13 Февруари, 2019 11:34 2 976 48

България не иска да дразни руската мечка?

  • емилиян гебрев-
  • новичок-
  • българия-
  • русия

Защо София все още е на ниво версии?

България не иска да дразни руската мечка? - 1
Снимка: БГНЕС

Каквато и да бъде официалната реакция на София по подозренията, че оръжейният търговец Емилиян Гебрев е бил отровен с бойно отровно вещество (съмнения за "Новичок", както в случая "Скрипал" от 2018), тя вече е закъсняла. Събитията, които наскоро бяха осветени от руски и британски медии, датират от април 2015 година. Ще започна с оборване на една от "интерпретациите" по темата, които се лансират от няколко дни в България. Опасявам се, че тяхната цел не е просто да заметат руската следа в случая "Гебрев", но, преди всичко, да подготвят почвата за една безгръбначна позиция, с която управляващите да се опитат да си измият ръцете предизборно.

Въпросната "теза" условно може да бъде наречена "алибито на неправдоподобната некадърност". Според нея, "озадачаващото" в случаите "Скрипал" и "Гебрев" е, че от тях "лъха на непрофесионализъм". И в двата "инцидента" жертвите оцеляват. Същевременно "поръчителите" (в случая "Скрипал" официалното становище на Тереза Мей и нейното правителство е за руска намеса) - ГРУ и самият Владимир Путин - се оказват в центъра на грандиозен скандал. Тогава "по-вероятното" е тези, които сочат към Русия, да целят да спечелят политически дивиденти от "набеждаването на Кремъл" - това е поантата на цитираната теза.

Тази "интерпретация" издиша поради две причини. Първо, позорът нерядко спохожда скърцащата военна машина на Кремъл (например: гибелта на подводницата "Курск" през 2000, при която загина целият екипаж от 118 човека; аварията през октомври 2018, при която потъна единственият руски плаващ док, в който може да се ремонтира авионосещият кораб "Адмирал Кузнецов"). Второ, ако пък допуснем, че всичко е "минало по план", целта на поръчителите на "акциите" срещу Скрипал и Гебрев може би е била друга: не толкова непременно да се отнеме живот, колкото да се даде зловещ предупредителен сигнал към всички, които биха дръзнали да развалят руския политически пасианс.

Замесена ли е Русия?

Предстои да видим дали Русия действително е замесена. Твърде възможно е, както в повечето подобни случаи, това да не се разбере никога. Има обаче поне няколко обстоятелства, които говорят за намеса на Кремъл.

Първо, твърди се, че фирмите на г-н Гебрев изнасят оръжие за Украйна и Сирия. По този начин той пряко засяга руските интереси. Второ, свързваният с руските служби Сергей Федотов е бил в България, когато е станал инцидентът с Гебрев. Той е бил и във Великобритания през 2018 по време на отравянето на Юлия и Сергей Скрипал. Това съвпадение най-малкото дава основание за подозрения. Трето, отравянето е от любимите способи на руските служби. През 2006 Александър Литвиненко бе отровен смъртоносно с Полоний-210. Соченият за извършител Андрей Луговой не само не бе предаден на британската прокуратура, но стана депутат в руската Дума от партията на Жириновски. Русия не се притеснява от действията на своите агенти, а ги насърчава. Това потвърждава тезата, че покушенията се използват за публичното "респектиране" на "враговете".

Според главния прокурор Сотир Цацаров, в случая с отравянето на Гебрев, неговия син и производствения директор на "Емко" не става дума за "Новичок", а за инсектицид. Според Bellingcat, The Insider и CNN обаче, "Новичок" е от групата на т.нар. органофосфати. Последните могат да се използват и като инсектициди. Самият "Новичок" е създаден така, че трудно да може да бъде установено неговото присъствие в човешкия организъм. Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов се обсъжда и версията "битов инцидент". Как обаче в кафето на ключова фигура в оръжейната индустрия в България "случайно" попада инсектицид?

Защо все още сме на ниво версии?

Дали прокуратурата не се опитва да омаловажи възможността руско бойно отровно вещество да е било използвано на територията на България - страна-членка на НАТО? Причината за това неглижиране би могла да бъде запазването на политическия комфорт на силните на деня. Защото дори съмнението за "руска връзка", без значение използван ли е "Новичок" или не, трябва да породи незабавна реакция от страна на българските власти на дипломатическо ниво. Както изглежда, целта е била да се действа зад кулисите, за да не се дразни руската мечка.

Защо близо четири години след инцидента с Гебрев все още сме само на ниво версии? Впрочем, замесено ли е името на Делян Пеевски, който води битка с Гебрев за "Дунарит"? Забележете какво каза г-н Цацаров: "След възобновяването на разследването [през октомври 2018 по настояване на самия Гебрев, заради сходствата със случая "Скрипал", б.а.] с него са запознати всички британски и европейски служби". Но какво означава "след"? В случая поговорката явно гласи "след инсектицид качулка".

Как се прокарват руските интереси

Отравянето на Гебрев може да бъде поставено в контекста на хибридната стратегия, чрез която се прокарват руските интереси. Тя има няколко основни лъча. Първият е виртуален: дезинформация чрез сайтове (fake news), тролове и пр.; хакерски атаки и др. Според ФБР, най-могъщият руски хакер Евгений Богачов - "slavik", създал вируса Zeus, е агент на руските служби за сигурност. САЩ дават награда от 3 милиона долара за информация за него. Вторият лъч: финансиране на политически "троянски коне". Документирано е, например, че партията на Льо Пен Rassemblement National е поучила щедър заем от руска банка. Има ли такава "пета колона" в българската политика? Представена ли е в кабинета "Борисов" 3? Все реторични въпроси. Третият лъч: поставяне в положение на енергийна зависимост от руските газ, нефт и атомна енергия. И още реторични въпроси: кой планира да гради "Турски поток" 2, кой размрази проекта "Белене", каква е ролята на "Лукойл" в българската политика? Четвъртият лъч са конвенционалните методи като покушения и преврати. За употребата на тези "инструменти" обикновено най-трудно се намират доказателства. Но има данни, например, че през 2016 година, в деня на парламентарните избори в Черна гора, руски агенти са подготвяли преврат и ликвидирането на премиера Мило Джуканович.

Често най-могъщите похвати са тези от третата група. Видно е също, че за успеха на повечето инструменти от съществено значение е приобщаването, кооптирането на част от местния политическия "елит". Така че, да, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов има основание да говори за възможна намеса на Русия в предстоящите избори в България. Но горко на държавата, ако трябва да чака ГЕРБ и особено техните коалиционни партньори да започнат с угрижен вид да бият камбаните за тревога.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mikro Biolog

    25 7 Отговор
    Не става шваби, салатата от Брокули и Моркови не произвежда,, Новичок" пробвайте с друго ястие може да е по податливо на невро паралитични отрови!
  • 2 Кълвач

    18 4 Отговор
    Който продава смърт, замръзва с пестициди!
  • 3 месара

    30 5 Отговор
    дойче веле......, няма какво да чета статията!
  • 4 Реалист

    8 22 Отговор
    Прав си Чолаков, не трябва да се чака някой да каже или ГЕРБ да изиска - трябва нашите БЪЛГАРСКИТЕ национални служби да се задействат веднага след съмнения за такова въздействие. Не веднъж и дваж орките са избивали български политици които са се противопоставяли на опитите им за влияние. ЗАЩО ОРКИТЕ НЕ НИ ВРЪЩАТ АРХИВИТЕ ОТ ПРЕДИ 9.9.1944??? Те са наши!!! По същата враждебна аналогия, всеки излъгал руски турист българин е направил добро. Ако разкараме от политиката българите женени за рускини (стар похват на кгб) ще видите колко мутри ще изчезнат - марешки, ташко, гергов ... ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!
  • 5 Хисторик

    31 6 Отговор
    След 74 години още им е тежко че СССР набоде знамето си на Райхстага. Търасят реванш на всяка цена наследниците. Не си извадиха поуки след 45 г. окупация!
  • 6 Франц Кафка

    8 32 Отговор
    За доброто на България и нейното развитие е добре въобще да си няма никаква работа с тази държава докато не се цивилизова !


    Забраняваха генетиката - получиха глад и изоставане от цивилизацията завинаги . Забраняваха кибернетиката - получиха изоставане в технолигичното си развитие завинаги .
    Със забраната на Интернет тръгнаха по правилният път - Директно в каменният век !
    Каква работа може да си имаме с диваци ?
    Освен ако и ние не искаме да станем като тях ?
    Мерси , вече бяхме !!!

    Коментиран от #7, #8, #9, #13, #29, #31

  • 7 КГБ Териер

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Франц Кафка":

    Адолф се върти на шиш като вижда как Юсуф и Юрумба взима немско гражданство!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САП

    22 4 Отговор
    Хайде ся Русия искала да го отрови. Бил използван Новичок. Стига глупости на кой му дреми за тоя. Пестициди на близки съединения до Новичок със сигурно има и най-вероятно е ял нещо (салати, плодове) напръскано с тях от "съвестни", като него производители. На базата на Зарина(бойно отровно вещество разработено от нацистите през ВСВ), ако знаете колко пестициди и препарати(имат депови ефект и доста ветеринарни лекари са зле от тях) за борба с паразитите по домашните животни има лошо ще ви стане. Ако знаете, че един от консервантите (прословутите "Е"-та в храните) е част от формулата на Зарина още по-зле.

    Коментиран от #15

  • 11 Франц Кафка

    8 15 Отговор

    До коментар #7 от "КГБ Териер":

    Представа си нямаш колко такива Юсуфи има в Москва .
    Че като заговорят на чеченски и руснаците залягат на Червеният площад .
    Всички , пазари , гробища , тъмни бизнеси , се контролира от Юсуфи и Мехмедовци в цяла Русия .
    Крим вече го завзеха чеченците на Кадиров .
    А руснаците за водка им слугуват !

    Коментиран от #12

  • 12 КГБ Териер

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Франц Кафка":

    С малката разлика че чеченците на Кадиров ще си дадът живота за Путин и Русия а Юрумба носи само венерически болести а Юсуф колан с С4 !

    Коментиран от #16

  • 13 Румяна Костова

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Франц Кафка":

    Забранявали са генетиката ,а създадоха сортове пшеница ,студоустойчиви,които никакви болести не ловят.И сега Русия е на първо място в света по износ. Този успех са постигнали изглежда не чрез селекция, а като са баели и изричали древни заклинания над семената.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 ****

    11 3 Отговор
    Да предположим,че в тази история има малка вероятност да има капка истина за руска следа,в отравянето на Гебрев.А можем ли да изключим,че британските служби не са замесени,и изготвили подобен план и за Скрипал,за да подсилят ефекта за достовернос,че Русия е замесена и в двата случая?
  • 15 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "САП":

    яли са плодове с пестициди и са изпаднали в кома!!!!тва е като историята на руските агенти отишли в солзбъри да видят някаква църква ама заради калта стигнали само до къщата на скрипал!!!!та писалия статията ясно предвиди появата на теб и подобните ти.вие се появявате след всеки руски гаф за да замитате следите!!!!така беше и след падането на малаизииския самолет и при истанбулската конвенция ,така е и сега.първо се правите на невярващи добронамерени граждани,после като аргументите станат безспорни го обръщате на маитап,а накрая почвате да обиждате.сега ще извървите целия сценарии и при тази статия,но тва няма да промени нищо,вече ви знаем номерата!

    Коментиран от #28

  • 16 стоян георгиев

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "КГБ Териер":

    ще си дадат живота за путин????!!!!ти гледал ли си как кадиров реже глави на руски воиници бе?или си го пропуснал.те бачкат за путин щото бедна русия им цака по три милиарда долара годишно.тва са само официалните дотации освен цялата останала далавера.
  • 17 стоян георгиев

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    другарко костова ти не събираш ли в момента помощи за северна корея,а си губиш времето с нас ?благоденстващите там мрът от глад другарко ,въпреки твоите обяснения в други статии дето било цветя и рози.та почваи да им пращаш колети на твоите хора,не се занимаваи с писане на глупости.

    Коментиран от #20

  • 18 Румяна Костова

    13 5 Отговор
    Ех,тези руснаци ,никакво въображение нямат .Зациклили са на Новичока и това си е.Използуват смъртоносния газ само за сплашване.Никакво въображение.И всичките жертви остават живи.По тази схема за какво са искали да сплашат таткото Скрипал, който никаква вреда не им е носил вече,нито е имал информация ,която може да предаде на врага?
  • 19 Франц Кафка

    7 13 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Румянче , 90% от семената на житните култури им са внос !
    Те само деца могат хубави да създават 😂
    Както питали един японец какво му е харесало най - много в Русия , той отговорил - децата .
    - Само децата ли ?
    - Имате много , много хубави деца , но всичко друго което създавате с ръцете си , е много , много лошо 😂

    Коментиран от #24, #32

  • 20 Румяна Костова

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Моята памет ми служи добре.Но не помня да съм писала някъде за цветя и рози в Северна Корея.Пратете Вие ,ако толкова съчуствувате на жителите там.Тази тема ми е далечна,за нея нямам никаква достоверна информация и не се включвам по нея с коментари.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Румяна Костова":

    памета ти е добре ама съвестта ти не е другарко.писала си поне 100 пъти в теми за северна корея и колко било добре там.особено активна бе в опониране на обратното ,както и на мои постове.сега удобно забравяш.иначе аз бих пратил нещо на хорицата в северна корея ,но няма да стигне до тях.дебелката със смотаната прическа ще ползва дори и помощта за неговите гладни подопечни.

    Коментиран от #25

  • 22 Kcaniba

    8 6 Отговор
    България не иска да слугуна на вечният враг - брит гендърнята, убийците на българските деца!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Румяна Костова

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "Франц Кафка":

    Сортове Аскет, Ростовчанка 7, Гром,Иришка,Этнос, Бригада,Юта, Вершина.Нас Вас може и да звучат по чуждестранному, но са си руски сортове

    Коментиран от #26

  • 25 Румяна Костова

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Господине, добре ли сте?Не пиша за Северна Корея,занимават ме Украйна и Русия.Животът ми е бил свързан с тези страни,живяла съм 5 години сред рускоговорящи .Корейски не зная и само от обща кулгура имам мъглива представа за тази страна.Защо ли споря с изперкал счупен телефон?
  • 26 Франц Кафка

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "Румяна Костова":

    Мога да ти изброя хиляди руски сортове , които никой не иска да сее с тях !
    Че те оборска тор внасят от Холандия 😂

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Borislav Popov

    6 1 Отговор
    Ега ти и простотиите е навързал тоя тук ! Приказва една камара глупости само и само да изглежда по умен!
  • 28 САП

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Просто не вярвам в детските приказките за торбалан, като теб. Приказки за демокрация и свобода на словото и др. Демокрацията за САЩ е средство за слагане послушни марионетки, които да им защитават интересите(в България Боко и кохортата му). Свобода на словото трае докато "кучета (вярващи в лозунги, като теб) си лаят а кервана си върви(смучат пари)". Дали от химически препарати(пестициди и противопаразтни препарати) с нервно паралитично действие може да легнеш на легло определено. Дали може някой да го е тровил нарочно възможно е. Приложи принципа на бръснача на Окам и виж, коя версия е най вероятна тогава.
  • 29 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Франц Кафка":

    Бе ти до вчера ходеше с гумените галоши , а сега изведнъж се оказа много цивилизован ! Да не са те цивилизовали за една нощ ???
  • 30 Румяна Костова

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Франц Кафка":

    Избройте, щом имате информация.Факта обаче ,че Русия е на първо място в света по износ на тази култура,благодарение на своите сортове,ще Ви е трудно да отречете.

