Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 17:00 1 867 9

НАТО: Уважаваме неутралитета на Сърбия

  • сърбия-
  • нато-
  • неутралитет-
  • алианс-
  • йенс столтенберг-
  • косово

Сърбия продължава да бъде партньор на НАТО

НАТО: Уважаваме неутралитета на Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да бъде неутрална“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че от косовските власти се очаква да спазват Брюкселското споразумение и да не навлизат в северната част без съгласието на мироопазващите сили КФОР.

В интервю за белградския всекидневник "Блиц" по време на двудневна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, Столтенберг подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия може да има последствия за евроатлантическата интеграция на Прищина.

„Няколко съюзници от НАТО изразиха мнението си, че сега не е подходящият момент КСС да се трансформират в армия. Също така те смятат, че решението за въвеждане на мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на диалога между Белград и Прищина. Подкрепяме диалога и смятаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до грешна посока“, категоричен е Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО добави, че Алиансът "даде ясно да се разбере, че ще продължи мисията на КФОР в Косово, която е под мандата на ООН". „Тук сме, за да защитим всички хора и да гарантираме безопасността на всички, разбира се, и за сърбите в Косово ... Очакваме властите в Косово да спазват всички международни задължения, включително споразумението от Брюксел, т.е. да не навлизат в северната част без съгласието на КФОР“, каза Столтенберг, цитиран от Дарик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 10 Отговор
    Браво на Сърбите. За пример са.
  • 2 Tervel bitcoin

    14 3 Отговор
    Мислят им само злото
  • 3 Баш Майсторът

    16 7 Отговор
    Дано не направят,грешки като нашите"умни" политици,да стоят далеч от НАТО и ЕС.Робия ще теглим,че и децата ни ще си патят..

    Коментиран от #4

  • 4 Borislav Popov

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Майсторът":

    Те вече сбъркаха, само за 10-15 години си преполовиха държавицата и териториално станаха по малка държава от България !
  • 5 Факт

    13 4 Отговор
    Егати и лицемерите-а кой сипеше бомби над суверенна Сьрбия?????? Пак доказателство че Алианса са льжци и лицемери
  • 6 Meganoob BG

    11 3 Отговор
    Единственият неутралитет който НАТО уважава е този на Швейцария защото те са най-силната държава на света. Русия и САЩ имат ядрени оръжия, но те не могат да се мерят със банките и шоколада на Швейцария.
  • 7 БАЛКАНСКИ ДИВАК

    2 2 Отговор
    Втора швейцария , защо не ? Те до скоро работеха по цяла европа и си имат пари.
    Не са като нас да се лутат между изтока и запада , станахме хаховци в разкрачено положение
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Барчо

    5 0 Отговор
    Много хубаво. Очакват да спазват договореностите, но Косоварите не ги спазват. И какво следва? Нищо. Освен че Косово ще получат едни 12 милиона пари, дето са да въоръжат косовската армия. Краварите само замазват очите на слепите с приказки, но вършат съвсем други неща от това дето декларират.
Новини по държави: