21 Януари, 2019 09:05 2 309 16

Търговската война със САЩ се отрази на Китай

  • война-
  • растеж-
  • икономика-
  • китай-
  • сащ-
  • търговия

Икономически последици от напрежението с Вашингтон

Търговската война със САЩ се отрази на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Икономическият растеж на Китай за 2018 г. се е забавил до 6,6 процента, след като активността през четвъртото тримесечие на годината намаля на фона на търговската война с Вашингтон, предаде AP.

Оповестените данни показаха икономически растеж, забавен през последното тримесечие до 6,4 процента, при 6,5 процента през предишното. Китайският икономически растеж се забави откакто в края на 2017 година беше затегнат контролът върху отпускането на заеми от банките, което доведе до овладяване на бързото покачване на дълга.

Растежът продължи през по-голямата част от 2018 г., независимо от увеличените мита върху китайски стоки, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Износът обаче се сви през декември, докато наказателните мерки започнаха да намаляват търсенето.

Растежът в инвестициите, продажбите на дребно и други показатели също се забави. В доклада на държавното статистическо управление на Китай се отбелязва, че БВП през 2018 година е надхвърлил 90,03 трилиона юана (13,28 трилиона долара).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    22 0 Отговор
    Кога и ние ще си забавим така икономическият растеж?
  • 2 Alpha_Lone_Wolf

    11 15 Отговор
    А този на САЩ расте, Америка не е била толкова стабилна, както сега при Тръмп.
    САЩ ликвидира икономиката на Русия за около година и още варягите не могат да се изправят, направиха това и с Турция за 3 дни.
    А Русия, не можа да реагира на свалените си самольоти между другото. И на Китай идва времето. Американските компании напускат азиатския пазар и китайците минават пак на ориз.

    Коментиран от #5, #11

  • 3 ПОЗНАВАЧ

    7 7 Отговор
    А тук слушахме клозетни коментатори да обясняват, как Китай печели от това :-)))
  • 4 Реалито е такова

    13 0 Отговор
    За ръст 6% мечтаят всички държави по света. Преди години Китай имаше ръст 7,3% -- това никоя държава никога не го е постигала....Та ръст 6% не са никак лоши резултати-направо е супер...
  • 5 Albert

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Русия и Сащ винаги са на една страна
  • 6 Левски

    9 4 Отговор
    Нека краварника се задоволи с това защото талибаните им наритаха задниците и загубиха войната в Афганистан след това и Башар Асад им нарита задниците и загубиха войната и Сирия ако Путин реши да влезе и в Сомалия и оттам ще трябва да се омитат! Да не говорим че вече повече от две седмици американската администрация не получава никакви доходи даже и армията не получава доходи тоест насиране! откакто Тръмп е дошъл на власт държавният дълг се увеличил с нови 3 трилиона долара! американската икономика е затънал в л**** и то благодарение на действията на Руската Федерация! а това че краварника вече не е световен фактор който всички зачитат безапелационно e друго огромно поражение!

    Коментиран от #8

  • 7 Нострадамус

    7 0 Отговор
    жълтите жилетки във Франция и цяла западна Европа стачкуват заради високия ръст ама не на икономиката а на цените и увеличаващата се бедност! Какво да кажем за Китай като казаха че само за 2018-а населението на Китай е нараснало с 18 милиона.......
  • 8 Димитър

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Левски":

    Не цапай с присъствието си хубавото име. Човека които е изиграл ключовата роля за обесването на Васил Левски дякона се казва граф Игнатиев, които е бил близък със турският султан и е успял да назначи комисията от българи към ВСС която е издала присъдата. По този вероломен начин Русия обезглавява ръководството на националното революционо движение в България и поставя под руски контрол останалите живи революционни комитети. Би трябвало ако си българин да се срамуваш да защитаваш тази окупационна държава каквато винаги е била Русия за нас българите. Дори освобождението от Турция сме си го платили дали сме на царска Русия над 80 милиона Златни пари. А когато съветско руските войски окупираха България през 1944г. Ние сме платили над 6 милиарда долара. Така, че нормален българин няма и грам основание да харесва руснаците. Кремъл и сега източва от България всяка година между 3 и 5 милиарда долара. Но всички партии в този парламент гузно мълчат. Престанете със социалстическите заблуди и соц клишета. Историята на България няма нищо общо със написаната история от БКП и бай Тошо и неговият тоталитарен режим, които на 2 пъти е предложил България да стане 16 руска република. Най големите национални предатели винаги са били комунистите социалисти.

    Коментиран от #10

  • 9 Обикновен човек

    1 3 Отговор
    Мите Мите... ти си за лудница бе братле.
  • 10 ОлигУфрен

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    Бе какъв граф Игнатиев, направо Путин го е обесил!
  • 11 Дориан

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Коя икономика? С рекет и терор всеки може да се занимава. Мародерите рекетират редица марки страни, в други страни купуват лоби и се обвързват и точат средства, трети страни набеждават за "режими" и бързо се изсипват с измислените съюзници, като междувременно отмъкнат няколко десетки тона злато например.
  • 12 Дориан

    4 1 Отговор
    Тази държава съществува заради войната. В каква дезинформация живеем. Дори в момента в централна Америка има метежи.
  • 13 Груьо

    1 1 Отговор
    Колкото и зле да са американците не могат да се мерят със сатанинския комунистически режим в Китай, който участва в убийствата и търговия с органи на невинни граждани. Било на етническа основа като уйгурите и тибетците или на религиозна, като Фалун Дафа практикуващите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Консерватор

    0 0 Отговор
    Има ли изненадани?
  • 16 Иконом

    0 1 Отговор
    Китай, Русия и Турция могат да бъдат фалирани от 6 месеца до 1.5. Ако не ми вярвате на мен, питайте някой икономист, на който имате доверие. И трите държави имат икономики, благодарение на "приобщаващи програми", които са в ход не от вчера.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания