22 Януари, 2019 17:19 1 708 5

Либия няма да задържа българските кораби

  • либия-
  • бадр-
  • танкер-
  • екатерина захариева

София и Триполи сближават позиции

Либия няма да задържа българските кораби - 1

Няма заповед за задържане на български кораби в либийски териториални води и че всички морски съдове под български флаг са добре дошли в техните пристанища.

Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала. Двамата дипломати разговаряха в Брюксел. Един от акцентите беше подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България, уточниха от МВнР.

Преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера Сарадж и го покани на посещение в България, която бе приета. Покани за визити са отправени и към министрите на външните и на вътрешните работи.

“Спомняме си с добро работата на много български компании в нашата страна. Трябва да възстановим връзките си на предишното ниво - заяви министър Сиала на срещата си с вицепремиера Захариева. - Всички стадиони в Либия са строени от български компании и са все още в отлично състояние. Вашите работници са много трудолюбиви.”

“Трябва да засилим двустранните връзки, особено в областта на икономиката. Нашите инженери и лекари играха важна роля в обществения и икономически живот на Либия”, каза министър Захариева.

Либийският първи дипломат благодари още веднъж за бързата и своевременна реакция на българските власти по казуса с кораба “Бдин/Бадр”. Министър Захариева отново изтъкна, че въпросът е частноправен, но българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни.

Двамата министри се договориха посещението на либийския премиер у нас да бъде съпътствано от бизнесфорум, на който да бъде обсъдено възобновяването на българския износ. Министър Сиала прояви специален интерес към доставки на агнешко месо и българско кисело мляко. “Преди години у нас кацаха два самолета дневно с месо от България”, заяви той.

Министрите обсъдиха и политическите процеси в Либия, сред които и провеждането на избори до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    1 1 Отговор
    А не бе, когато политик заяви нещо говори обратното на това което мисли, така че не мисля че би било мъдро да струпаме няколко български кораба наведнъж там, мисля че ще е лоша идея. Който пратим там може да остане 8 години в килия и в заплаха от смъртна присъда и пак жената на френския президент ще трябва да ги спасява.
  • 2 Отново

    0 0 Отговор
    Ще разберем какво са се договорили вероятно след 5 години.........

    Коментиран от #3

  • 3 milde-emeka

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отново":

    Бе, дан'е след девет месеца ...
  • 4 Другия с коня

    2 0 Отговор
    Оххххх лягам си да спя успокоен,че няма да арестуват корабите на някой Червен Приватизатор....Направо ни падна скала от Душата на мен и семейството ми....И мезим блажно за всеки случай да не изръся нвщо Антикомунистическо.....
  • 5 Све

    3 0 Отговор
    Даже и Либия след всичко…..е повече държава от мутренския рай Бг
Новини по държави: