13 Февруари, 2019 19:17 2 501 14

България ще продължи да получава сериозна финансова помощ от ЕС и след 2020 г.

  • регионални фондове-
  • кохезия-
  • социални разходи-
  • андрей новаков-
  • европейски парламент

Евродепутатите твърдо вярват, че сегашното ниво на финансиране, в размер от 378,1 млрд. евро по цени за 2018 г., трябва да бъде запазено за периода 2021 – 2027 г.

България ще продължи да получава сериозна финансова помощ от ЕС и след 2020 г. - 1
Снимка: Факти

Европейският парламент прие опростени общи правила за инвестиране във всички региони на ЕС и се противопостави на суспендирането на регионалните фондове в зависимост от националните икономически цели.

Новите правила бяха приети от Парламента с 460 гласа „за“, срещу 170 гласа „против“ и 47 „въздържал се“. Тези общи правила, които управляват регионалните, кохезионните и социалните разходи на ЕС за периода 2021 – 2027 г., са ключови за продължаване на инвестициите в регионите и общностите на ЕС, с по-силна подкрепа за по-малко развитите региони.

Евродепутатите твърдо вярват, че сегашното ниво на финансиране, в размер от 378,1 млрд. евро по цени за 2018 г., трябва да бъде запазено за периода 2021 – 2027 г. По-слабо развитите региони ще продължат да получават значима помощ от ЕС, със съфинансиране на стойност до 85% (в сравнение с предложените 70% от Комисията) и дял от 61,6% от Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд. Ставката на съфинансиране за преход и по-развити региони също ще бъде увеличена на 65% от 50%, и съответно 1,6 млрд. евро (0,4%) трябва да бъдат заделени за допълнително финансиране на най-отдалечените региони.

Общите правила вече са по-силно свързани с общите цели на политиката на ЕС, като например:

- Повишаване на конкурентоспособността и укрепване на малките и средните предприятия;

- Приоритизиране на мерките за ефективност в енергийните доставки и търсенето;

- Защита и подобряване на качеството на околната среда и борба срещу климатичните промени;

- Насърчаване на умната и устойчива мобилност;

- Зачитане на основните права, гарантиране на равенството на половете и предотвратяване на всякакъв вид дискриминация.

„Имаме мандат за преговори по инвестирането на €378 млрд., познати като кохезионна политика. Моята цел, като преговарящ, е България да разполага с 18 млрд. лв. бюджет за периода 2021–2027 г. Настоявам за 85% европейско съфинансиране за по-слабо развитите ни региони. ЕП одобри и предложението за повече инвестиции в инфраструктура и в пограничните региони. Кохезионната политика ще отделя специално внимание на борбата с демографската криза и с бедността“, отбеляза съдокладчикът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ).

Парламентът вече е готов да започне преговори с министрите на ЕС.

Общите разпоредби ще важат за Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд (ЕСФ),Кохезионния фонд и Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и също така установяват финансовите правила за Фонда „Убежище и миграция“, Фонда „Вътрешна сигурност“ и Инструмента за управление на границите и визите за периода 2021 – 2027 г.. Фондовете представляват около една трета от общия бюджет на ЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    13 8 Отговор
    Каква "помощ" бе миндили. "Усвояваме" 25% по номинал от парите, които внасяме в ЕС.
  • 2 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    25 3 Отговор
    Колкото и да дават ше бъдат откраднати от гроб и полит шаиката а за народа все ше му се обеснява че нема и е мързелив и не работи и само мрънка и е криза
  • 3 Meganoob BG

    13 2 Отговор
    Предвид България имат предвид сиромашките ни дрипави политичета, да те наистина имат нужда от финансова помощ, тези имоти в Дубай не могат да си ги позволят само от тежкият труд на процъфтяващият си народ.
  • 4 БирникЪ

    15 4 Отговор
    Справка в БНБ и Евростат показва тъжна картинка с евросредствата. който желае - да проверява и да смята. По мои сметки излиза, че за последните 10 години при средна усвояемост около 25% и годишна вноска към бюджета на ЕС в размер на 400 милиона евро, сме вътре с над 200 милиона евро. Отделно парите, които сме платили като глоби към ЕС и които са може би най-строго пазената държавна тайна. Е...бивши депутати споменават суми около 15 млрд евро...а колко са наистина, може би само трите прасета знаят.

    Коментиран от #10

  • 5 бай хой

    16 1 Отговор
    помощтта я прибират богаташите а на бедните среден пръст
  • 6 Реалист1

    13 1 Отговор
    Тя тази помощ не стига до нас
  • 7 Borislav Popov

    14 1 Отговор
    Нашата държава стана циганина на Европа . Караме я само на помощи ! Къде е прехвалената икономика и устойчивия икономически растеж дето все ги повтаря ББ?
  • 8 onq s konq

    2 4 Отговор
    Ама нали тука злорадо прогнозирахте как след 2020г СПИРАТ/ПРЕСЪХВАТ/ Еврофондовете за БГ и богатите "български крадци" масово ще напуснат "Кораба България"?На което пък ОБЯСНИХ,че свършва просто ЕДНАТА ФИНАНСОВА РАМКА И СТАРТИРА СЛЕДВАЩАТА?На което пък се скъсахте да ми пишете МЪЛЧЕШКАТА минуси:)Сега,след като ситуацията с Еврофондовете е оповестена официално,започвате да се оплаквате "на дребно",че "тази помощ не достига до нас"/пост ном. 6/.Е как ще достигне до "ВАС" бе руски папурчета,СЛЕД КАТО ЖИВЕЕТЕ В РУСИЯ и просто пишете ИНТЕНЗИВНО ОТ ТАМ?!

    Коментиран от #11

  • 9 Ганю Ганев

    3 6 Отговор
    Разтурвайте я тая кочина, че за нищо не става и НАРОДА страда. Североизточна България на Румъния, Северозападна България на Сърбия, Югозападна България на Гърция и Югоизточна България на Турция.
  • 10 ама яко

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "БирникЪ":

    лъжеш ....та нали дянков се махна защото отказа да плати на зърнопроизводителите около 800 млн годишни субсидии защото зърнените босове ги искаха януари а парите пристигаха април от ес . т. е годишно САМО ЗА зърнопроизводителите получаваме от ес над 400 млн евро коклкото е и вносната....ами останалите субсидии за земеделци и животновъди , ами парите за пътищата,метрото.а нали с европейски страни бойко и шайката му строят спортни площадки и стадиони по селата...то от това ефакт за икономиката няма , защото са глупаво похарчени и окрадени пари НО тези пари пак от ес ни ги дават
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До коментар 9 Ганю турчина

    4 2 Отговор
    Ти заминавай за Турция, да изпратиш твои роднини по Сърбия, Румъния и Гърция, и тия като тебе също да напуснат и БЪЛГАРИЯ ще се оправи много бързо.

    Коментиран от #14

  • 13 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Гербаджийте може да са спокойни ша има още за лапане,има бази на НАТО, народа кучета го яли не е интересен, територията им трябва даже по-добре без хора....
  • 14 Европеец

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "До коментар 9 Ганю турчина":

    Ама нидей такъ ся, убаво си говорихме и спорехме и превключи на друга вълна.
    Почна да злобееш, няма къде дабидат , а и ти не си този който да им кажеш кво дабправят.
    Ти глей как че изкараш зимата , че има да плащаш ток, вода и парно .
    Аз бачкам в германия , и нямам такива притеснения.
    Тук във франкфурт бачкам с много турчета , и те ми помогнаха в началото .
    Нашите се оказаха тарикати и гяволи, бега от теб като дявола от евангелиото.
    Там дето си вадиш хляба и ти харесва там ти родината , другото е бош лаф , на чист български ти казвам.
    Над два милионани половина сме по европа , сега заминават доста за канада. Желая успех на всеки който се бори за оцеляването си, а не мързелува и паразитира.