Last news in Fakti

21 Януари, 2019 08:37 2 302 14

Десетки милиардери държат парите на половината човечество

  • милиардер-
  • амазон-
  • оксфам-
  • джеф безос

Концентрацията на богатството в света се е увеличила още повече през 2018 година

Десетки милиардери държат парите на половината човечество - 1
Снимки: Shutterstock

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АFP.

Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора.

"Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света", посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.

Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. "Форбс" и банка Credit Suisse, но се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Amazon, е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Оксфам.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Тя констатира, че най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.

"Ако тенденцията бе обратна, повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги", подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.

Експертите на Оксфам твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството.

Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания "10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите", твърди неправителствената организация.

Десетки милиардери държат парите на половината човечество

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни.

Във Франция движението на "жълтите жилетки" активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    16 2 Отговор
    За пазарна икономика сме а не монополи и олигарси ...при добре функционираща пазарна икономика не би трябвало да е така

    Коментиран от #9

  • 2 балама

    20 1 Отговор
    А, трилионерите от ФЕД, те в друга класация ли са?
  • 3 Бай Благой

    5 9 Отговор
    Споко.
    Всичко това е измислица.
    Парите за които се говори дори не съществуват. Много от тези пари са просто в имоти, бизнес или под някаква друга форма.
  • 4 беден

    10 1 Отговор
    Да бе!Тези ше са!А ротшилдите?!А държавните дългове?!А парите от френската революция насам?!

    Коментиран от #10

  • 5 Трифонов

    7 0 Отговор
    Идеално!
    И сега вече, като са уредили милиардите си, могат спокойно да помислят как да станат безсмъртни... Щотоооо... нали се сещате... ако ще умреш от рак след 6 месеца или 6 години... не виждам никакъв смисъл в това цял живот (60 години, ако си късметлия, като първите и последните 10 не се броят), да се правиш на маймуна за пари и имоти!
  • 6 Реалито е такова

    15 0 Отговор
    Това е същността на капитализма-другото е за балъците-демокрация,човешки права,пазарна икономика....
  • 7 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Да си ги държат за какво са ми.
  • 8 Така де

    7 1 Отговор
    В един нормален свят търговците ще имат 10% печалба, хотелиерите 20% печалба, в сферата на услугите 30% печалба, производителите 40% печалба, в здравеопазването 50% печалба. Но какво се случва : търговците имат от 50% до 5000% печалба, в сферата на услугите някой стигат до 100% печалба, в производството понякога достигат до 200-300% печалба, в здравеопазването понякога достигат до 500% печалба. Така те ограбват обществото!!!! Математически е невъзможно да има хем много милионери, хем заможни граждани. Пример : Ако има 10 милиона лева и 1 милион граждани, от които 100 000 човека притежават 9 000 000 лева, а за останалите 900 000 човека остават 1 милион лева да си поделят. Така 100 000 човека ще живеят с по 90 лева на ден, а 900 000 граждани ще живеят с по 1,1 лева на ден. Същото се случва в момента на планетата - едните пируват, а другите гладуват!!! Решението е вдигане на данъци и такси за бизнеса, като така се намали броя на милионерите, за да може да се замогне простолюдието!!! Абсолютно извратено е търговец на скапани храни или парцали да има няколко Мерцедеса, БМВ-та, мезонети и вили. Въобще този огромен стандарт на живот , който имат бизнесмените не отговаря на никаква здрава логика!!! А плоския данък от 10% си е чисто доказателство, че политиците работят срещу редовите граждани, които във войните защитиха държавата със своята кръв, които строят пътищата, сградите и така нататък. Това е тотална политическа гавра и геноцид!!!
  • 9 До 1

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Пазарна икономика означава КАРТЕЛНА ИГОНОМИКА! Аз съм свидетел на ценообразуването на стоките и услугите, и знам, че такова чудо като пазарна икономика не същуствува!!! Абсолютно невъзможно е потребителите да определят цените!!! Потребителите могат да определят само кой вид стока ще се продава повече, кой стил музика ще се продава повече, кой хотел ще се резервира повече, но портебителите НЯМА КАК ДА ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ, защото бизнесмените НЕ СА БАЛЪЦИ и никой от тях не иска да бачка за жълти стотинки, затова всички бизнесмени си правят срещи и договарят МИНИМУМА на цените си, а този минимум винаги е голям за бедните!!! Така че пазарната икономика е залъгалка за балъшкото общество!!!
  • 10 553

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "беден":

    Ротшилд притежава около 1 трилион долара богатство.Не са в класацията ,защото са цяла фамилия ,а не един човек.Освен това ,надали и някой ще ги вкара в подобни класации.
  • 11 беден

    5 0 Отговор
    Светът се моделира с нашите пари срещу нас.
  • 12 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    И... ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ДОЛАРА ??? АМИ АКО ВЕЛИКОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПОБЕДИ И УНИЩОЖИ ЧАСТНИТЕ /ЕВРЕО РОТШИЛОВСКИ/ БАНКИ , А ОСТАНАТ САМО БАНКИ НА ЧИВЕШКИТЕ КОЛЕКТИВИ /ДЪРЖАВИ/ ОТ ВСЯКО ЕСТЕСТВО!?!? ДА ТРЯБВА ДА ИМА ЕКВИВАЛЕНТ НА ОБМЕНИТЕ , НО НЕ ЧАСТЕН -/СИРЕЧ ЛИЧЕН /-ПО ЕВРЕЙСКИ ТЕРТИП /РОДШИЛДОВСКИ/!?!?!?!?
  • 13 999

    4 0 Отговор
    Всеки обществен строй в историята е бил подменян именно заради неравенството. Настоящата форма на обществено устройство показва същият недъг и следователно рано или късно ще има пускане на кръв.
  • 14 Почнете

    0 0 Отговор
    Хайде ООН да се събере и да реши да няма ОФШОРНИ зони и държави... тогава на 100% от милиардерите ще се наложи да плащат поне някакви данъци, както плащаме всички ние "простосмъртните"