    Коментиран от #38

  • 31 Простак

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Франц Кафка":

    Ти дали виждаш глупостите , които си написал?!? Такива откровени малоумщини не бях чел скоро! Хубав ден
  • 32 Borislav Popov

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Франц Кафка":

    Русия забрани вноса на ГМО семена ! Добивите им са по ниски но за сметка на това земята им е необятна . За това са на първо място по износ на пшеница . На едни от първите места при износа пи останалите технически култури ! За това и всички се натискат да им купуват пшеницата ! Първо че е без ГМО и второ че е хлебна - не като при нас фуражна ! Освен това Русия почва износа на птиче месо за Китай .Също и на млечни продукти !

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Баба Кафка

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Франц Кафка":

    На баба умника ! Да хапнем боб със зеле и отиваме да торим .
  • 34 СТАРОТО

    2 8 Отговор
    "руска мечка" а защо и е съдран кожуха на тази тъй наречена "мечка" хахаха

    Коментиран от #41

  • 35 СТАРОТО

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    и какъв ще го ядат тогава гладните руснаци ??? хахаха
  • 36 СТАРОТО

    3 7 Отговор

    До коментар #32 от "Borislav Popov":

    Попов и от къде разбра ,че е хлебна а и била без ГМО??? хаха Ако са ти го казали пияндетата от Просия-пиши го лъжа !!!
  • 37 луди луди жаби

    2 0 Отговор
    Луди, луди жаби! насън.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БГ. БЪЛХАРИН И БУНАК

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "кремълски орки":

    МАЙСТОР ПО ПЪЛНЕНЕ НА КЕНЕФИ. БОЯ ЗА МАРКИРОВКА НА ЕДИН ПЪТ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ НЯМАТЕ ВЕЧЕ ШЕСТА ПЕТИЛЕТКА. ПО ГОЛЯМА ДУПКА ОТ БЕ ГЕТОТО НЯМА И СЕКИ ЗВУК ОТ ТАЯ ДУПКА Е ОТРОВЕН.....
  • 41 Роналд Рейган

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "СТАРОТО":

    Никой не се страхува от тази въшлясала мечка.
  • 42 СССРБарета

    2 0 Отговор
    На 19 юни 1953 г. в САЩ са екзекутирани за шпионаж в полза на СССР американските комунисти Юлиус и Етел Розенберг
  • 43 Порно

    2 1 Отговор
    Дойче вере е на принципа -за България или лошо или нищо. Тръгнали да държат сметка за Турски поток само дни след като изнудиха Европейския съюз за Северен поток . Ама ние сами сме си виновни че ги търпим.
  • 44 Националист

    1 2 Отговор
    На този изкуфялник да не са му отказали партиен билет на времето, че сега фучи толкова много?
  • 45 Патриот

    2 2 Отговор
    Чудя се как факти дават параван на такива като този? Потърсете го този на гуугъл и ще видите, че този човек ще продаде брат си и майка си за пари. Работил е в Кинтекс преди прехода, след това продава оръжия със съмнителни транзакции, и изведнъж става враг на Русия. Нищо чудно да е агент на западни служби иначе щеше да е на едно място .... килийно. Този човек е предател на народа.
  • 46 Патриот

    2 1 Отговор
    Този е работил за Кинтекс по времето на соца. Тогава вероятно е хвалил партията от сутрин до вечер. Сега станал върл русофоб. Мирише ми на продажник тоя Гербарев.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    за каква "мечка" пишеш бре,момче -за онази с проскубания от глад кожух,ли??? хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания