Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 15:40 2 953 25

САЩ и Русия дестабилизират света

  • проучване-
  • сащ-
  • русия-
  • галъп-
  • българия-
  • ес

60% от българите смятат, че външната политика на ЕС има стабилизираща роля

САЩ и Русия дестабилизират света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Международните политики на САЩ и Русия дестабилизират света. Това сочат данни от международно изследване „В края на годината“ на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 57 страни по целия свят. В същото време повече от половината от интервюираните българи смятат, че външната политика на ЕС има стабилизираща роля, предаде БНР.

Почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% – от 52 494 интервюирани граждани по целия свят имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили, като само един от четирима вярва, че външната им политика има стабилизиращo въздействие върху международните отношения. Около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Европейският съюз се възприема глобално като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности (разлика между дяловете на положителни и дяловете на отрицателни отговори) във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия. Външната политика на Китай се възприема отрицателно, но не в такава степен, в каквато тази на САЩ и Русия. Данните от България сочат сериозно одобрение за международната политика на Европейския съюз. 60% смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция. Останалите нямат мнение. Нетната стойност (+44) е осезаемо по-висока от глобалната (+14).

С ниска нетна стойност (-36) е отношението на българите към външната политика на САЩ. По отношение на руската външна политика 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно, т.е. нетната стойност е +16. Останалите нямат мнение. Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата. Въпросът за международната политика на четирите суперсили е зададен в 54 държави сред общо 52 494 души. Във всяка изследвана страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени, интервюирани по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    49 8 Отговор
    Значи на хората се отварят очите-ако преди 5-6 години много повече вярваха на САЩ-и виняха за всичко Русия--сега процентите са се изравнили. Ако така продължи,след някоя година САЩ ще бъдат посочвани като абсолютното зло...

    Коментиран от #10

  • 2 гост

    33 4 Отговор
    Ако САЩ си построят така желаната висока стена по цялата граница и се приберат зад нея,никога няма да има дестабилизация.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Гост

    36 12 Отговор
    Лъжа! Само САЩ дестабилизират света!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалито е такова

    27 9 Отговор
    Доверието в меж.план към САЩ в последните години се срива . А доверието към Русия нараства. Шпигел беше направил 2014 година подобно питане-тогава за САЩ процентите бяха 76.....--значи Русия е на правилният път. А за Е.С. не ми се говори-направо са за кашмер...
  • 6 689

    15 24 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А червените алкохолизирани боклуци какво правят от сифилистика Ленин на сам ?
  • 7 Д-р Фройд

    12 3 Отговор
    Не всички човеци са мерило за справедливост, в тази статистик влиза голям % хора които дори не могат да се разписват.
  • 8 арджентата

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не вярвам НЯКОГА , да се разпростират само в собствените си граници! Те искат да владеят целия Свят и всички останали, да са им се кланят като роби, да работят само за техният икономически и военен подем! Няма да се учудя, ако реално изфабрикуват военен конфликт, за да бъдат помолени за помощ...
  • 9 Стоян

    8 18 Отговор
    Червените агнета пак заблеяха
  • 10 факт

    23 9 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Процентите не са равни и са занижени и САЩ са заразното зло всички го виждаме и знаем.
  • 11 Стоян

    9 21 Отговор
    Ами вашите комунистически идоли,защо си пращат децата да учат и живеят в загниващия САЩ.А не в цветущата Русия?

    Коментиран от #13

  • 12 onq s konq

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Абсолютно прав!И понеже не обясняваш защо НА ПРАКТИКА ще стане така и звучиш "не особено убедително",ща го направя вместо тебе:Ако САЩ реално си построят стена покрай цялата си територия и се приберат зад нея,то РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ ТОТАЛНО останалата част от Света.Затова и всякаква дестабилизация логично няма да съществува...-ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РАЗСТРЕЛВА НА МЯСТО!
  • 13 Жеката

    21 7 Отговор

    До коментар #11 от "Стоян":

    Какво общо има русофилството с комунизма? Аз съм русофил и мразим комунизма. Стига с тези наивни детски клишета-Русия отдавна няма нищо общо с комунизма. А ако ме питаш мен-всички участвали във властта през последните 30 години са за разстрел-няма комунисти-гербаджии-депесари -седесари и т.н....Та не бъркай русофилството със политическите партии-прекалено наивно е.
  • 14 Краен

    8 1 Отговор
    Когато хората изчезнат , ще настъпи мир и спокойствие на Планетата .

    Коментиран от #20

  • 15 Д-р Хенри Холмс

    18 8 Отговор
    САЩ дестабилизират света, тяхната политика към другите държави е фашистка: Америка е държава, която се управлява от сатанисти; това е ферма за психично болни изверги и всякакви извратени джендъри; такава държава трябва да бъде тотално унищожена и заличена завинаги!

    Коментиран от #16, #23

  • 16 ванката

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "Д-р Хенри Холмс":

    и да не забравим и управлението на тази анти-хуманна организация сащ в лондон... прав е бил хитлер но много подмолни хора съществуват и изкривиха съзнанието на заблудените облъчвани от телевизора овчици
  • 17 789

    9 0 Отговор
    Галъп Интернешънъл на Кънчовците е провела изследването в 57 страни 😎 Това сериозно ли ?А един мармот завиваше в станиол .
  • 18 Румяна Костова

    7 3 Отговор
    Не разбрах как точно ЕС стабилизира света?!.Когато САЩ излязоха за пореден път от военен договор и руснаците казаха ,че ще ги последват ,а Меркел тихичко спомена ,че ще стои настрана и ще гледа.На това ли му се вика стабилизиране? Западните политици жени приличат на мъже ,а пък мъжете им се държат като префърцунени и обидчиви госпожици.Та те не могат да стабилизират положението с имигрантите в собствените си страни,а тук ни баламосват, че са някакъв фактор за глобална стабилизация.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Като няма армия и прави ръб на Америка/в рамките на васала/...То и за туй малкото се изискват здрави нерви и усилия....
  • 20 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Краен":

    май усилено драпаме за това....А може би това е и смисъла на съществуването ни....ЕЙВА ми каза....
  • 21 Симо

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Кои са тия 60 % от българите които смятали... пълни глупости и измислици. Как може да смяташ че ЕС ,който е може би най виновен и за бежанската криза, и за Украйна бил стабилизиращ фактор. Трябва да си слепец или тотален глупака за да вярваш на подобни измислици.
  • 22 танас

    2 0 Отговор
    Ми то и двете страни ги устройва хаоса. Едните щото ,ще фалират, другите да вдигнат националния дух и да позабравят ,че хич не са цъфнали
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 без значение

    0 1 Отговор
    Тези проценти да не са взети назаем от социологическите агенции на Райчев и Стойчев. До кога ще се вярва на социологически
    агенции, изследвания и какво ли още не. И социологическите проучвания са като ромските декади----взети милиони, а другото са проценти. Ние да се оправяме с процентите, а другите с ЦЕНТИТЕ.
    Добре звучи, ама не за народа. Да си обират крушите, процентите и ментите---и вятър попътен да им пожелаем,
    ако искаме повече да не се терзаем
  • 25 сецдсцд

    1 0 Отговор
    Русия и САЩ си гонят интересите, а ЕС със своята либерална политика ще се самозатрие от зор да угоди на всеки изчанченяк и да толерира изгъзиците на всеки ненормалник.