Last news in Fakti

30 Януари, 2019 14:33 5 875 34

Иран: Изправени сме пред невиждан колапс

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • хасан рохани-
  • риал

Това е най-тежката икономическа ситуация от 40 години, предупреди президентът на страната

Иран: Изправени сме пред невиждан колапс - 1

Иранският президент каза, че страната му е изправена пред най-тежката икономическа ситуация от 40 години и виновни за това са САЩ, а не правителството в Техеран, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от иранското ядрено споразумение и въведе отново санкции на Иран. Работници, включително шофьори на камиони, фермери и търговци започнаха оттогава спорадични протести срещу икономическите трудности, като понякога те прерастваха в сблъсъци със силите на реда.

"Днес страната е изправена пред най-големия натиск и икономически санкции за последните 40 години", е заявил Хасан Рохани, според уебстраницата на президента.

"Днес проблемите ни са предимно заради натиска от САЩ и последователите им. Преданото правителство и ислямската система не трябва да бъдат упреквани", добавя той.

Държавният глава говори на церемония при гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни - част от поредица събития по повод 40-годишнината от революцията от 11 февруари.

Стойността на иранската валута риал се колебаеше през последните месеци и за обикновените хора стана трудно да свързват двата края.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия пък

    16 60 Отговор
    защо реват...никой не ги е нападал ...е малко санкцийки ,ама ...бе това персите големи женчовци ще излязат...същите са като Ердоган...иначе курназ го раздават..до следващия туит на Дони..и после...''ма кой ни омаза гащите''...
  • 2 Гепи

    71 9 Отговор
    Тези поне са врагове с щатите. На нас като на приятели ни е.. м.. за по кратко време. Като пътувам през Северна България наблюдавам обезлюдени и порутени села и тук там по някой циганин.

    Коментиран от #17

  • 3 ****

    32 6 Отговор
    Защо ми се струва,че това е фалшива новина,значи положението ако е такова както го пише тук,как Иранците ще си позволят да произвеждат ракети,бойни кораби,сателити и още кой знае какво?

    Коментиран от #10, #13

  • 4 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 6 Отговор
    Да търсят помощ от китаи рашата бразилия турция
  • 5 Студент

    49 7 Отговор
    Персите са били изключителни хора , после обаче дошъл исляма и всичко отишло по дяволите

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Тия пък

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "Студент":

    Е ..това е самата истина и съм напълно съгласен с теб...интересно..малко по-рано четем статия''Никой да не ни пипа ракетите''сега-ред сълзи-ред сополи...Ердоган пък не може си събра аскера от царевичаците край Дахук...абе комедията е пълна...
  • 7 Пешо

    15 9 Отговор
    Боли ме фара за тея чалми!
  • 8 ооофф

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Студент":

    И на теб ти е все крив Исляма,защо,може ли да ми обясниш г-н АНАЛизатор?

    Коментиран от #9, #33

  • 9 Е и

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "ооофф":

    Това е единствената религия дето жената се третира като животно , какво има да ти обяснява повече

    Коментиран от #11, #12

  • 10 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "****":

    А как Раша си позволява същото при минимална заплата 160 евро ??? Или и това е фалшива новина , хахахха !!!! https://fakti.bg/world/288392-v-rusia-po-bedni-sme-ot-balgarite-a-iskame-s-400

    Коментиран от #15

  • 11 ооофф

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Е и":

    Смешко,ти явно си чел някоя остаряла книга,като например :Не без дъщеря ми.Дай ми факти или мноогото клипчета в ютуб и "западни, демократични"издания?
  • 12 Румяна Костова

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Е и":

    И единствената религия в която главният им пророк се е оженил за момиче на 7 години ,но консумирал брака едва когато тя станала на 9.Много хуманно,да.Моите уважения към всички ,изповядващи исляма,но това съвсем не мога да го приема.

    Коментиран от #26

  • 13 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "****":

    И сигурно са фалшиви новини и местата на същите "велики държави" в класацията по брутен продукт на глава от населението , които са съответно 62 и 94 място !!!!!!! При положение , че Екваториална Гвинея е на 57 , а Тринидад и Тобаго на 48 !!!! А същия продукт в развитите държави е 7 ПЪТИ по-голям от руския и 14 ПЪТИ по-голям от иранския !!!
  • 14 Африканец

    3 3 Отговор
    Да искат помощ от руснаците,нали са дружки
  • 15 Мелене на зърно

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Комедио , само за една седмица публично се известява как 3 жени искат да бягат защото собствените им родители желаят смъртта им , понеже се отказали от исляма , това какво е ? Отделно исляма забранява на жените какви ли не работи като биват заплашвани със смърт , те и животните даже не ги третират така . Какво още искаш да знаеш ?

    Коментиран от #18

  • 16 Мелене на зърно

    1 0 Отговор
    Грешка , това е до коментар 11
  • 17 WIFI

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гепи":

    Я... този коментар колко ли пъти ще го виждаме?Май беше и във друга статия...:) а пък и много се харесва.
  • 18 ооофф

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мелене на зърно":

    Хората си имат принципи,макар за нас да с странни,това си е от тяхната култура!На всякъде ,където има мусюлмани си има и традиции,макар и не до там ислямски.Вие какво искате"арабска пролет" на всякъде,а защо не и в България,тя също не е послушна?!Какво Исляма забранява на жената,не знаеш,да ти кажа ли:ВСИЧКО ,КОЕТО ВОДИ ДО ПОКВАРА,МОРАЛЕН УПАДЪК...!За теб е безразлично как е,ти си изтървал/а влака.Като чета коментара ти,мога спокойно да кажа,че такива като теб не стават за родители!

    Коментиран от #19, #23

  • 19 гост

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "ооофф":

    Ама да де , затова пророка Мохамед се оженил за 7 годишна , ама чакал да я из...ука чак докато станала на 9 !!!!!! От това по-голям морал , здраве му кажи !!!

    Коментиран от #20

  • 20 ооофф

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Говоря за традиции,а традициите не са религия!В нашата мила родина има доста случаи на такива женитби ,не един и два!Все едно и също се говори,но се говори,това което отърва на аудиторията,а това ,че съпругата му е била на 18 години ,никой не коментира,целта е да се оплюе Исляма,а дали е така...интереса и приемането на Исляма от хората е доказателство!

    Коментиран от #21

  • 21 Студент

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "ооофф":

    Да точно така , да унижаваш човешко същество са много хубави ценности , както и хубави традиции , само че това се отнася за други векове , когато хората не са знаели що е това ,,човешка личност ,, както и това че варварщината е типична за примитивни мозъци

    Коментиран от #22

  • 22 ооофф

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Студент":

    Явно е че визираш себе си!

    Коментиран от #24

  • 23 Грешиш

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "ооофф":

    Хората , НЕ са приели ДОБРОВОЛНО тая религия бе момче , още от дете те набутват в джамията и започват да те плашат със страховити историйки , какво ще ти причини всевишния ако не изпълняваш (т.е. направо те грози смърт) и т.н. никой не те пита искаш ли ? съгласен ли си ? Това се превръща в отвратително фашистко задължение под угрозата от смърт . Гарантирам ти , че ако човешката личност не бъде узурпирана разума никога не би избрал да се подчини на исляма

    Коментиран от #28

  • 24 Експерт

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "ооофф":

    Според Корана, жената няма душа и е по ниско от камила в социалната стълба, едва ли си чувал за женския сюнет, изрязване на срамни те устни с цел лишаване от удоволствие при акта бил дело на шеитана. След ислямската революция реално в страната управлява атолях (духовен водач) с гвардията наречена защитници на исляма. Ако жена бъде изнасилена вината е неина била съблазнила насилника, видиш ли. Ти ги защитавай, защото си сбъркан.

    Коментиран от #27

  • 25 не виждаме ли

    3 1 Отговор
    Какви Ги вършат ФАЩ. Гейадо обеща, че от 1млн. барела, Венесуела ще започне да вади 4млн.барела нефт. Този нефт ще затупурка както винаги в САЩ, а Те ще купуват евтин нефт и ще свалят цената до 20$ за барел. Това е тяхната война. Да удавят в петрол световната икономика. Упорито искат да премажат Рус с ниските цени на горивата. Един път стана със СССР, значи и сега ще стане, убедени са ТЕ. Но, май този път не са познали числата.
  • 26 боб

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    А знаеш ли че Христос е бил обрязан!!? :)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ооофф

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Грешиш":

    Грешиш!Исляма учи на любов към създателя,а не да всява страх!Знам ,че има и такива лектори,които на първо ниво изкарват страха към създателя,това разбира се не е правилно.Любовта в Исляма е водеща.Създателя не е сътворил човека да го наказва,а човек е сътворен да опознае Създателя с неговата обич!Едва ли хора с промити мозъци,които бълват ЛЪЖИ срещу Исляма ще могат да го разберат!

    Коментиран от #29

  • 29 Студент

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "ооофф":

    Добре , а защо хората трябва да са длъжни да се запознават с тази ,,любов,, ? защо им се отнема принудително правото сами да избират ? от къде на къде си позволявате такива работи

    Коментиран от #30

  • 30 ооофф

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Студент":

    Когато човек се числи към някакво вероизповедание е редно потеклото да бъде запознато с вярата на своите родители, освен ако те са атеисти,както явно е с теб!Ние като мусюлмани сме ЗА обучение в което са включени трите монотеистични религии.

    Коментиран от #31

  • 31 Студент

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "ооофф":

    ,,запознато,, съм съгласен , но вие всъщност не просто ги запознавате а направо ги принуждавате , има разлика голяма , както казах ,,отнемате им човешкото право на избор,, . Аз смятам че всеки човек има право на избор . Изчакай детето да се запознава до към 16-17-та си годишнина и после го питай дали иска да е мюсюлманин . Убеден съм че това ще е края на исляма

    Коментиран от #32

  • 32 ооофф

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Студент":

    Къде е принуждението,че го водя със себе си към храма,че му казвам в харама да се влиза със забрадка,че го уча на добродетелите...кой ще поеме този ангажимент,училището ли,улицата ли...мисля ,че ти не разбираш какво пишеш.

    Коментиран от #34

  • 33 Дивак

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ооофф":

    Има ли по деградивна, закостеняла и агресивна и до ден днешен религия от исляма. Ходил ли си из ислямски държави. Да си влизал в книжарница с книги ?
  • 34 Димитър

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "ооофф":

    Има едно нещо, което се нарича културна несъвместимост.Няма нищо лошо да учите детето си на добродетели, каквито възпитават всички религии, но не го правете кон с капаци и то такъв, че да не се сработва с останалите в държавата. Корана проповядва "капсулиране" в общност и вие много добре го знаете. Проповядва и други норми под формата на сури и айети, които ограничават силно развитието в куп области - най вече на жените. Живота си е ваш. Правете с него каквото искате. Но не правете от децата си същества, които няма да могат да живеят нормално в една християнска и в голяма степен атеистична страна, защото ще мултиплицирате вашите проблеми.