Last news in Fakti

23 Януари, 2019 12:47 3 106 24

Финландия внедрява следобедния сън на работа

  • финландия-
  • сън-
  • работа-
  • работно място-
  • следобед

Към момента тази практика се прилага само в столицата Хелзинки

Финландия внедрява следобедния сън на работа - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия внедрява следобедния сън на работното място. Профсъюзите в страната са стигнали до извода, че сънят в средата на работния ден се отразява ползотворно не само на продуктивността на служителите, но и на финансовото благополучие на фирмите.

До извода за ползите от дневния сън от 30 до 60 мин, в зависимост от политиката на конкретната фирма, профсъюзите стигат след допитване до служители от различни компании. В него много работещи споделят за умората си на работното място и за физически дискомфорт, като болки в гърба и ставите при седяща работа.

Служителите казват също, че искат да си тръгнат максимално бързо след края на работния ден. Така се стига до въвеждането на новата идея - да се спи на работното място и работодателят да ти плаща за това. Към момента тази практика се прилага само в столицата Хелзинки, но става все по-модерна, съобщи Дарик. Според медиите във Финландия съвсем скоро обедният сън на работното място ще се разпространи и сред фирми в други градове.

Според профсъюзите сънят в средата на работния ден влияе ползотворно не само на продуктивността на служителите, но и на финансовото благополучие на фирмите. Някои компании дори наемат специалисти, които водят тих корпоративен час, помагайки на хората да се отпуснат и да научат повече за медитацията.

„Да успееш да се отпуснеш много често е трудно, но под ръководството на учител, това става много по-постижимо, дори в средата на деня. Инструкторът прави по-лесна стъпката към тази умствена пауза“, казва Тина Вайния от центъра Sofia Future Farm, организиращ такива занятия. Макар и все още в начален етап, резултатите от новата практика в работата на фирмите във финландската столица показват, че сънят, който много хора асоциират с мързел, повишава продуктивността на работещите, а това е изгодно за всяка фирма работодател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Публикувано

    28 16 Отговор
    Много са назаде в България е въведен целодневния сън на работа отдавна :)

    Коментиран от #3, #17, #21

  • 2 Сканди

    7 27 Отговор
    Поредното доказателство, както и в още една днешна статия, че в тези ширини определено им хлопа дъската. Там са всичко друго, само не и нормални.

    Коментиран от #9

  • 3 Хамалина

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Публикувано":

    Ела бе, ела при нас да побачкаш малко, гаранция ти давам, че сън няма да те хване !
  • 4 NikNay

    13 1 Отговор
    Това в Япония го има много отдавна казват му пауа непинк.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цецо

    17 2 Отговор
    Добра идея, забелязал съм, че след като хапна на обяд, яко ми се доспива... така че, ако дремна час време, мисля, че ще съм по-бодър и работата повече ще ми спори...
  • 7 нервен

    20 2 Отговор
    А техните комшии се борят за четири дневна работна седмица при 6 часов работен ден..да имали повече за семейството.... най-соцялните държави са това ...кога ли ще ги стигнем...

    Коментиран от #8, #22

  • 8 Либен

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "нервен":

    Повярвай, по-добре изобщо да не ги стигаме, особено в някои аспекти... на деградация.
  • 9 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сканди":

    Не те знам брат ми, от кои ширини или дължини си ти, но точно на теб май ти хлопа дъската !?! Без обиди !

    Коментиран от #10

  • 10 Сканди

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Не знам аз как съм, но там определено не са наред, особено с разните си "новаторски идеи", като тази тук, като това да се премахне писането на ръка, като това какво е отношението им към децата-как могат за нищо да ти ги вземат, и днес сутринта писаха за един нашенец с подобен проблем и т.н. Ако се разровя, списъкът ще е бая по-дълъг. Но това наистина сигурно е от ширините-по-малко слънце/светлина, и оттам психясване.

    Коментиран от #20

  • 11 Генералът

    5 1 Отговор
    И ние искаме следобедна дрямка, но господарите са над нас с бича в ръка, и ни чакат само да погледнем в страни и го ползват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 мнение

    10 0 Отговор
    Там им плащат да спят през деня, а на нас ни плащат по 25 ст. на час за нощен труд! Изглежда тяхната демокрация е доста различна от нашата.
  • 14 ЖОРО ПАВЕТО

    5 3 Отговор
    Тука в България отдавна е внедрен, комунистите спят до 10 часа в 11 тръгват за работа от 12 до 3 спят по работните места, от 3 до 4 крадат и след това се прибират в къщи пак да спят да пият и да ядат
  • 15 Пътешественик

    5 2 Отговор
    Отдавна съм ги признал, и като образование, и като нация.
    В момента най-добрите специалисти са финландци.
    Поклон, не тръгнаха по пътя на Литва, Латвия, Естония, Полша и Украйна.
    Ето го резултатът!
  • 16 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "NikNay":

    Много е добро ;) . Между другото,тоя мит,че японците си скъсват задните части от работа не е много верен. Правят го,ако искат. А ако някой ги накара насила,ще има големи разправии. И да, абсолютно за това съм. Работното време трябва да се намалява навсякъде, който иска да работи, разбрира се и да взима повече. Но трябва да има един минимален праг при който всеки да води нормален начин на живот. Ако работиш повече, трябва да го правиш или защото работата ти харесва (както в моя случай ;) или защото си много лаком
  • 17 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Публикувано":

    Още от 9 септември 1944 г. Но спането през деня е компенсирано от будуването нощно време, когато се краде.
  • 18 бизнесиновация

    3 0 Отговор
    По- добре да се наспят, за час два и после, да е работа на ниво!
    Бих, го въвел и в моята фирма, някои и без това, си дремят зад компютрите по цял ден,
    а някой и не се събуждат лесно!
  • 19 иноватор

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Де, да бяхме и ние заспали, този финландски сън?
  • 20 гурбетчия

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сканди":

    Искаш да кажеш, че ако пребиеш, едно дете, от бой ще го възпиташ, аз лично мисля, че ще го съсипеш.
    Всичко, което на теб, не ти харесва , милиони хора, пък мислят обратното, дали би се замислил, за минутка да направиш, нещата по-различни от това, което е правил баща ти?
  • 21 Грамотност

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Публикувано":

    Проспал си препинателните знаци :)
  • 22 ....

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "нервен":

    При капитализма само пиене на мозъци. В Германия първо те пробват, колегата ти е болен гледай да върви и неговата машина, а на следващия ден, ти го можеш карай и на двете! Ама нали .... като не ти изнася утре може да не идваш, на портала чакат много!
  • 23 Джо

    0 0 Отговор
    В България....... неплатен секстил.!...
  • 24 Джо

    0 0 Отговор
    Не е секстил, а секс
Новини по държави: