12 Февруари, 2019 15:30 4 388 15

Европа не е готова за новия световен ред

  • доклад-
  • ес-
  • световен ред-
  • европа-
  • сигурност-
  • сащ-
  • русия

ЕС е много зле подготвен за новата ера на съперничество

Европа не е готова за новия световен ред - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всяка година през зимата в столицата на Бавария се събират десетки световни лидери, военни и експерти, за да обсъдят въпросите на сигурността. От 2015 г. Мюнхенската конференция, която този път ще се проведе от 15 до 17 февруари, е предхождана от публикацията на доклад за основните тенденции в света. Представеният на 11 февруари доклад за 2019 г. е озаглавен: „Големият пъзел: кой ще вземе частите?“, предаде агенция БГНЕС.

Германците се страхуват повече от усилването на САЩ, отколкото на Русия

Основната част от доклада от над 100 страници продължава главните теми от предишните години: изострянето на отношенията между Запада и Русия, новата външна политика на САЩ начело с Доналд Тръмп, включително конфликта САЩ и КНР, и мястото на Европа във всичко това. Завръщането на авторитарните супердържави са главното предизвикателство за либералния световен ред, изтласквайки на заден план тероризма, който доминира през последните две десетилетия.

Но ако Китай за САЩ са „дългосрочно предизвикателство“, Русия е въпрос на по-близка перспектива. Докладът споменава и за делото Скрипал, и за „ескалацията на враждебните действия в киберпространството“, и конфликта в Керченския проток. „Действията на Русия могат да бъдат интерпретирани като опит да се демонстрира, че тя, както и преди е по-силна, отколкото мисли Западът, и че тя ще остане незаменима държава, чиито интереси трябва да бъдат отчитани“, се казва в доклада. В спора около Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег /ДЛРСМО/, за чието нарушаване САЩ и НАТО обвиниха Русия, Москва има „по-комфортна позиция“, смятат авторите. „Изглежда, Москва разчита, че НАТО няма да успее да се договори за разполагането на нови американски ракети в Европа“, отбелязват те.

Европа не е готова за новия световен ред

Отделен аспект – новата роля на САЩ на фона на изявленията на президента Доналд Тръмп, че Вашингтон не желае повече да бъде „световен полицай“. Докладът отбелязва, че надеждите за стабилизиращата роля на така наречените „възрастни“ (сред тях медиите наричаха бившия глава на Пентагона Джеймс Матис) не са се оправдали, мнозинството от тях напуснаха американското правителство. По тази причина докладът предрича „големи безредици“ през втората половина от президентския мандат на Тръмп и призовава големите съюзници на Америка да „компенсират отсъствието на стабилен лидер в лицето на САЩ“.

Но Европейският съюз, констатира Мюнхенският доклад, е „много зле подготвен за новата ера на съперничество между великите държави“. В момента ЕС прави първите плахи крачки за „разделяне“ със САЩ, например, обсъжда се създаването на „европейска армия“. При това Европа все още разчита на помощта и защитата на Америка.

Главният извод на основната част на доклада: „периодът след края на Студената война и свързания с нея оптимизъм приключи“, но какъв ще бъде новият световен ред не е ясно. Във всеки случай светът го очаква период на продължителна нестабилност и неизвестност“, смятат експертите.

Нестабилност в Украйна и другите страни от региона

В Мюнхенския доклад Украйна се споменава като една от страните, които вече са почувствали върху себе си „избухналото геополитическо съперничество между Русия и Запада“. Тя е пострадала най-много от всички от разрушаващия се ред в Европа, който се създаде след края на Студената война. Разделът, посветен на Източна Европа, обединява в една група Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус и Молдова, определяйки ги като район на нестабилност. Аргументите за това са следните: тъй като тези страни не са получили ясна перспектива за членство в НАТО и ЕС /макар че не всички се стремят към това – бел.ред./, държавите от региона се намират в „състояние на безтегловност“ в сферата на сигурността и бъдещето като цяло. В близко бъдеще сближаването между Русия и Запада, а следователно „облекчаване“ на положението на страните от региона изглежда малко вероятно, се казва в доклада.

Краткото описание на ситуацията е допълнено с няколко графики с допитвания до общественото мнение, проведени по поръчка на близката до германските социалдемократи Фондация „Фридрих Еберт“, по-точно на нейното регионално Бюро за сътрудничество и мир в Европа, намиращо се във Виена. Според неговите данни, мнозинството украинци и руснаци смятат, че увеличаващото се напрежение между Русия и Запада може да доведе до нова война в Европа. С подобна оценка са напълно съгласни 33% от запитаните украинци, още 27% са съгласни отчасти. В Русия тези показатели са 25% и 34% съответно. Най-малко очакват нова война в Европа немците: 5% и 19% съответно. В допитването са взели участие граждани на седем държави.

Украинската криза – „вътрешен въпрос“?

Неочаквана изглежда реакцията на анкетираните на твърдението, че „кризата“ в Украйна е „вътрешен въпрос и с него трябва да се занимава Украйна“. Над половината украинци са съгласни с това твърдение: 47% напълно и 16% частично. Тези данни противоречат на социологическите проучвания, проведени по-рано в страната от украинските социолози. Според данните на центъра „Разумков“ и останалите социологически агенции, от 63% до 71% от украинците смятат Русия за агресор в конфликта в Донбас и Крим. Най-малко смятат кризата в Украйна за вътрешен въпрос французите и немците: 12% и 19% са съгласни напълно с това твърдение, 23% и 21% отчасти. Разполагането на миротворчески сили на ООН в Донбас напълно се подкрепя от 32% от украинците, 13% от руснаците и от около 20% от анкетираните жители в страните от Централна и Западна Европа.

Разширяването на санкциите против Русия се ползва с подкрепата на мнозинството украинци: 54% са съгласни с тази идея напълно и 12% – отчасти. В Германия са най-големите противници на подобни мерки: едва 6 и 11% съответно. Във Франция те са два пъти повече: там ожесточаването на санкциите срещу Русия напълно се подкрепя от 12%, а 23% – само отчасти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайперист

    11 8 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Да го кажем направо

    44 1 Отговор
    Тя Европа за какво ли е готова в последните години...никаква актуална визия за истинските проблеми.Само джендьри и гей ценности са им в главите-а проблеми от които зависи бьдещето на европейската цивилизация са просто игнорирани.Язьк,че най-доброто място за живот в света-Европа,самите европейски управници го превьрнаха с бунище.
  • 3 Грую

    38 0 Отговор
    Ама какво искате да се случи, когато за уж новите си съюзници слагате Шенгенско споразумение, а на миграните от Африка и Изтока казвате "Заповядайте, заповядайте" ?
  • 4 ИВАН

    28 1 Отговор
    ... и лучец еж, водица пий, и пак поглеж - дий, воле дий ... хората забравихме, че Природата е най-ценното, и че срещу нея не трябва да се върви, лъжат ни с технологии, лъскави опаковки, химия ... а душите - черни, телата отровени
  • 5 Реалист

    12 11 Отговор
    Обща/Обединена Европейска Армия е необходима по-вече от всякога. Добре въоръжена, обучена и механизирана. Следва изгонване на орките и америте да си играят другаде игричките. А китайците допуснати само до пазара да продават химикалки и нокторезачки.
  • 6 йегермайстер

    19 3 Отговор
    Така ли? Значи "завръщането на тоталитарните супердържави е заплаха за ЛИБЕРАЛНИЯ СВЕТОВЕН РЕД" Бре ! Значи там ви стяга чепика драги ми гейове,ЛГБТ-общности и евроджендъри?! Тръмп ви пречи значи ! Я си вижте заглавието на доклада;" Големият пъзел-кой ще вземе частите".Абе ей ! Като вземеш частите...какъв пъзел ще е ?
  • 7 Borislav Popov

    17 0 Отговор
    Краварите ги намрази целия свят. Покрай тях и ЕС.
  • 8 Borislav Popov

    26 1 Отговор
    Истината е че Азия и половината Европа не искат новия ви световен ред. Само Китай и Индия са близа половината население на света ! Русия държи и половин Европа - а вие сте седнали да решавате съдбата на континента ! Трябва съюз между Русия и ЕС. Тогава ще се постигне обединение на цяла Европа. Русия има ресурсите и силата да запази континента !
  • 9 европа или америка

    18 0 Отговор
    Европа за нищо не е готова. Две години вече не могат да решат да отменят "лятното часово време", какво остава за други важни и трудни решения! Европейските политици са като нашите - интересуват се само от личното си благосъстояние!
  • 10 Румяна Костова

    14 0 Отговор
    Новият световен ред е ясен.Намаляване на правата на обикновените хора и заплатите им.Америка твърдо върви по този план.Където наложи своята демокрация,хората започват в пъти да живеят по-зле.Онези от върха на пирамидата стават все по -алчни и стиснати.Още Кисиджър го е оказал открито,на Земята трябва да останат един милиард човека,другите са излишни.Шепа собстраници на корпорации,другото обслужващ персонал като лекари,инженери и дизайнери и черно работници да слугува на първите две касти.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Pompev

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    как 1 милиард,населението постоянно расте,от 19 век,наближава десет милиарда
  • 12 Pompev

    5 0 Отговор
    Между другото,ако продължава тай-войни е имало на определени периоди И причините са ресурсите,мисля че следващата световна война е въпрос на време
  • 13 иванушка будалата

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    в пълна сила важи и за Русия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 FtF

    0 0 Отговор
    И какво ще реши Европа с нейният тромав бюрократичен апарата ? До дето съберат джендарите да вземат някакво решение и те минали 5 години. Срещу Русия и САЩ са нужни решения вземани за части от секундата и корави хора, защитаващи интереси на ЕС, а в Европарламента няма такива хора. Европа е люлка на цивилизацията и трябва да си отстоява позицията, а да е зависима от банките в САЩ /защото са прибрали на "съхранение" европейското злато/ или ресурсите на Русия не е никак добре. От Г8 само Русия има интерес на стабилна Европа , защото има къде да си продава ресурсите и да черпи ноу-хау, САЩ, Китай и Япония са за разпокъсана от конфликти Европа , която да не им е конкурентна. Заради това и Европа се пълни със "социални бегълци" от Африка и Азия и разни джендърски формирования. Не съм фен на САЩ или Русия , а милея само за България и гледам реално на нещата. Може след време приоритетите на Европа да се променят, но в момента Русия и е най-малкия враг.
Новини по държави: