Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 10:30 17 133 66

Руска връзка при отравянето на български бизнесмен?

  • емилиян гебрев-
  • русия-
  • агент-
  • новичок-
  • отрова-
  • бизнесмен-
  • българия-
  • сергей федотов

През 2015 година руски агент пристигна с полет от Москва в Бургас

Руска връзка при отравянето на български бизнесмен? - 1
Снимка: БГНЕС

Разследващата група „Белингкат“ (Bellingcat) установи, че третият служител на руското военно разузнаване (ГРУ), който е бил във Великобритания през март 2018 г. по време на отравянето с „Новичок“ на Сергей Скрипал, е бил в България само дни, преди български предприемач и синът му да се разболеят сериозно след отравяне с неизвестно вещество, съобщи агенция БГНЕС.

Този трети офицер на ГРУ е 45-годишният мъж, пътуващ под името Сергей Вячеславович Федотов, е идентифициран от „Белингкат“ като старши офицер от ГРУ. Подобно на другите двама заподозрени по случая Скрипал, служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г., без да са налице данни, че дотогава лице с такова име е съществувало. Сергей Федотов за първи път бе идентифициран като представляващо интерес лице от руския новинарски сайт „Фонтанка“.

„Белингкат“ и неговият разследващ партньор The Insider („Инсайдър“,Русия) са проследили странния маршрут на пътуването на Федотов, откакто през 2010 г. е създадена фалшивата му самоличност, до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г. През тези осем години „Федотов“ обикаля много в Европа, Азия и Близкия изток, често се появява в горещи точки само няколко дни преди събития, влизащи в новините. Пътуването от Федотов в България през април 2015 г., обаче се откроява поради своята зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 година. На 24 април 2015 г. „Сергей Федотов” пристигна с полет от Москва в Бургас.

Той е имал полет седмица по-късно, на 30 април, от столицата София обратно към Москва. Само че не се качва на борда на самолета. Вместо това, късно вечерта на 28 април, той се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и купува билет в последната минута за полет до Москва. По-рано този ден български предприемач Емилиян Гебрев бе хоспитализиран, след като припада на прием в София, на който той беше домакин. По същото време неговият по-голям син и един от директорите на компанията му внезапно се разболяха. И тримата бяха хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влоши и той изпадна в кома. Лекарите предположили, че отровата е била приложена или консумирана в деня или дните преди 28 април. Въпреки това, тъй като не можеха да идентифицират отровата, те не можеха да са сигурни в последиците от приложението ѝ или начина, по който ще окаже влияние върху състоянието на пациента.

Емилиян Гебрев поиска помощ при идентифицирането на отровата от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Едната от тях, Verifin (Верифин) в Хелзинкския университет, извърши задълбочен анализ. Лабораторията не е в състояние да определи окончателно отровата, но открива следи от два различни органофосфати в урината на Гебрев: Единият от тях е идентифициран като силен пестицид, докато другият остава неидентифициран със стандартните инструменти за тестване на химическо оръжие. Един месец след като първоначално е бил приет в болница, състоянието на Емилиян Гебрев се подобри значително и той беше изписан. Той каза на „Белингкат“, че няколко дни по-късно, в края на май, отново се чувствал зле и отново бил приет в болница. За отбелязване е, че на 24 май 2015 г. "Сергей Федотов" се връща в България с директен полет от Москва. Той си бе резервирал билет за връщане на 28 май 2015 г., но отново не се появява на борда на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, той лети с полет от съседна Сърбия в Москва.

Събитията около пътуванията на "Сергей Федотов" до България съвпадат с модела на неговото пътуване до и от Обединеното кралство по време на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Федотов пристигна в Лондон с полет от Москва в същия ден, когато кацат другите двама служители на ГРУ - това са полковник Чепига и д-р Мишкин - макар и с друг полет. „Планирано“ е да се върне в следобеда на 4 март, 2018 г., в деня, в който баща и дъщеря Скрипал „се разболяха“ в Солсбъри. Въпреки това, както в България, Федотов пропуска обратния полет, уведомявайки, че няма да пътува само минути преди самолетът да излети. И пътува за Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно. На въпрос дали знае защо може да бъде мишена на ГРУ, Гебрев не може да отговори, тъй като няма представа. Един от водещите български предприемачи в отбранителната промишленост и производство, той каза, че не може да си представи какво би могло да разгневи чуждестранна служба за сигурност достатъчно, за да тръгне срещу него и семейството му.

В същото време той призна, че това е най-правдоподобното обяснение за една неразгадана мистерия, тъй като тригодишните български разследвания на отравянето му не са открили никакви следи или заподозрени. Гебрев стига до две хипотетични причини, пишат от „Белингкат“ на нейния сайт, поради които би могъл да бъде насочен. Едната от тях е извършваният от неговата компания износ на специализирано оборудване, свързано с отбраната, в Украйна, което според него се извършва в строго съответствие с българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, признава той, е възможен интерес от страна на Русия към завод за производство на оръжие, който той контролира, който се разглежда като предприятие от стратегическо значение за България и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    76 33 Отговор
    Пак Путин....трови наред гадината....

    Коментиран от #4, #33, #42

  • 2 КККК

    92 86 Отговор
    Интересно ,колко пари получава вашият сайт, всеки ден да бълва глупости против Русия?

    Коментиран от #50

  • 3 ИДИОТИ СТЕ

    97 53 Отговор
    Най-накрая ще излезне че и Кенеди руснаците са убили...че и по Рейгън са стреляли...че и руснаците убиха Мартин Лутър Кинг и т.н.... и т.н......
  • 4 Киро

    35 47 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    За предателите на родината така трябва.

    Коментиран от #6, #46

  • 5 ХАААА

    51 40 Отговор
    Не знам вече да се смея ли или да плача,стига лъжи и глупости ----
  • 6 Само питам

    62 51 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    А с предателите русофили, които всекидневно продават България на руските интереси как трябва да се постъпва?

    Коментиран от #9, #25

  • 7 Реалист

    44 43 Отговор
    Мдаааааа, в епохата на интернет и посевместно заснемане с камери много малко неща остават скрити ако имаш ресурсите и времето да ги търсиш. Русопитеците скоро ще се имат заснети на табла по летищата в Европа. НАЛОЖЕТЕ ЗАБРАНА ЗА ВСИЧКИ ОРКИ ДА ПЪТУВАТ ЗА ЕВРОПА! Визи само за зоопарка - путкин, песков, мишкин, медведев.
  • 8 НКВД

    38 29 Отговор
    Всички соросоиди трябва да умрат !

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Киро

    64 13 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Никой не предава родината повече от управляващата върхушка.

    Коментиран от #11

  • 10 Само питам

    32 22 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    А русоидите да живеят и да управляват, така ли?
  • 11 Само питам

    39 40 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Радев е от управляващата върхушка и предава с всяко свое изказване България. Сидеров също е от управляващите и много други, да не ги изброявам.

    Коментиран от #13

  • 12 Kcaniba

    36 20 Отговор
    Очаквам белингкат и останалите джендита да стигнат в разследването си за скрипалите, новичоци, чокдурачоци да докопат че Джими Хендрикс, Елвис Пресли и Джим Морис са били агенти на ГРУ и са починали от неизвестни вещество!!!
  • 13 Киро

    39 24 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Радев казва истината ясно е на всички.

    Коментиран от #15

  • 14 НАТКО

    26 13 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    нещо си се объркал продажна мършо ние родолюбците не сме нито соросоиди нито гъзофили федеростмайстори като вас Не ви остава друго освен да ви използват вместо тоалетна хартия
  • 15 Само питам

    30 42 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Каква истина е казал руската подлога бе Кире? Едно към едно повтори позицията на руския външен министър Лавров , за "законно избран президент" и "за върховенство на международното право". Но с това "върховенство" фуражата действа много избирателно, като не го признава за Крим и Източна Украйна. Радев е откровена руска подлога, която работи против България и трябва да бъде отстранен от длъжност.

    Коментиран от #16

  • 16 Киро

    38 26 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Много е точен господин президента удря право в целта а не увърта като бойко.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Само питам

    10 10 Отговор
    Кога ще ме приберат санитарите ?

    Коментиран от #21

  • 18 ПАТРИОТ

    25 29 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Нашият президент би бил много добър руски президент , що дири тук още нямам представа ?
    Направо е сделано в ссср и може спокойно да почне импийчмане .
  • 19 Само питам

    21 24 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    "президента" нищо не удря, само повтаря руските опорни точки както ти казах. Освен това и интелелектуално не е много развит, та се омотава като пате в кълчища. Вреден е за България и трябва да бъде отстранен от длъжност.
  • 20 Зевса

    31 13 Отговор
    Заради подобни лъжи "доказани" от всякакви МИ 5та и МИ 6та, беше затрита една държава и изклани стотици хиляди невинни хора. За Ирак говоря и Тони Блеър. Я да излиза външната ни министърка и да обявява война на Русия. Какво чака? Да почва да лиже Мей веднага! Я за Мандуро как се справи! Хвала!

    Коментиран от #22

  • 21 Само питам

    16 19 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Русофилче, освен да тролиш и да слагаш плюсове и минуси нещо друго умееш ли правиш?
  • 22 Само питам

    8 14 Отговор

    До коментар #20 от "Зевса":

    Този текст до безкрайност ли ще го копи-пействаш бе путлераст?

    Коментиран от #43

  • 23 Барчо

    24 9 Отговор
    Много постно четиво. Евтино крими разказче. Установено отравяне, но неустановено от кого. Явно се променят правилата по които следователите да работят. Доколкото ми е известно, първо е търсят извършителите сред роднини и близки, заинтересовани от смъртта на потърпевшия. Тук обаче вече това правило от време оно се премахва и вече търсим руска връзка. Независимо дали има интерес или не. Важното е руснаците да бъдат очернени. А това, че нямат никакви интереси от тези тъпизми, никой не отбелязва. В случая дори и потърпевшия казва, че няма допирна точка до руските служби и не е накърнявал техни интереси. Какво повече искат??? Че този човек е пътувал в този момент и ако е от разузнаването е нормално. Със сигурност и други са пътували. Ако същите тези "разследващи" се заемат и с разузнавачи от западните ще установят със сигурност подобни съвпадения. От една страна се заявява колко яко е руското разузнаване, колко са жестоки и безкомпромисни, а от друга 10 могат да отровят 5. Това е смешно изобщо не искам да го коментирам.
  • 24 Лили

    5 7 Отговор
    По интелектулно недоразвит от ББ !Сам си каза, че е прост.
  • 25 И аз само питам

    20 6 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Защо русофилите са предатели,а американските подлоги патриоти и родолюбци?

    Коментиран от #29

  • 26 ВЪЗРАСТЕН

    16 4 Отговор
    ДОЛНА ГАД СА БИЛИ ОКУПАТОРИТЕ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ, САМО ЕДНА ШЕПА БЪЛГАРСКИ ОЛИГОФРЕНИ НЕ ГО ПРОУМЯХА , А НА ДРУГА ЧАСТ ИМ СЕ ЗАПЛАЩА ДА ПОДВЕЖДАТ НИСКО ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА!
  • 27 Сектанти

    16 10 Отговор
    Болшевизма трябва да бъде изкоренен!
  • 28 Русофил

    4 20 Отговор
    България трябва да стане маст от Велика Русия на президента Путин . Всички които са против това ще умрат и те и децата им 998

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Само питам

    15 17 Отговор

    До коментар #25 от "И аз само питам":

    За русофилите няма български интереси, а само руски. България е член на ЕС и НАТО. Кои са американските подлоги? Тези които са против избора на руския агент радев за Грипен ли?
  • 30 Българин

    14 10 Отговор

    До коментар #28 от "Русофил":

    Май е дошло да ви подложим на лечение по рецептата на д-р Стамболов!

    Коментиран от #34, #37

  • 31 Само питам

    17 14 Отговор

    До коментар #28 от "Русофил":

    За подобен текст в интернент в Русия щеше да лежиш в затвора. Благодари се, че сме в ЕС и подобни психопатии минават метър.
  • 32 Голям Слон

    15 8 Отговор
    Афертата "Дурачок" продължава с пълна сила. Хибридни войни в действие! :-) Няма такива интриганти, като ЕС и САЩ.
  • 33 Пенчо

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Както личи, Военно-промишления комлекс на Русия са яко застрашени от производството на работилницата на Гербев, та са решили да го отровят, естествено, по указание лично на Путин! Май някои счупиха тъпомера!

    Коментиран от #59

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТЕН

    9 4 Отговор
    А защо се запалиха складовете с готова продукция с изстрели за РПГ за Украйна в Сопот , кой има интерес.Този срещу когото се използват
  • 36 Дитър

    16 10 Отговор
    Преди година четох, че копирал руско оръжие и го продал. По късно лично занесъл сума пари (мисля 3млн.$) на братушките за да го оставят. Така, че знае много добре за какво са го отровили.
    Колкото до русофилите, не е приятно да го чуят "Няма човек, няма проблем" е съветско производство.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    14 13 Отговор

    До коментар #37 от "Капитан Петко Войвода":

    Нещо много се превъзбудихте руските подлоги и взехте да бълнувате небивалици. Знам, че мечтата ви е да избивате българи по заповед и с протекциите на Москва, както сте правили 140 години, но няма да ви се сбъдне. Така, че си сядайте на разпраните дупета и се снишавайте.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Зевса

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Съжалявам, но се налага! Заради продажните душици лижещи задниците на западните ни господари. Ти от тях ли си? Имаш ли собствено мнение или каквото ти кажат от Запад?

    Коментиран от #45

  • 44 Дрън

    8 9 Отговор
    Янките и англичоците са бесни , че България не гони руски дипломат .

    Може и още съчинения срещу Русия да измислят . ;)

    Коментиран от #47

  • 45 Само питам

    10 8 Отговор

    До коментар #43 от "Зевса":

    България е член на НАТО и ЕС. ти не си ли го разбрал още? така, че не ми повтаряй мантрите за продажни западни душици. продажни душици и българофобите сте русофилите, които продавате България на руската кочина. А тя е враг на България!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Само питам

    5 6 Отговор

    До коментар #44 от "Дрън":

    Изобщо не са бесни а са наясно, че докато на власт са проруски подлоги няма да има изгонени дипломати.
  • 48 И защо не е умрял,

    5 2 Отговор
    боклука? Защото никой не ги е тровил.

    Коментиран от #49, #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Путинофилче

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "КККК":

    Интересно е също и вие колко получавате за + или -.

    Коментиран от #55

  • 51 Чемшир Гербов

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "И защо не е умрял,":

    Ми значи и Скрипал тогава никой не го е тровил щом е жив
  • 52 Анонимен

    3 7 Отговор
    Отвратително, ако е вярно разбира се, чужда държава да трови български граждани и да държи в страх останалата част от населението. И най-лошото е, че тъй като сме мижитурки, това ще остане без последствие.
  • 53 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    СМЯХ ! НАЯСНО СМЕ ОТ КЪДЕ МУ Е "ПЪРВОНАЧАЛНИЯ КАПИТАЛ" !!! ТОЙ " ТРОВЕН " С " П А Р И Ч О К " И ПРОДЪЛЖАВАТ !!!
  • 54 Анонимен

    3 6 Отговор
    На руснаците изобщо не им трябват самолети и ракети, при един конфликт ще ни изтровят всички, а в България желаещи да свършат мръсната работа ще има бол.
  • 55 КККК

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Путинофилче":

    Само това ли можа да измислиш ?Сериозно.Ти къде точно се припозна в моят коментар и как реши, че получавам нещо.Ако получаваш ти, е друг въпрос.Ама това не означава автоматично ,че изразилите друго мнение сме платени тролове за ужас на сайта ви.Просто вече сте смешни и жалки в очернянето на една държава заедно с една друга немска медия дето рекламирате постоянно.Други теми за вас няма ли ?????
  • 56 Гост

    2 8 Отговор
    Не знам той дали има мнение или не, но аз имам. От влизането ни в ЕС живея по добре, спомням си мизерните години на прехода и не искам да се връщам там. Не мразя Русия но искам да има бъдеще за детето ми и не искам да мизерствам заради панславизъм, русофилия и добруването на руските олигарси.
  • 57 Гост

    7 0 Отговор
    Тез инсайдърци и белингкет са по-добри и от всичките цру-та на планетата...още от 2010 г. са идентифицирали този федотов и са го следили цели 8 години...бравос на таквизи разследващи...
  • 58 мъка

    7 1 Отговор
    Боже, тази статия страшно ме натъжи. Чак сега ми просветна от какво умря любимото ми двегодишно коте в далечната 1983г. Тогава ветеринаря ми каза, че е отровено, но беше озадачен с какво точно. Не можа да определи каква е отровата. Котето беше изключително интелигентно и сърдечно, което не е типично за котките. Много трудно го преживях и положих голямо усилие да го "забравя". А сега спомените ме връхлетяха като черна хала.

    Коментиран от #65

  • 59 ЦРУ

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Пенчо":

    тия три мишки повече посмъртно няма да посмеят да напуснат ссср :) Требе сичко да им подменят, за да не бъдат разпознати(автоматично)...
  • 60 само казвам

    0 0 Отговор
    Що ли не съм изненадан от тия разкрития.
  • 61 Цар Вул

    1 0 Отговор
    Дениз/море/ма ти не знаеш ли че руснаците имат връзка с убийството на т.н."цар Борис трети"!И като си море що се не удавиш в себе си и ни оттървеш от простотиите си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 62 бсфн

    2 3 Отговор
    индианците ни притиснаха да спрем южен поток,белене и Бургас александропулис сега и това ли измъдриха гадните бомбандировчици на софия
  • 63 Земя на един народ

    0 0 Отговор
    Цял роман се изля в морето. Но да ви кажа честно , не вземам страна никому. Но Страните искат да вземат некому. Само това разбрах и повече не искам и да разбирам от цялия този теоритически меридиан или паралел.
  • 64 Баце

    3 1 Отговор
    И от "случая Скрипал" и от "Гебрев" не можах да разбера защо руснаците ще правят толкова сложна многоходовка за да изпробват някаква нефелна "отрова" при това по няколко пъти на едни и същи хора с един и същи изпълнител. Това или е действие на малоумници или е разказ за такива. Айде малко по-сериозно ако обичате. Още не ядем поп-корн и макдоналдс като основно ястие, виж сапунките са ни основно TV меню по фекалните телевизии.
  • 65 pun4o

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "мъка":

    Стегни се бе. Ти за котето ... Ама те такива неща се доказаха за новичока. Почти сигурно е доказано, че в 1207 година Калоян е отровен от КГБ с новичок за да не превземе Солун! И това само за да не може да се построи газовият хъб...
  • 66 Националист

    1 0 Отговор
    Герберов е работил за Кинтекс по времето на соца. После става Русофоб, възможно е да е бил агент на западни служби. Не може да си едно с БКП и после да станеш явлен русофоб, освен ако не си предател.