11 Април, 2012 13:17 1 037 0

Бивш гръцки военен министър задържан за корупция

  • акис цохадзопулос-
  • гърция-
  • корупция

Бившият гръцки военен министър на отбраната в правителството на социалистите Акис Цохадзопулос, който е заподозрян в корупционни практики и пране на пари, беше арестуван в дома му, стана известно от съдебен източник.

Служители на финансовата полиция извършили ареста по заповед на правосъдието, като сутринта посетили жилището на 72-годишния ексминистър, разположено под Акропола. Едно от обвиненията срещу Цохадзопулос, военен министър в правителството на Костас Симитис (1996-2000 г.) е за това, че не е декларирал въпросния имот.

Той оспорва това обвинение.

През юли 2011 г. гръцкият парламент гласува в подкрепа на съдебно преследване срещу ексминистъра заради подозрения за пране на пари и приемане на подкупи в размер на $ 140 млн. от германската компания "Ферощаал" във връзка с поръчката за 4 подводници.

Преди време службата за борба с финансовите престъпления разкри, че при сделката са раздавани подкупи, част от които са се върнали в партийни джобове. Беше установено, че при договарянето на подводниците са участвали и фирми, близки до властимащите, през които са ставали плащанията.

Атина прие едва през март 2010 г., след дълги преговори с германските власти, да получи подводниците. Атина бе блокирала доставката им през 2006 г. с аргумента за дефекти при строежа на първата подводница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА