17 Февруари, 2019 19:43 2 982 11

Силата на социалните медии или как Тайван може да се справи с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • китайска комунистическа партия-
  • режим-
  • дипломация-
  • демокрация-
  • заплахи-
  • лунна нова година

Проблемите между Китай и Тайван са въпрос с международно значение, който трябва да бъде разбран в дълбочина, за да се постигне разрешаване на конфликтите.

Предизвикателствата, с които трябва да се справи Република Китай, са запазването на трудно извоюваните свободи и демокрация, преодоляване на враждебните заплахи от страна на съседния авторитарен режим и защита на суверенните права на страната.

Понякога обаче е трудно да балансираш, особено когато срещу теб стои Китайската комунистическа партия със своя видимо нелеп подход към отношенията между пролива. Въпреки това Тайван не бива да си позволява и мимолетно отслабване на позициите. Напротив, точно в този момент е необходимо да разчита на здрава и стабилна дипломация и да не отстъпва от позициията си.

Дълго време Република Китай е реагирала на провокациите на Пекин с премерени дипломатически отговори. Този подход е донесъл на Тайван уважението на международната общност, но е факт, че последният не е допринесъл за каквато и да било промяна в отношенията между двете азиатски страни.

Комунистическият Китай не признава суверенитета на Тайван и не се интересува от гледната точка на тайванското правителство. Премерената дипломация няма да промени това, а очевидно не спомага и за привличане на подкрепа от страна на международната общност.

И така, какво би загубил Тайван, ако промени подхода си? Вероятно не много, но пък със сигурност има какво да спечели.

В крайна сметка живеем в дигитална ера – време, когато социалните медии имат далеч по-голяма власт и сила от официалните прессъобщения.

Ако Република Китай иска да повиши световната осведоменост относно китайските действия, тя трябва да намери начин и да привлече общественото внимание, а не да играе ролята на премерения дипломат отново и отново.

Шведски казус

Скорошен пример за това колко ефективни са социалните медии и как биха могли да помогнат, е инцидентът с китайски туристи в Швеция, които избухнаха, след като им бе отказано да влязат в хотел, в който имат направена резервация. Един на пръв поглед незначителен инцидент се превърна в дипломатически проблем, след като в комедийно телевизионно предаване шведите се подиграха със случилото се и с исканията на Китай за официално извинение. Така погледнато е очевидно, че дипломатическият подход на Китай не му послужи добре, но за сметка на това шведското комедийно шоу развълнува социалните медии по целия свят. Какъв е крайният резултат? Китай излезе от ситуацията като разглезено и хленчещо дете, докато Швеция е в ролята на зрял, търпелив и добродушен родител с чувство за хумор.

За съжаление Тайван не излъчва подобни програми, които биха могли да хвърлят светлина върху нелепите действия на Китай. Открояват се няколко неотдавнашни възможности за прилагане на подобен подход.

Китайската критика на тайванската демокрация

В края на януари месец китайският говорител на Службата по тайвански въпроси в свое изявление нападна Тайван за „необоснованите ограничения“, които налага върху правото на глас на китайски граждани, съпрузи на тайванци.

Идвайки от един от най-антидемократичните и авторитарни режими в света, подобно изявление наистина би могло да бъде осмивано. Звучи подобно на това Доналд Тръмп да критикува някого за прекомерна употреба на Twitter. А и нека не забравяме, че досега нито един тайвански гражданин не е имал правото да гласува на китайски избори. Ако Тайван бе съумял публично да осмее това изявление, то социалните медии в цял свят щяха да бълват коментари и мнения, които да бъдат отразени в международната преса и така щеше да се повиши осведомеността на по-широка аудитория за липсата на демокрация в Китай. Реакциите, които щяха да са налице, щяха да вбесят Пекин и той нямаше да е в състояние да се противопостави, съдейки по примера с шведския хотелски инцидент.

Честита Нова Година и на теб

Друг пример е видеосъобщението на китайските военновъздушни сили по случай лунната Нова година, адресирано до Тайван. В него са заснети известни тайвански пейзажи и китайски изтребители и бомбардировачи, кръжащи над острова, оставяйки усещането за потенциална заплаха.

Президентът на Тайван Цай Ин-уен използва доза хумор в своя отговор, казвайки, че „осъзнава, че ангажиментът на Тайван към демокрацията все още не е разбран навсякъде“, но въпреки това не постигна нищо. А можеше да отиде по-далеч. Можеше да отговори подобаващо с видеоклип, който хумористично показва гангстери, които пожелават на своите жертви „Щастлива Нова година“ или крадци, които изпращат новогодишни поздрави на хората, чиято къща току-що са обрали, или пък шеф, който желае щастлива Нова година на подчинените си, скоро след като ги е уволнил.

Като алтернатива, тя можеше да отговори с видеоклип, насочен към Китайската комунистическа партия, който показва демократични избори или хора, които се ползват от правото си на свобода на изразяване, или хора, които използват Facebook и Google, или мюсюлмани, които практикуват религията си свободно и т.н. в този смилсов ред, а след това да завърши с „Честита Нова година“.

Подобен подход ще привлече международното внимание, ще разкрие военните заплахи на Китай към Тайван пред по-широка аудитория и ще повиши осведомеността за много други негативи на комунистическия режим.

И да, международната осведоменост за дестабилизиращите последици от действията на Китай нараства, но с твърде бавни темпове, а и докато тези последици засягат предимно Тайван, този проблем не е приоритет. Ако Тайван си позволи да бъде по-решителен и да прояви готовност да осмива режима на компартията на Китай, той би могъл да промени ситуацията, в която се намира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    7 2 Отговор
    Няма как да се справи с Китай
  • 2 Христо

    5 1 Отговор
    Хубаво е преди подобни напоителни статии да се обясни на 90%от четящите, каква е разликата между КНР и Република Китай. Призната не от всички страни.
  • 3 Hhhhhhh

    4 1 Отговор
    Ще се справи когато България се справи със САЩ.
  • 4 Съвест

    3 4 Отговор
    Китайския комунистически режим е най чудовищния в историята на човечеството, виновен за убийствата на 80 милиона китайци и продължаващ терора и до днес. В китайски трансплантациионни центрове се извършват хладнокръвни убийства на Фалун Гонг практикуващи и уйгури, като органите им се отстраняват докато са живи и отиват за трансплантации. Този кървав бизнес за милиони е под егидата и контрола на ПКК. Вижте книгите на Дейвид Килгор и Дейвид Мата, "Кървава реколта" и на Етан Гудман, "Клане" (slaughter)

    Коментиран от #5, #6, #7, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петро

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Съвест":

    А режимът на обединеното кралство в колониите колко жертви взе?
  • 9 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Наблюдавам една интересна тенденция когато чета в нашите медии за Китай.Когато например се споменава икономическото чудо на тази страна винаги се изпуска ,че там има комунистически режим на управления.Когато пък се говори за Тайван ,обезателно се споменава за кървавия комунистически режим.А Тайван си е чисто и просто открадната китайска земя от американците,които в момента провокират конфликта между китайци по националност,които са избрали да живият различно .

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    Островът не е "откраднат" от американците, там след Гражданската война се оттегля Чан Кайши и част от войските и образуват Република Китай в противовес на Китайска Народна Република. Да, американците последователно защитават Тайван десетилетия наред, но в противен случай китайските комунисти щяха да въведат "ред и демокрация" със стотици хиляди китайци, избити без съд и присъда! Всъщност, китайското икономическо чудо започва в края на 70-те и донася неочаквани от никого ползи за Китай. Точно в тези години Китай е страшно разорена страна, вървят културни революции след културни революции, надигат се студентски бунтове и т.н. Китай се превърна в "работилница на света" едва след като инвеститорите видяха изключително привлекателни условия за себе си - работници, работещи за шепа ориз, никакви данъци и такси, евтини права на строеж и разрешителни... Така че, преди да говориш за успехите на китайските комунисти, спомени за стотиците милиони техни жертви, за дългите години, в които китайците работеха за шепа ориз, за културните революции и си спомни, че успехите реално идват след 1985-а, след отварянето на част от Китай към света и след огромните инвестиции, направени от чужденци в една от най-бедните страни в света по онова време...
  • 11 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Румяна Костова":

    И не само това! Всяка година огромен процент китайски студенти се учи в най-добрите университети по света, където завършват инженерни науки, защото "прогнилият" Запад ги оставя да се учат там. Китайците крадат масово чуждите технологии, копират продукти, производството в Китай е само чрез смесени фирми с китайски производители, за защита на търговски марки и авторски права е абсурд да се говори... Това са успехите на китайските комунисти - изцяло се дължат на Запада технологиите, изцяло западно е ноу-хау-то, изцяло западно е инженерното обучение, които инженери после се връщат и работят в Китай с наученото... Китай, в тази връзка, не е създал нищо свое от поне няколко века, на всичко се е научил от "варварите от Запада"...