерГРУХан нали ги подпомагаше като им купува петрола? Това бяха думи на не друг, а на путен. ☺️
  • 4 Нищо ново на хоризонта

    72 8 Отговор
    Както винаги- САЩ създатели на тероризъм,и разпалвачи на войни
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стефан Стамболов

    9 47 Отговор
    Абе защо повечето от брадатите джелати на ИДИЛ говорят руски и мязат на кавказци? Ако смениш образа на някой от тях с образа на Кадиров, Басаев и др. кавказци, няма да намериш никаква разлика!
  • 9 Пеньо

    9 31 Отговор
    Крадецът вика...

    Коментиран от #10

  • 10 Хи их хи

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пеньо":

    Ми не викай, шепти, наум!
  • 11 Alpha_Lone_Wolf

    46 7 Отговор
    Още когато се появи ислямска държава, стана ясно, че Израел я е финансирала да се бори с Хизбула. САЩ и Израел имаха дори конфликт на темата и влошени дипломатични отношения. Докато Америка не намери кяр от Идил. Всичко друго, което се пише е дезинформация.
  • 12 Руските свине

    17 48 Отговор
    Винаги са били царе на прехвърлянето на проблемите от болната глава на здравата. Всички знаят, че още от 60-те години на миналия век Русия използва ислямските терористи като оръжие срещу Запада. ИД също е руско творение, организирано от офицери от армията на Садат, учили в Москва и агенти на КГБ а в редиците на ИД най-много са руските граждани.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ВСЕКИ ЗНАЕ

    48 7 Отговор
    САЩ имат връзки с „Ислямска държава“........... ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ , ДОБРО УТРО !!!!!!
  • 15 Шока

    19 11 Отговор
    Браво на руснаците,откриха Америка.
  • 16 ФЕНИКС

    32 1 Отговор
    Международнаъа база за радикален ислям е Салдитска Арабия, а на всички е ясно кой дърпа конците там.
  • 17 Kcaniba

    30 2 Отговор
    империята на злото фащ, и талибана, техен пророк!!!
  • 18 koпа

    32 3 Отговор
    Това че краварите имат пряка връзка с терористите цял свят го знае ,краварите създадоха ел-кайде,подкрапяха талибан в Афганистан срещо руснаците,сега играят същата игра подкрепят терористите РКК и ИД в Сирия,терористите за тях стават терористи едва когато се обърнат срещо тях,краварска работа.
  • 19 Хисторик

    24 2 Отговор
    Пътя на ИД беше от Либия скеь това Египет Йордания подкрепена с чсти от С. Арабия и влизат в Сирия! Всички знаем кой събори Кадафи и придви ислямистите към полуострова! Идвята неше крадене на сирийски петрол и дестабилизация на ЕС.
  • 20 Всяка от големите сили

    8 4 Отговор
    Поддържа въоръжени групировки които другата нарича терористи.
  • 21 Алоооу

    9 2 Отговор
    Добрю Ютро !
  • 22 ХАХАХА

    17 2 Отговор
    че това не ново.САЩ и ИДИЛ все едно и също.Добрата новтна е че бяха обезглавени на терен в Сирия и палоновете им отидоха по дяволите.
  • 23 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    3 11 Отговор
    To това не е нищо.Ислямска държава е съставена предимно от руснаци,а те за САЩ тръгнали да ми пишат ?! Демек се получава ,че руснаците са подкрепяни от САЩ.Интересен казус !!

    Коментиран от #25

  • 24 Американски свине

    5 0 Отговор
    Всеки знае че ИД я създадоха краварите
  • 25 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ":

    Даа,интересен казус...че разполагаш с вътрешна информация за ИД!!!Май и ти си вътре,а?
  • 26 Ненормално нормален Язовец Сесерем

    5 0 Отговор
    Добър ден Пено, млеко варя. Водата е мокра, планетата е кръгла, в морето няма дупка а САЩ спонсорират световния тероризъм от поне 50 години. Така винаги има да се води някъде война и да се продават оръжия и армията да харчи пари за военни разработки и поръчки.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания