Last news in Fakti

31 Януари, 2019 13:25 1 990 7

Пълен напред около Слънцето

  • слънце-
  • сонда

Сондата "Паркър" започна втората си обиколка на звездата

Пълен напред около Слънцето - 1

Сондата "Паркър" на НАСА навлиза във втората си орбита на Слънцето, която ще я изведе на 24 милиона километра от повърхността му, съобщи в. "Дейли мейл".

За първи път сондата се доближи на 24 милиона километра от Слънцето през ноември, като навлезе в короната. Второто подобно доближаване е насрочено за 4 април.

Системите на сондата "Паркър" се включиха на 1 януари и оттогава тя изпраща данни към Земята. В плана на мисията са общо 24 подобни ниски орбити на Слънцето. При изпълнението им сондата трябва да развие още по големи скорости и да достигне почти 700 000 км/ч. Най-близкото доближаване ще е на 6,1 милиона километра от Слънцето.

Космическият апарат "Паркър" беше изстрелян от НАСА през август миналата година, за да изследва слънчевата корона - външната атмосфера. Този район е по-горещ от фотосферата - "повърхността" на звездата. Механизмите, на които се дължи това презатопляне, не са добре изучени. Надеждите на специалистите са "Паркър" да премине през външната атмосфера и да изследва пряко частиците, магнитното и електрическо поле.

През ноември миналата година, освен че подобри рекорда за доближаване до Слънцето, сондата Паркър" постави и рекорд за скорост, като разви 343 112 км/ч. Тези рекорди преди това принадлежаха на американо-германската сонда "Хелиос 2" от 1979 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    3 2 Отговор
    И да лети само нощем, че да не слънчаса...

    Коментиран от #2

  • 2 ватенки и ушанки

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    Алеле колко си остроумен - от спирачната течност ще да е
  • 3 гост

    4 2 Отговор
    A руската сонда около слънцето къде ? А в момента има ли подобно нещо като руска сонда въобще някъде в космоса ?

    Коментиран от #4, #5

  • 4 JEEP

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    За какво е въобще сонда около слънцето? Великият Ким вече е бил там и се е разходил по повърхността му, но няма снимки защото е пътувал нощно време, че е голям пек там.
  • 5 pepy

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    От какъв зор??? Едни изследват близкия и дален космос, звездите и т.н., а други изследват и се радват на оръжия за масово унищожение...
  • 6 Пръцко

    0 0 Отговор
    Това е около 1/6 от разстоянието на Земята до Слънцето, доста далеч си е в сравнение с кацанията на корейските "слънчонавти" и разходките им по повърхността му :)))
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Рекорд от 343 112км/ч. Значи за малко повече от час ще стига до Луната от Земята теоретически, които са на разстояние средно
    384 400 км.