Last news in Fakti

16 Февруари, 2019 14:20 2 434 5

Хиляди британски ученици излязоха на протест

  • ученици-
  • протест-
  • лондон-
  • климат-
  • промени-
  • хиляди-
  • великобритания

Протестната проява се проведе в редица британски градове

Хиляди британски ученици излязоха на протест - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди британски ученици се включиха в "стачка" в защита на климата. Протестната проява се проведе в редица британски градове, включително в столицата Лондон. Учениците напуснаха учебните занятия и излязоха по улиците, за да настояват за политически решения в борбата с климатичните промени.

На площада пред парламента в Лондон стотици тийнейджъри се събраха и скандираха "Спасете нашата планета". Те носеха плакати, на които пишеше "Климатичните промени са по-лоши от домашните" и "Действайте сега за нашето бъдеще". Повечето от участниците в демонстрацията казаха, че са получили разрешение от ръководствата на училищата си да напуснат класните стаи и да станат част от движение, наречено Младежи в стачка за климата (Youth strike 4 climate). То е обхванало редица европейски страни - Белгия, Швеция, Франция и Германия.

Говорител на британското правителство приветства ангажираността на младите към каузи, които ги засягат, но изрази съжаление, че заради тези протести те губят часове, за които пък преподавателите са се подготвили грижливо, предаде Нова телевизия. Протестите са организирани преди деня на международна младежка мобилизация за климата, обявена за 15 март и подета от шведската природозащитничка, 16-годишната Грета Тунберг.

Хиляди британски ученици излязоха на протест
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Amix

    20 6 Отговор
    Спасихте се от негрите индийците пакистанците и всякаква друга паплач, че сте тръгнали с климата да се борите...
  • 2 Meganoob BG

    16 2 Отговор
    Протестират на грешното място. Вашингтон е на другата страна на океана.
  • 3 Московский комсомолец

    4 0 Отговор
    Дечица, откажете се от смартфоните, откажете се от автомобилите, от електричеството, от трансконтиненталните полети от стоките доставяни с кораби и така ще се борите наистина с промените на климата!
  • 4 плевен

    1 3 Отговор
    Идеята е прекрасна. Но дали им е вътрешно убеждение или просто не им се ходи на училище? На снимката са позирали с 13 различни
    плаката, написани само от три почерка. И защо не протестират през почивните дни? И ако си говорим честно, такива промени могат да се реализират само ако планетата има едно ръководство, и изпълнява една воля. Иначе ще станем като Венера.
  • 5 Пожарен Шланг

    0 0 Отговор
    Като взема сопата... На всяка пъпчанка по един от моите шлангове и всички ще спят дълбоко... на дълбоко
Новини по държави: