22 Февруари, 2019 09:22 1 288 17

България и Северна Македония честват заедно Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

  • българия-
  • чествания-
  • северна македония

Това решиха на приключилото в сряда, 20 февруари в Скопие заседание на смесената комисия от учени

България и Северна Македония честват заедно Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

България и Северна Македония ще честваме съвместно светите Климент Охридски и Наум Охридски, както и цар Самуил като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

Това решиха на приключилото в сряда, 20 февруари в Скопие заседание на смесената комисия от учени от България и Република Северна Македония, съобщиха от МВнР.

По-рано през деня вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие българските участници в смесената комисия от учени от България и Република Северна Македония, които я запознаха с резултатите от 4-ото заседание.


Министър Захариева благодари на съпредседателя на Комисията професор Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента. Тя подчерта важната роля на работата им за прочита на общата история на двете държави. "Дълготрайно приятелство се крепи на здрави основи", заяви Екатерина Захариева.

В срещата участва и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е лидер на партия ВМРО.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 9 Отговор
    гейски работи
  • 2 Хаджи хаджи Българин

    6 4 Отговор
    Министър Захариева благодари на съпредседателя на Комисията професор Ангел Димитров и колегите му за постигнатото до момента! Рапорт даден, рапорт приет! В стил Комсомолско събрание! Но идеята е впечатляваща!

    Коментиран от #17

  • 3 Хаджи хаджи Българин

    2 3 Отговор
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%A7%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0! Справка от Уикипедия! Кой и как ни управлява!
  • 4 Ох,мъка

    6 6 Отговор
    БГ охлюви .
  • 5 Българофил

    20 0 Отговор
    Разбира се, че заедно ще празнуваме. На половината българи дядовците и бабите са бежанци от област Македония.И накъде бягат преди 100 години? Към родината- майка!
  • 6 Наблюдател

    5 7 Отговор
    Естествено, че руската измет не е доволна.
  • 7 Доко Доко

    6 1 Отговор
    Ама как ше ги честваме: като българи, като македонци или без да споменаваме кави са и откъде са!? Просто ще ги честваме заедно....!?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Яшар Бег

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Доко Доко":

    Като АЛБАНЦИ ще ги честваме.
  • 9 Мек Член

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Доко Доко":

    Може и като Роми да ги честваме след 10-20години.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    комисията не е изляза с нито една ясна позиция в спорните моменти на историята ни.ще честваме заедно ама всеки за себе си!!!!!предателска работа.
  • 12 неЕС

    5 0 Отговор
    Не само Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Българската област Македония трябва да чества и учи цялата българска история.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прекрасно

    2 1 Отговор
    Сега ще честват заедно с Албания и деня на Георги Кастриоти Скандербег
  • 15 Мнение

    2 1 Отговор
    Скоро тържествено ще честваме и МАКЕДОНСКИ ЕЗИК. Положително е от преди 681 година. От две-три хилядолетия преди Христа. Важното е да сме в "талигата" на НАТО.
  • 16 Истината

    1 0 Отговор
    За разлика от нашите мекушави политици, податливи на компромисни исторически формулировки, гръцките политици пипат здраво и необратимо !
    На научния и политическия свят е добре известно, че до Балканските войни не е съществувал правно-исторически субект с име „македонска нация или държавност” и че славяноезичното население на географска област "Македония" като наследник на многовековна българска държавна и културна история е носител на българско самосъзнание, българска религиозно-духовна и езиково-писмена култура. С други думи, НЕГОВАТА ИСТОРИЯ ДО ТОЗИ ПЕРИОД Е БЪЛГАРСКА, А НЕ „ЗАЕДНИЧКА” С БЪЛГАРСКАТА !
  • 17 Не е достатъчно

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    Освен общо празнуване на нашата писменост 24 Май, св. Климент, св. Наум, цар Самуил и Илинденско-Преображенското въстания, би трябвало също заедно да честваме и Деня на Будителите, но не само с делото на Григор Пърличев, а на цялата плеяда деятели на Екзрхията и възрожденци (преродбеници) на българския национален дух в Македония - Паисий Хилендарски, Хаджи Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Неофит Рилски, Йордан Хаджи Константинов-Джинот, братя Димитър и Константин Миладинови, Кузман Шапкарев и т.н. !!!
    И още нещо. За разлика от преекспонираните "споменици” и разкази в учебниците по история за „жертви на бугарския фашистички окупатор”,
    в Бившата Югославска Република Македония няма нито едно изречение, нито един споменик за избитите десeтки хиляди техни съграждани с българско самосъзнание. Няма споменик дори на избитите без съд и присъда 1200 българи през Кървавия Божик на 1945 година, нито дори дума на покаяние за този геноцид !!!
Новини по държави: