Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 09:26 2 926 19

Орбан: Не разчитам напълно на НАТО за сигурността на Унгария

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • нато-
  • русия

Премиерът иска да ускори развитието на армията, за да може тя сама да се защитава от нападение

Орбан: Не разчитам напълно на НАТО за сигурността на Унгария - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че иска да ускори развитието на унгарската армия, за да може тя да се защити от нападение "от която и да е посока", като подчерта, че не смята даваните от НАТО гаранции за достатъчни, предаде AFP.

"НАТО е много важна, но не смятам, че военната сигурност на Унгария трябва да се опира върху НАТО", заяви Орбан.

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в това си качество се ползва от защитата на военния алианс, който тази седмица имаше министерска среща в Брюксел.

Будапеща обаче "е започнала многогодишен процес на военно развитие, след който Унгария ще разполага със значима военна сила, благодарение на която ще може да се защити от нападение от която и да е посока", подчерта Орбан.

Той изрази съжаление за липсата на солидарност на съюзниците при опожаряването на унгарски културен център в съседна Украйна през февруари 2018 г.

"Избухва бомба в унгарски център в Украйна на няколко километра от границите на НАТО и никой дума не продума, включително САЩ", каза Орбан.

Орбан: Не разчитам напълно на НАТО за сигурността на Унгария

Думите му се публикуват три дни след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Будапеща, по време на което Унгария и САЩ обявиха споразумение за сътрудничество в отбраната, целящо да улесни разполагането на американски войски на унгарска територия.

Помпео тогава призова Будапеща да се дистанцира от Москва.

Орбан подчерта, че е ярък привърженик на европейски военни сили но посочи, че води "плодотворно икономическо сътрудничество с Русия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безспорно

    47 5 Отговор
    Най адекватният политик в момента в Е.С.
  • 2 Фантом

    43 2 Отговор
    Правилно, НАТО днес го има утре го няма, а България която няма армия да му мисли после!
  • 3 ****

    28 3 Отговор
    Това е правилната позиция,всяка държава трябва да разчита на собственната си армия,а не на разните му съюзи,ако две натовски държави започнат война една срещу друга,как нато ще се намеси и им помогне?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анти седераст

    13 0 Отговор
    Мафията на Ротшилдите(НАТО) да те пази.... муахахахах муахахаххаха....
    Това и седераст с пилешки интелект няма да го приеме за нещо повече от шега.
  • 6 Вили

    1 11 Отговор
    А НАТО може ли да разчита на Унгария.
  • 7 орбане орбанее

    8 2 Отговор
    как ще улесниш разполагането на американски ....на ЧУЖДИ войници на унгарска територия когато тръмп каза америка на първо място ??? нато трябва да бъде изгонено от ес и да бъде създадена единна европейска армия която да ни защитава бот турция,америка,русия или други външни сили . оптимално би било руснаците да се събудят и изметат политиците си които ги дърпат надолу...да станат една нормална европейска държава и тогава ес +русия ще бъде номер 1

    Коментиран от #10, #16

  • 8 сноу

    12 0 Отговор
    С други думи му казал на тлъстия амерски пръч ..бегай при Гойко ,там да си връткаш номерата.
  • 9 Румяна Костова

    17 0 Отговор
    На Орбан му обясняват колко е нужно да има американска войска на унгарска територия,за да ги пазят от Русия .А той в прав текст им отговаря, че ще създаде армия ,за да защити страната си срещу заплахи от която и да е страна.И че няма да се откаже от икономическо сътрудничество с Русия.Политик с мъдури,редко явление на фона на джендърската мода ,която е обсебена властващите в Европа.

    Коментиран от #13

  • 10 Румяна Костова

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "орбане орбанее":

    Ами ако създаване на армия в Русия,която наистина всява ужас в американците, е дърпане на страната на долу,здраве му кажи.На къде дърпаше страната пък Елцин, който американците много уважаваха, Ви оставям сам да си отговорите.Ако имате мозъчни ресурси .

    Коментиран от #12

  • 11 хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Имаше един моабет-еди коя си страна е единствената, която граничи със свои територии! Ама май на беше за Унгария! Сети ли се за коя държава става въпрос?
  • 12 а бе

    0 9 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    явно твойте мозъчни ресурси ги няма.....създаване на армия...явно по сял ден си пред компа и играеш на компиутърни военни игри !!! нормалните хора ИМАМЕ СЕМЕЙСТВА...деца...желание да живеем добре а не да пресмятаме колко посейдода имаме в арсенала си !! ако не знаеш много повече ме интересува колко печеля,как е икономиката на страната и какво бъдеще това ще гарантира на мен и децата ми както и на народа(а не да изчезваме като нация) здравеопазването и т.н а не ко;лко силна била армията. тогава трябва да си яка фенка на ердо щото и те имат силна армия ....бягай на там и слагай бурката или пък замини за русия...или вече си там да се наслаждаваш на високият руски стандарт и правовата им държава
  • 13 ДДимитърдд

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Орбан явно е забравил събитията в Унгария през 1956г когато съветските войски нахлуха в страната и избиха много унгарци. Една сравнително малка държава, никога няма да може да се защитава сама, ако се наложи. Просто военният потенциал е доста скромен. Орбан говори глупости и лъже най нагло хората. В този век е безумие такъв тип държава да е самостоятелна. ЕС без НАТО
    Ще бъде като орел, рак и щука. Факта, че най големите модерни технологии и ноу-хау във военната индустрия се намират в САЩ. И още един съществен факт военният бюджет на САЩ е 750 милиарда долара. Е колко държави имат достатъчно долари за да си позволят този бюджет. Всичките държави в света нямат толкова самолетоносачи колкото има САЩ. Така, че авторитарният Орбан просто лавира хитрейки и манипулира унгарците.

    Коментиран от #14

  • 14 а бе трол

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДДимитърдд":

    страните които членуват в нато особено америка и турция са ВРАГОВЕ и конкуренти на ес ....а конкурентите не могат да имат общи цели. държавите в ес имаме общи граници и целта да се защитим е обща и армията ТРЯБВА да е за защита на границите а не за окупиране и нападение (за това и нямаме нужда от самолетоносачи) . нато е нападателен съюз който има войски по целият свят защитавайки американските интереси заради това е неправилно ес да харчи пари за бюджета на нато !! а бюджета на америка е голям защото лобистите от военно промишленият им компшлекс източват бюджета им ....именно те са заинтересовани от намесата на америка навсякъде
  • 15 Влизаш в НАТО за да се пазиш о НАТО

    3 0 Отговор
    Което в прав текст гласи:- Може би НАТО няма да ни нападне , но не е много сигурно.
  • 16 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "орбане орбанее":

    Турция кога е била заплаха за Европа??преди 400г ли ?
  • 17 US ARMY

    1 1 Отговор
    Без НАТО си като Черешката на Тортата всеки ще иска да те схруска
  • 18 Jforfk

    4 1 Отговор
    Ех, Хасане ... Толкова ли вече не преподават история по училищата? Сигурно сте млад за да не помните окупацията на Севере Кипър и обявяването на Севернокипърската турска република. И досега ООН в пълен състав дори САЩ и Англия не са я признали. Но по интересно е друго. Хипотетично. Ако турците решат да окупират, например Родопите, Колко английски или американски дивизии ще дойдат да помагат? А френски? Може би полски или литовски? Македонски? Тия, дето така разчитат на НАТО, мислят ли че чичо Сам или онази г-жа Мей биха си направили труда да пратят барем един взвод? Според мен дори една нота в ООН не биха написали. От кумова срама да протестират барем. Та г-н Орбан си е много прав трябва армия за защитава страната. От ВСИЧКИ!
  • 19 Тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    А къде са българските територии?
Новини по държави: