Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 18:45 57 232 55

Руско разследване: Ванга спечелила $25 млн.

  • ванга

След смъртта й започва истинска война за наследството на пророчицата, която мнозина считат за истинска светица

"Най-скромният милионер в България!" Така наричат Ванга в Русия. Сензационно тв разследване на братушките говори открито по най-неприятната тема приживе на Ванга - парите. Ако досега сте слушали истории за милион или два, пригответе се за много по-шокираща сума. 25 милиона долара е успяла да остави след себе си петричката пророчица, твърди руското разследване.

Скандалният филм със заглавието "Милионите на Ванга" започва с края на пророчицата - август 1996 г. Десетки хиляди, начело с президента д-р Желю Желев, целият министерски кабинет, председателят на Народното събрание, главният прокурор на републиката, много депутати, чужди дипломати, творци, както и едри бизнесмени са неутешими в Рупите на 40-градусова жега. Жени и старци припадат, няма въздух. Ванга умира.

След смъртта й започва истинската война за наследството на пророчицата, която мнозина считат за истинска светица. "Истината е, че е била милионерка - злато, кеш, солидни банков сметки, които оставя след себе си. Но къде отива имането, към което всички протягат ръка?", пита чуждестранното разследване.

"Наследството на Ванга е 25 милиона долара", отсича Людмила Ким, руската лечителка, ясновидка и близка приятелка на Вангелия.

При бруталната инфлация и финансовия колапс на 90-те години авторите преизчисляват сумата на 37 милиарда деноминирани лева. "Но откъде у селската гледачка подобно баснословно богатство?", питат се разследващите. Откриват, че за почти 6 десетилетия врачуване Ванга е помогнала на 1 милион човека. Входът за българи е по 10 лева, а на ден са минавали не по-малко от 30 човека, може и двойно повече.

За чужденци таксата е съвсем друга. По 50 долара. Тези такси, 10 лв. за българите и 50 долара за чужденците, са минимални. Всеки дава колкото може и затова финансовият поток е почти невъзможен за следене и осчетоводяване. На архивен кадър във филма се вижда как на пророчица ѝ дават 500 долара. "И потъват в бездънния джоб", отбелязват руските автори.

Бизнесмени и политици дават най-много, носят пачки за съвет. "Най-много дал циганският барон Цветелин Кънчев - милион и половина дойче марки", твърди разследването. Самият Кънчев признава, че е дал баснословната сума на Ванга. Тя излекувала най-голямата му дъщеря от безплодие и по този начин го дарила с продължаване на рода.

Но не всичко остава в къщата и сметките на Ванга. За отрицателно време в бюджета влизат 9 милиона долара, които бързо се инвестират обратно в района. Строят се пътища, хотели, гостилници, вили, подобрява се достъпът до туристическите забележителности и районът процъфтява. Дали, ако Ванга живееше край Враца, нямаше Северозападът сега да е в по-добро икономическо състояние?

България печели най-малко 100 милиона долара покрай Ванга, изтъкват братушките.

Къде отиват обаче личните богатства на пророчицата, това е големият въпрос. Официалното наследство на Вангелия е категорично. "Завещавам всичко на българската държава", пише вътре. Вместо подпис, тъй като ясновидката не може да пише, има пръстов отпечатък от палеца ѝ, пише "България Днес".

"И за никой не остана копейка", изтъква разследването. "За наследниците този документ е фалшив и е инсценировка на правителството, което иска да запази всичко за себе си", твърди руският адвокат Тимур.

За наследниците (трите деца на сестра ѝ Любка) богатството на Ванга е достатъчно голямо, че да се сборят с помежду си и с държавата.

Според филма няколко милиона от имането на Ванга изчезват със самолет в САЩ с бившия прокурор на Петрич и неин "осиновен" син Димитър Вълчев, който управлява фонда през 1996 г., и Емануил Деведжиев, кмет на Мелник по това време, свързан с тайните служби. А останалите пари? Те изчезват безследно, сякаш никога не ги е имало. Може би самата Ванга предпочита да е така.

"Злато ли ке пиете, когато свърши водата?", горчиво пита Ванга приживе.

Димитър Наполеонов, първият председател на фондация "Ванга", разкрива шокираща атмосфера в къщата на пророчицата.

"Който беше близо до Ванга, се възползваше от това. Най-много я грабеха обаче роднините й. Защо някой не вземе да провери наистина къде са й валутните книжки. Ванга имаше три книжки, в левовата имаше поне 12 милиона и нещо. Те отидоха в държавата, а другите, марките и доларите, къде са? Никой не знае! А после се крадеше и от парите на фондацията...", тъжен е Наполеонов.

"Много му се доверявам на Димитър", често повтаря баба Ванга. В случая не говори за съпруга си, а за Митко, сина ѝ. Тъй като Вангелия и Димитър нямат свои деца, тя иска да осинови Митко, както по-рано е осиновила Венета. Петричката пророчица така и не сколасва да оформи официалните документи. И макар да счита Митко Вълчев за свой син, в очите на закона той не е такъв.

Известно е, че Ванга е сътрудничила на секретните служби. "Но не просто им е давала съвети, а изцяло е направлявала действия им", отбелязват руснаците.

64 подслушвателни устройства в стената, където Ванга посреща нуждаещите се, са открити след смъртта ѝ. Всичко е записано и запазено.

"Тия моите жива искат да ме изядат!", оплаква се Ванга. Тя "виждала" как я крадат близките ѝ, но мълчала. Усещала как сестра ѝ Любка взема парите от масата и ги крие зад дивана, но не се обаждала.

"Окончателната разлъка между Ванга и сестра ѝ идва през 1994 - 2 г. преди смъртта на пророчицата. Д-р Желю Желев, президентът, подарява на Ванга икона - Казанска Богородица. Изключително красива. Иконата изчезва, леля Любка я взима. И Ванга я прогонва, не издържа!", казва Людмила Ким.

Един от най-близките до Ванга - покойният творец Светлин Русев, рисува една от картините си по специална заръка на Ванга.

Картината е мрачна, плашеща, пророческа е! Това е опустошението на света, което баба Ванга вижда в бъдещето - изсъхнало бяло дърво, а отгоре му - кацнал зловещ орел.

По някое време, огорчена от кражбите около нея и алчността на роднините, Ванга започва да прибира парите, които хората ѝ дават, в тайник. "Десетки хиляди лева са там, а по това време в страната средната работна заплата е 100 лв.", казват руснаците.

По-любопитното е, че в дома си Ванга е имала тайник с тайна кесия. Бохчата била пълна с чисто злато и скъпоценности - пръстени, обици, гривни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    91 28 Отговор
    Тия срама нямат,баш пророчицата ли бе,дето и на Хитлер каза какво го чака.

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    104 51 Отговор
    Руските серсеми, много обичат да гледат в чуждо канче ! Просто, не разбирам какво толкова ги еб.т тях, милионите на Ванга !?
  • 3 Голям прос

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Усещаш ли как има хора на кривото право да казват и да паразитират на гърба на свестните. Погледни сега по-глобално...
  • 4 Иванов

    95 18 Отговор
    Ха сега москалите да кажат и Владимир Владимирович колко милиарда долара е спестил, докато руските заплати стигат само за Боярищник!!!!

    Коментиран от #53

  • 5 ФИНЦИ

    11 19 Отговор
    данс и спец прокуратурата да се сезира как така да бъде задържана аааааа как може тъи иван гешов де ееее боико даваи как така герп нищо ли не зе еееееее ха ха ха много сте жалки еиииииии
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Tervel bitcoin

    39 10 Отговор
    Ванга е умряла много бедна направо в мизерия а тези викат че е имала пари
    Четох един жълт вестник кадето пише че ванга е имала 500.000 лева А къде са другите 25 МИЛИОНА малко трябва журналистите да си сверят новините че вече много се разминават

    Коментиран от #37

  • 8 Франц Кафка

    61 4 Отговор
    Ей , няма да оставят Ванга на мира !
    Да се занимават с техният Кашпировски и да се чудят , как хора с висше образование , космонавти , ракетистроители , най - образованата нация в света , зареждаха лечебна вода от телевизора !
    Прост народ ..

    Коментиран от #20

  • 9 jorj

    39 8 Отговор
    Комунистите приватизираха Ванга, като Куцо пиле домат и сега си измислят невероятни предсказания от нейно име за тяхното облагодетелстване!!!
  • 10 Alpha_Lone_Wolf

    20 62 Отговор
    А бе Ванга Манга, в господ и талъсъми не вярвам.

    Коментиран от #11

  • 11 файъра

    48 12 Отговор

    До коментар #10 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Чудесно. Пий си пиенето, гледай си порното и си живей ограничения и (явно) безсмислен живот!

    Коментиран от #21

  • 12 Баба Ванга

    24 11 Отговор
    Виждам как русия ке потъне с таквизи мужици.
  • 13 Глупости

    43 9 Отговор
    Ванга винаги е помагала на хората, за да върши добро и е вярвала в Бога. Парите не са я интересували.
  • 14 Баба Ванга

    27 14 Отговор
    Виждам, виждам как цялата кочина се тресе от грухтенето на охранени кремълски шопари
  • 15 АЙДЕ ЛУДИ

    56 5 Отговор
    И 125 млн да е спечелила нейни си са , а и горе нищо не е отнесла - така че не злобясвайте много !
  • 16 ЛУДИ ГЪБИ РУСКИ

    28 3 Отговор
    Какъв сайт сте вие бе.. от къде ги вадите тези новини ХАХАХ@@@?
  • 17 Баце

    19 11 Отговор
    Може и от друг ъгъл да се погледне: Показват ни какво племе сме и защо ще сме все зле.
  • 18 Замислен

    25 5 Отговор
    Едно не разбирам само, след като Ванга не се е възползвала от парите, които е получавала и не е обичала да обсъжда тази тема, защо тогава е взимала пари от хората, и защо е имала минимална тарифа?
    И до ден днешен има гледачи, които нямат тарифа, всеки сам преценява колко да остави, дори и нищо да не оставиш, не ти казват нищо...

    Коментиран от #32

  • 19 Българин

    22 25 Отговор
    Побъркана бабка, която се възползва от личните трагедии на отчаяни и прости хора. Пък вие си мислете колко сте възвишени да се връзвате на измислици. А руснаците са още по-прости и постоянно си измислят нови "пророчества".
  • 20 Антон 1

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Франц Кафка":

    Разсмя ме искрено !:):)

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 XXXXXXX

    46 0 Отговор
    А бе оставете баба Ванга да почива в мир и покой , какво толкова и дрънкане кокалите.!!!!!
    Лека и пръс и Бог да я прости.
    АМИН.
  • 23 AUT

    20 6 Отговор
    Руснаците по-добре да се загрижат за Путин , че тая година го очаква нещо страшно. Както го е и баба Ванга казала !!!!!!!!!!!!
  • 24 поп Вечерко от Криводол

    24 1 Отговор
    Сега нападат баба Ванга , след време ще нападнат и дядо Влайчо а дядо Влайчо беше свят и чист човек и не така цапнат в устата като баба Ванга - ако трябва да сме честни пред съвестта си !
  • 25 Мечо Кух

    7 4 Отговор
    Аз съм ѝ наследника... дайте парите 💰
  • 26 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 6 Отговор
    Сляпа пък имала тайник да крие парите?
  • 27 Франц Кафка

    14 7 Отговор

    До коментар #20 от "Антон 1":

    И смешно и тъжно ..
    Нищо чудно , че руснаците и ние сме на този хал .
    Всеки който не го мързи , ни такова мозъците без вазелин, за да си останем вечно в будна кома .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Стравогин

    14 2 Отговор
    Дали съществува наистина такъв филм? Не се посочва автор и каквато и да било информация. Много съмнителна статия.

    Коментиран от #31

  • 30 Роко

    8 4 Отговор
    Леле братушките посегнаха и на баба Ванга безсрамници, а толкова години се кълняха в нея.
  • 31 Не зная дали има

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "Стравогин":

    такъв филм, но наистина е събрала тия милиони, човешката глупост е безкрайна, както е казал Айнщайн! :( Вижте и сега, колко много дебили си изхвърлят парите през терасите!!!!!!
  • 32 Точно така си е

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Замислен":

    и се чакаше с дни в Петрич, за да влезеш при нея. :(
  • 33 Мнение

    9 1 Отговор
    Това е много добър пример как един човек дори по най благородния начин да си изкарва парите, както Ванга помагайки на хората в най трудните моменти от живота им, дори и тогава се намират хора да и завиждат и да прибират препечеленото. Като се има предвид че не е определяла цена, а кой колкото желае толкова дава.
    Алчността ще затрие човечеството.
  • 34 леле мале

    4 0 Отговор
    А така предишния ми коментар бе изтрит - истината боли господа журналисти.Но то се пише всичко там горе.Продължавайте в същият дух .
  • 35 Гост

    13 2 Отговор
    1996 година - Цветелин Кънчев е бил на 29 години. Каква бездетна щерка, какви милиони? Хайде малко да се се съобразяваме. То бива, бива, ама.

    Коментиран от #52

  • 36 Ввв

    7 2 Отговор
    Що за хора са това да смятат колко е спечелил, един свят човек за българите... Ако е имала пари са си били нейни не ги откраднал помогнала е на стотици хиляди.. Наследниците и имат право да се възползват от това.
  • 37 Божидар

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Tervel bitcoin":

    Баба Ванга живееше скромно, но не и в мизерия!
    Имам някои преки наблюдения!!!
    Едно само да знаеш-сива "Волга" бе автомобила, който я возеше от къщата до местността "Рупите" или където трябваше да отиде...
    МИЗЕРИЯ-НЕ!!!
  • 38 Дедо поп

    5 3 Отговор
    Е па нищо чудно да е верно българите крадат това го знаем но си траем...както ние казваме все едно манго да не лъже и българин да не краде е няма как да стане...красливо племе сме нямаме заяждане..сеа да окрадем и евл.съюз после напред към щатите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДгдР..Я

    8 1 Отговор
    На цялата червена безбожна пасмина е направена ЛОБОТОМИЯ .
  • 41 ДгдР..Я

    12 0 Отговор
    Дневник на руския терорист

    Ден 1. Хванахме заложници. Барикадирахме се. Пихме с всички.
    Ден 2. Пак пихме с всички. Замалко да умра.
    Ден 3. Ударихме по няколко бири за махмурлука. Поискахме откуп: самолет и за всеки заложник по каса бира.
    Ден 4. Властите дадоха каквото искахме. Изпихме пивото. Заложниците не искат да си тръгват. Трябва да продаваме оръжието, няма бира.
    Ден 5. Дойдоха специалните части. Разменихме гранати за водка. Напихме се всички.
    Ден 6. Цял ден търсихме къде сме забутали самолета. Накрая го намерихме и го продадохме. Изпихме парите.
    Ден 7. Чакаме да дойде анти-терористичната бригада. Обещаха да донесат още водка.
    Ден 8. Снощи изпихме всичката водка. Сутринта ни беше лошо. Дойдоха медицински екипи. Донесоха спирт. Леко подобрение.
    Ден 9. Дойдоха някакви хора. Казаха, че са заложници. Нищо не носеха. Разменихме ги за водка.
    Ден 10. Превзехме склада с гориво на летището. Керосинът има отвратителен вкус.
    Ден 11. Не мога вече, аман от тоя керосин...
    Ден 12. Исках да се предадем. Не ме пуснаха. Заложниците казаха, че ще ме набият, ако опитам пак да се предам. Пак пихме керосин.
    Ден 13. Помощ! Някой да ме измъкне оттук!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 незнайко

    5 1 Отговор
    20 години са достатъчни за да се забравят добрините на
    ПРОРОЧИЦАТА !!! Следва неминуемата борба за ПАРИ !!! ЗАТОВА СВЕТЪТ Е ТАКЪВ!!!
  • 44 Простия

    2 0 Отговор
    Не разбрах само кога Ванга се е срещала с Хитлер и не е ли това художествена измислица? А Хитлер защо не я е послушал и е нападнал Русия?
  • 45 ФАКТ

    4 0 Отговор
    Наистина е имало такси от 10-лева за българите,които са ходили при Ванга.А за чужденците много повече.Къде и за какво са отивали парите ??? В нечии джобове,иначе България щеше да е много по-оправена , ако БЯХА използвани за държавата!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Правда

    3 4 Отговор
    Трябва всичко ако има нещо да и конфискуват в полза на даржавата на вещицата и стига статии за нея тя е зло тъмна сила само на мазни комуняги гледа нищо не познавала стига сте величали не знам кво е построила но бих го саборил това е дявола!
  • 48 224

    1 0 Отговор
    Ластици,ластици,ластици...
  • 49 ФАКТ

    1 0 Отговор
    На Комунистите не им прави чест,ако са крали от тия пари за тях !!!! Би трябвало да са държавни ПАРИ,защото са събирани от хора , търсещи помощ от баба Ванга!!! Моята майка също е ходила при нея за съвет .Няма прозрачност за какво ТОЧНО са отивали и къде,събраните милиони пари от таксите !!! Хора от цял свят са идвали и са давали пари !!!
  • 50 Като гост

    6 6 Отговор
    Ама стига с това "братушки" бе!!! На мен ушанките не са ми братушки. По добре звучи ватници.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кумчо Вълчо

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Че защо не ,ако се е родила когато той е бил на 15г ? А тя на 14 ако не е родила вече е стара мома
  • 53 фико

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Що . ТРЪМП ги дава за благотворителнос ли.
  • 54 Ingrid

    0 0 Отговор
    Казвам се Ингрид Фулсън съм от Съединените щати, почти взех живота си заради съпруга си, който ме напусна и престанах да подбирам обажданията ми, отговаряйки на имейлите и съобщенията ми. Той каза, че вече не ми вярва и си отиде с друга жена, опитах се да го убедя и да го умоля, но той няма да ми повярва или ще ми отговори, докато не се сбихме и се разделихме 9 месеца, след което осъзнавам, че не мога живея без него заради любовта, която имам към него. Опитах всичко възможно да го върна, но не работеха за мен, някои фалшиви колеси за заклинания ме измамиха и си отидох с парите си, докато не попаднах на човек, наречен д-р Огундейл във вестника, той ми помогна да хвърля заклинание и ето съпруга ми се върна след 24 часа, молейки ме за прошка, бях толкова изненадан, че заклинателят като д-р Огундейл все още съществува, казах му, че ще информирам света по свой начин, затова правя това сега. Ако някой тук се нуждае от помощ, с искреност, свържете се с д-р Ogundele днес по WhatsApp или Viber Chat: +27638836445.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания