Last news in Fakti

16 Февруари, 2019 11:29 4 213 24

Падна последният анклав на "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • сащ-
  • сирия-
  • анклав-
  • кюрди-
  • терористи

Краят на "Ислямска държава" е близо

Падна последният анклав на "Ислямска държава" - 1
Снимка: Shutterstock

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) са превзели последния анклав, контролиран от групировката "Ислямска държава" (ИД) в Източна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена мониторингова организация.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че последните джихадисти в района на село Багуз, близо до границата с Ирак, са се предали на СДС. Няколкостотин джихадисти, много от които чужденци, са се предали на СДС през последните два дни.

Възможно е обаче други бойци на ИД да се крият в подземни тунели. СДС - доминирана от кюрдите коалиция - разгроми джихадистите в Източна Сирия, източно от река Ефрат, с помощта на американски въздушни удари.

В края на миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските сили от Сирия, която от 2011 година е в гражданска война. Очаква се до края на април на сирийска земя да не остане нито един американски войник. Въпреки това Тръмп посочи, че въоръжените сили ще следят случващото се там и няма да допуснат нов възход на "Ислямска държава" или друга терористична организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    22 0 Отговор
    След края кво ше правят тези хора.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Бююкек Угуз

    35 2 Отговор
    И това СДС ще изчезне като дим както българското.
  • 3 Gustav

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "да да":

    Ще се върнат в Йордания от където влязоха!

    Коментиран от #8

  • 4 Анти седераст

    27 3 Отговор
    Вярваме им на еврейските съдатели на Ислямска Държава от САЩ хахаххахах....
  • 5 Хисторик

    21 3 Отговор
    Никога терористите от ИД (Умерени) не са били Анклав! Анклава има етническа принадлежност и признание от офи. власт на територията на която се намира в съответната държава.
  • 6 Kcaniba

    22 4 Отговор
    Те и гашите съюзници на жидите - СДС , назремето съкрушиха България!!!
    Ай сега да си приберат брадите, чалмите и всичкото канибал у фащ!!
    Но, по вероятно да ги насочат по Евразия, да продължават пъкленото си дело с американски и саудитски пари и цру инструктори!!!
  • 7 капут

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "да да":

    Емигрират заради воина!!!!
  • 8 да да

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Gustav":

    Става дума за тези които премахнат ид .Няма да има работа за тях.
  • 9 Дедо ви

    15 9 Отговор
    Кюрдите пак свършиха черната работа. Сега американците ще се изтеглят и ще оставят турците да ги бомбят на спокойствие. Кюрдите обаче се оказаха печени бойци и очаквам турчолята да ядат какалашката.

    Коментиран от #21

  • 10 пак

    22 0 Отговор
    СДС подкрепяно от САЩ!?това са си терористи по западните правила!
  • 11 Щирлиц

    16 0 Отговор
    Значи сега,след победата,очкваме да започне люспенето и роенето в сирийското СДС!Дали пък няма да им трябват "експерти по демокрация" да им изпратим?
  • 12 стоян георгиев

    7 9 Отговор
    информацията не е точна.все още не е прочистен последния джоб на идил в които има между 300 и 500 боеца,но до няколко дни и това ще се случи.днес тръмп трябва да излезе с много важно според него изявление за сирия.сащ в момента агитират европеиските си съюзници да ги сменят в буферната зона в сирия.много интересна ситуация ,след като тръмп изплю тонове храчки по европеиските държави ,да искаш от тях този ход.ако европа откликне ще има вероятно и български контингент там.
  • 13 Yavuz

    6 7 Отговор
    Чрез този театър ДАЕШ превзема определен район и после преотстъпва на PYD -PKK успяха да откъснат 40% от територията на Сирия. Къде са Русия и Иран нали за цялоста на Сирия говорят. Само Турция ще ги оправи, ятагана на АСКЕРА е по врата им.

    Коментиран от #16

  • 14 123

    8 0 Отговор
    Те може и да са изгубили територията си, но ще минат в нелегалност. Има още много време да мине, докато изчезнат. И най-важното е да се промени средата и идеологията, която поражда радикален ислям.
  • 15 ЛудЛу

    4 0 Отговор
    И какво,вече спираме да говорим за тях.Така ли.Вярва ли им някой?
  • 16 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Yavuz":

    явузчо внимаваи кво си пожелаваш .които сее вятър жъне бури.ердоган почна с жътвата,обръщаики всички срещу себе си,а турците го усещат по гърба си и по джоба си.много е показателно че феновете на ердоган в диаспората са много повече от тези в самата турция,щото е много лесно да говориш за ятагани от българия,но едва ли им е подобно положението на турците дето живеят в турция.в сирия трябва да се създаде буфенра зона между кюрди и турци за да има по-малко напрежение,а не турците да окупират зоната в която живеят кюрдите.тва ще доведе само и единствено до нова вълна на насилие и тероризъм при която турците ще бъдат основната жертва. в момента ежедневно умират турци в африн.всеки ден кюрдите взривяват или застрелват по няколко човека,а пкк се активизира в западна турция и постоянно провежда операции срещу държавата.тенденциите ще се засилят в пъти ако турците навлязат в кобани и хаска,а международната общественност няма да застане зад ердоган,което ще утежни турското положение допълнително.та както писах в началото внимаваи кво си пожелаваш!

    Коментиран от #20

  • 17 Насран русофил

    1 1 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ердоган
  • 18 Don Pedro

    4 0 Отговор
    Сега да ги пускат да си ходят по живо, по здраво. Кой от където е дошъл, Франция, Белгия, Германия, И т.н. , че да им подпалят килимчетата!

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Don Pedro":

    ще ги пуснат в гуантанамо.след кюрдските боици има американски кордон и се прибира всичко дето идва от блокадата.после пак ще ревете защитниците на правата на терористите че в гуантанамо ги подлагат на нечовешки условия.една част ще бъдат съдени и обесени на място ,а и немалка част ще бъдат предадени в затвори в различни страни по света.проблем има с жените и децата на идилци.щото сега ги заселват в два специални лагера,но масово мрът ,особено децата им.като гледам кви мърли са жените на идилци и как се отнасят с децата си тва не ме учудва.трябва да се приеме програма за интеграция на децата ,като първо се изземат от въпросните идилски жени.
  • 20 Yavuz

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Стояне ветровете в Сирия пося бащата на Асад и сега синът бере реколтата.Ако не бяха подкрепили ПКК тия бури щяха да си спестят. Турция приютява близо 4 млн. сирийци и тия хора са избягали от режима на Асад и от издевателствата на PYD -PKK ,така че предвидената операция ще се извърши напълно законно.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИВАН КОСТОВ

    2 0 Отговор
    Аз пратих СДС в Сирия, за да превземат последния анклав, контролиран от ИД! Времето отново е наше, спете спокойно дрогаре! СДС, СДС... урааааааааааа...!
  • 23 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Yavuz":

    никои от 4 рите милона не е избягал от кюрдите явузчо.напротив в кюрдската зона е пълно с бежанци.основно християни и араби,но има и туркмени и кюрди.след като ердоган влезе в африн над половината от местното население избяга и огромен брои от бежанците.сега ердоган се опитва да направи етническо прочистване на зоната прогонваики кюрдите и заместваики ги с араби основно боици и семеиствата на разни джихадиски групи с надеждата да се бият за него,а и да не правят зулуми в турция.опита му обаче няма да мине щото в момента в които турция спре да подкрепя въпросните джихадисти кюрдите ще ги отвеят за две седмици.дори и сега кюрдите ежедневно убиват поне 5-6 от джихадисти или турски воиници и паравоенни .за да падне напрежението е добре ердоган да се разбере със сирииските кюрди и да се направи зона с международен контрол между него и тях.така ще се спестят много кръв и много пара.
  • 24 некойси

    0 0 Отговор
    Е как, цяла Европа е тяхна.
    Нали си плащаха на герберовата шайка да ги пускат през граница.
    Нали за това беше това засекретяване, да може да им се осигури тунел.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания