Last news in Fakti

13 Февруари, 2019 14:35 1 073 1

ЕП подкрепи механизма за модернизация на гражданската защита

  • гражданска защита-
  • ес-
  • европейски парламент-
  • resqeu

RescEU резервът ще се използва, когато държава членка няма достатъчно ресурси да реагира в бедствена ситуация

ЕП подкрепи механизма за модернизация на гражданската защита - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Модернизиране на механизма на ЕС за гражданска защита, който беше поставен на изпитание при горските пожари, бури и наводнения през 2017 г. и 2018 г., беше подкрепен във вторник.

Новото законодателство, неформално съгласувано със Съвета на ЕС през декември, ще помогне на държавите членки да реагират по-бързо и ефективно на природни и причинени от човека бедствия чрез по-ефикасно споделяне на ресурсите на гражданската защита, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Проектозаконът също така ще установи, по искане на Парламента, „rescEU“ резерв от ресурси, като например самолети за борба с горски пожари, помпи с висок капацитет, полеви болници и екипи за спешна медицинска помощ, за използване при различни спешни случаи. RescEU ще се използва, когато държава членка няма достатъчно ресурси да реагира в бедствена ситуация, след решение на Европейската комисия.

Евродепутатите също успяха да засилят Мрежата за знания в областта на гражданската защита на ЕС, с цел улесняване на повече обмени между млади професионалисти и доброволци в гражданска защита.

Текстът беше приет с 620 гласа „за“ срещу 22 гласа „против“ и 35 „въздържал се“. Ще влезе в сила след финалното одобрение на Съвета на Министрите и ще бъде приложим от това лято.

Механизмът на ЕС за гражданска защита е доброволна система, чрез която ЕС координира доброволния принос от участващите държави за страна, която е поискала помощ. В последните години екстремните метеорологични условия и други феномени разшириха способностите на държавите членки да си помагат взаимно, особено когато няколко от тях са изправени пред същия тип бедствия едновременно. Когато има малка подкрепа или тя липсва напълно, ЕС не разполага с резервен капацитет да помага на бедстваща страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: