Last news in Fakti

16 Февруари, 2019 16:30 1 450 10

Съдят лидерите на „жълтите жилетки”

  • жълти жилетки-
  • съд-
  • лидери-
  • франция-
  • протести

Обществената подкрепа за "жълтите жилетки" намалява

Съдят лидерите на „жълтите жилетки” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съдилищата започнаха дела срещу организаторите на протестите на жълтите жилетки, съобщи ТАСС. В навечерието на 14-ата събота неофициалните лидери на жилетките се появиха пред съдиите - шофьорът на камиона Ерик Друе и бившият боксьор Кристоф Детингер.

Като наказание за първия от тях прокуратурата поиска условна присъда от един месец затвор и глоба от 500 евро за провеждане на демонстрации без разрешение на властите. Окончателната присъда ще бъде постановена на 29 март. Детингер бе осъден на 30 месеца затвор (от които 18 месеца условно) за нападение на двама полицаи по време на демонстрация на "жълтите жилетки". Наказанието предвижда той да работи през деня и да се връща в затвора вечерта.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер от своя страна осъди призивите за сваляне на правителството, което според него бе направено от друг неофициален лидер на движението Кристоф Шалансон. В интервю за италиански журналист Шалансон заплаши френските власти и спомена "бивши военни, които са готови да се намесят". На 70 часа труд бе осъден продавач от парижка пекарна, отказал да обслужи полицай по време на 12-ия протест на "жълтите жилетки". Той е отказал да пусне полицая в магазина, като се позова на факта, че е въоръжен.

Фондът за подпомагане на жандармеристи и полицаи, които са били ранени по време на демонстрациите във Франция, вече е събрал около 1,5 милиона евро. От друга страна тази седмица Жером Родригес, който беше сериозно ранен по време на демонстрацията, и трима други демонстранти, засегнати от действията на силите за сигурност, изпратиха официална жалба до съдебните следователи. Те настояха да бъде съден "за съучастие" префекта на полицията в Париж Мишел Делпеш.

Според активисти за правата на човека, от началото на протестното движение през ноември 2018 г., те са получили множество заявления за прекомерната употреба на сила. "Повече от 1700 души пострадаха по време на демонстрациите в цялата страна," казаха експерти. Те също така отбелязаха, че съществуващите нарушения на правата включват значителен брой арести, претърсвания и конфискации на оборудване от демонстрантите. В същото време експертите обърнаха внимание на сериозните наранявания, причинени според тяхната оценка от „непропорционалното използване на така наречените несмъртоносни оръжия“, по-специално гумени куршуми.

Според наблюдателите мобилизацията на "жълтите жилетки" намалява през последните три седмици, а миналата събота 13-ата вълна от протести събра само петдесет хиляди души. Тези данни обаче са на Министерството на вътрешните работи, а не на организаторите на протестите, които ги смятат за занижени. Същата тенденция се посочва и от социолозите. След три месеца протестни действия обществената подкрепа за "жълтите жилетки" намалява. За първи път от ноември по-голямата част от французите, според изследването на "Елаб", не подкрепят действията на движението. Според информацията 56% от френските граждани подкрепят спирането на демонстрациите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар📝

    15 2 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНА ДИКТАТУРА

    Коментиран от #3

  • 3 Лизачи на руски задни части

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Колега прави разлика между демокрация и анархия.
    Ушанките са ти спекли мозъка

    Коментиран от #6

  • 4 Townboy

    13 3 Отговор
    Демокрацията е една куха дума в която все още вярват мнозинството от наивници които не са чели книги от Джордж Оруел.
  • 5 Кантона

    12 1 Отговор
    Еврейския мракобесен режим във Францистан е опасен за човечеството.
  • 6 Гладен демокрад

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лизачи на руски задни части":

    Защо не си подава оставката след като народът му я иска? Половин година. Тия са по-зле от Севрна Корея.
  • 7 Барчо

    3 0 Отговор
    Виждате ли как се действа в демократична Франция??? Няма разрешение, има съд. Същото беше и с руския Навални. Сега що не врънкате за демо францията???? Или нарушения във Франция са нарушения и трябва да се наказват, а същите нарушения в Русия не са нарушения, а потъпкването на демокрацията???? Изводите оставам на Вас.

    Коментиран от #8

  • 8 ....

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Барчо":

    Тук трябва да разграничиш Навални който е платен от запада за това и го защитават спонсорите му от жълтите жилетки които са принудени от законите на правителството .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЪДИЯТА

    0 0 Отговор
    ВЪВ ФРАНЦИЯ ГИ СЪДЯТ ЗА ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО, А ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА БИЛИ БОРЦИ ЗА СВОБОДА.
Новини по държави: