7 Февруари, 2019 17:16 4 074 15

Топящите се ледове ще променят климата в цял свят

  • климат-
  • промени-
  • ледове-
  • топящи-
  • катаклизми-
  • антарктика-
  • температури

В някои райони ще има по-голямо вариране на температурите

Топящите се ледове ще променят климата в цял свят - 1
Снимка: Shutterstock

Екстремните климатични явления, заради които части от Европа и Северна Америка се покриха напоследък със сняг, докато горски пожари бушуваха в австралийската жега, ще стават все по-изявени заради топенето на ледовете на двата полюса, съобщи Нова телевизия.

Британски, германски, канадски, новозеландски и американски учени използваха климатични модели, за да симулират какво ще се случи, когато водата от топящата се ледена покривка на Гренландия и Антарктика навлезе в Световния океан. Тя ще промени океанските течения и ще предизвика промени в климата в цял свят.

Моделът показа, че в някои райони по света промените в океаните ще предизвикат още по-екстремни климатични прояви и по-голямо вариране на температурите спрямо предишни години. Въпреки студената вълна в САЩ, заради която температурата в Чикаго стана по-ниска, отколкото на Северния полюс, общо температурите в света се покачват и биха могли да се повишат с 3-4 градуса Целзий до 2100 година.

Изследването, ръководено от Ник Колидж от университета "Виктория" в Уелингтън, е първото, използвало детайлни модели и на антарктическата, и на гренландската ледена покривка, заедно със спътникови наблюдения за промените в тях. Така прогнозите са по-точни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    28 3 Отговор
    Чакаме, моята къща е на 330 м надморско равнище, тъкмо ще стане на първа линия, че да си връзвам лодката пред нас

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Ганю Ганев

    15 3 Отговор
    Нормално е като в Европа е студено, в Австралия да е жега и обратното
  • 3 no name no face no number

    12 3 Отговор
    На тези държави не им вярвам, мнооого лъжат. бре :))))

    Коментиран от #4

  • 4 Borislav Popov

    4 16 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Може и да послъгват, но едва ли са по големи лъжци от тойти русняци.
  • 5 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Няма да те огрее , най-лошите прогнози са за повишение към 60-65 метра , а за България това е почти нищо , освен за Варна , Бургас и Русе , където Дунав ще стане едно малко моренце !! Ако си около тия трите , може поне да намажеш панорамна гледка !!!
  • 6 Гост

    6 4 Отговор
    Хайде пак поредната лъжлива пропаганда. Какво щяло да стане ако се стопели ледовете с компютърна симулация? По-голяма тъпня не можаха ли да измислят? Това не са учени, а лакеи на лъжливите политици, обслужващи лъжата за Глобалното затопляне, единствено с цел печалба!!!

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 7 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ма то е страшно трудно да се пресметне обема на ледниците на планетата и съответно количеството вода , което ще се влее в океаните !!! И това във времето на сателити и суперкомпютри !! Ти сигурно още смяташ със сметало , а ??? Щото хората изчисляват сто пъти по-сложни неща и то с точност до 10-20 знака след запетаята !! А пък ей тика ако искаш има и картинка , ако не можеш да си представиш с ограниченото си въображение какво точно ще стане в Европа примерно !! https://www.actualno.com/climate/eto-kak-shte-izglejda-zemjata-ako-celijat-led-se-stopi-news_5167.html
  • 8 гост

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Между другото въпреки желанието на русофилчетата , най-засегната ще е именно Русия , щото на другите такива карти се вижда , че Каспийско море се увеличава почти два ПЪТИ и се свързва със Черно през Азовско , а Северния океан навлиза на стотици километри в Сибир !! Като добавиш това което се вижда за Черно и Балтийско море , Русия ще загуби между 5 и 8% от територията си и то от най- стратегическите места !!
  • 9 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ще стане работата за кво ги ручахме жабетата , тъкмо се зарадваха , че "Крим наш" и той оде целия в ряката , пардон морето , барабар с мостчето , хаха !!

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Точно защото е мега тъпо да се пише какво щяло да стане ако се стопят ледовете, но не може да стоплиш какво имам предвид. А намесването на Русия какво общо има тук? То самия Тръмп казва, че всичко е една голяма лъжа относно Глобалното затопляне, ти ми плямпаш за Русия! Я ходи се лекувай някъде!
  • 11 Спас археолога

    3 0 Отговор
    Ако се поровиш малко, ще видиш, че в Северна Америка /US и Канада/, както впрочем и Сибир няма никакви артефакти. Причината е в Гренландския леден щит арктическия сибирски студ. Тръмп/ и той като Боко се прави на Господ/ иска да стопли Чикаго, но и през ум не му минава какво ще се случи на южните щати. А за Русия-навярно си чел с каква територия разполага.
  • 12 Спас археолога

    2 0 Отговор
    Ако се поровиш малко, ще видиш, че в Северна Америка /US и Канада/, както впрочем и Сибир няма никакви артефакти. Причината е в Гренландския леден щит и арктическия сибирски студ. Тръмп/ и той като Боко се прави на Господ/ иска да стопли Чикаго, но и през ум не му минава какво ще се случи на южните щати. А за Русия-навярно си чел с каква територия разполага.
  • 13 Песимист

    2 1 Отговор
    Според учените, когато настъпи критичният момент, всичко ще се случи много бързо, без забавяне, без време за реакция. Дано поне да не е много скоро, но както вървят работите.....
  • 14 Експерта

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    ДЕ КЪСМЕТ ,ДА СЕ ПОЗАТОПЛИ ЗИМАТА ,И СМЕТАТА ЗА ТЕЦА ОТ 250 ЛЕВА ДА СТАНИ 25 ЛЕВА.
  • 15 Експерта

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ДАЛЕКО СИ ОТ ИСТИНАТА ЧАДО,КИТАЙ И РУСИЯ ЩЕ СА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ОТ ТОПЯЩИТЕ СЕ ЛЕДОВЕ,СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС СТАВА ТЕХЕН НЯМА ДА ИМА ЛЕДОВЕ И ЗА ПОДВОДНИЦИТЕ Е ОК.А АНГЛИЯ И ХОЛАНДИЯ ЩЕ ДУХАТ ПОД ВОДА,И МНОГО ДРУГИ МЕСТА ПО СВЕТА КТ НЮ ОРЛИАНС И МАЛДИВИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ПОД ВОДА