826 5

ООН бие тревога за децата-войници

Децата са притискани да служат като разузнавачи

ООН бие тревога за децата-войници
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти по света, алармира Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Деца, живеещи край продължителните конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и момичета в училищна възраст също така са използвани като войници или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианмар.

Освен че са принуждавани да влизат в битка, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои момичета са принуждавани да се омъжват за бойци, докато момчета и момичета биват в еднаква степен малтретирани сексуално, съобщава УНИЦЕФ. В крайни случаи деца са принуждавани да служат като "живи щитове" или да се самовзривяват на многолюдни площади.

Трудно е да бъдат събрани точни данни, но според някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца войници. В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на червената ръка - инициатива за привличане на вниманието към експлоатацията и злоупотребата с деца от въоръжени групировки, УНИЦЕФ призова правителствата по света да се ангажират по-активно в борбата срещу подобни нарушения на правата на децата.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Перър
  Отговор
  1 13:30  11.02.19
  Не съм съгласен че се ползват деца. Но от историята знаем че винаги е било така.
 • 2 14:20  11.02.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 14:20  11.02.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 14:20  11.02.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  5 16:01  11.02.19
  ООН е импотентна организация и следва да бъде разпусната, т.к. от съществуването й няма никакъв ефект!

Напиши коментар:


Публикувай