Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 20:33 5 713 14

Домашни помощници в Германия: колко получават и какви са условията?

  • домашен помощник-
  • германия

Почти всяко десето германско семейство ползва услугите на чистачки или домашни помощници

Домашни помощници в Германия: колко получават и какви са условията? - 1
Снимка: Shutterstock

Много германски семейства наемат чистачки или домашни помощници. Често това става нелегално, за да избегнат бюрокрацията. Такова договаряне обаче крие риск и за двете страни. Има значително по-добри начини.

Почти всяко десето германско семейство ползва услугите на чистачки или домашни помощници. Резултатите от анкета на социологическия институт „Форза“ показват, че нерядко това става нелегално. Само 36% от анкетираните сключват официални трудови договори с чистачките и плащат данъци. Централата за защита на потребителите предупреждава, че нелегалната работа в домакинството е нарушение на закона, което се наказва с глоба до 5000 евро.

Нелегална заетост - риск и за двете страни

Ако чистачката работи нелегално, тя не е застрахована срещу трудови злополуки. Ако, не дай Боже, падне и си счупи нещо, работодателят - т.е. семейството, при което работи, трябва да поеме разходите за лечение и евентуалната рехабилитация на жената. А разходите често са огромни!

Трудовият договор е нужен и на работодателя, особено ако по вина на чистачката се счупи или повреди някоя семейна ценност или нещо бъде откраднато. Обръщайки се към полицията или застрахователното дружество, работодателят всъщност огласява наличието на нелегална трудова дейност с всички произтичащи от това последствия. Експертите препоръчват сключването на трудови договори с домашните помощници или регистрирането им в бюрата по труда.

Кьолнската адвокатка Агнес Лизик съветва частните работодатели да регистрират своите домашни помощници в Агенцията за т.нар. "Minijob" - минимална заетост със заплата до максимум 450 евро месечно. Интернет-порталът на агенцията предлага формуляр, който се попълва онлайн от двете страни. "Всички останали формалности, свързани със социалното осигуряване и данъците, поема агенцията. Ако домашната помощница получава не повече от 450 евро на месец, тя е освободена от данъци, а работодателят плаща данък в размер на около 14% от заплатата ѝ – т.е. от въпросните 450 евро", пояснява Агнес Лизик. По думите ѝ тук влиза и отчисление за пенсионна осигуровка, както и застраховка срещу трудови злополуки.

Наталия Кунц работи в Мьонхенгладбах по тарифата от 450 евро. Един път седмично тя чисти къщата и офиса на неголяма фирма. Наталия се чувства спокойна, защото знае че е застрахована срещу злополуки, а нейните 450 евро не се облагат с никакви данъци. Освен това работодателите обикновено ѝ правят и подаръци за празниците. "По-рано работех нелегално при няколко семейства за по 10 евро на час. Печелех около сто евро седмично, а за месеца се събираха около 400, но постоянно ме беше страх някой да не ме издаде на данъчните власти или на Агенцията по труда", казва тя.

Наталия казва още, че е по-трудно човек да си намери законна работа за 450 евро, отколкото нелегална. Много германски домакинства, които ангажират чистачки, се опитват да избегнат бюрокрацията и плащат в брой - без разписки и документи.

Къде има оферти за домашни помощници и какви са цените?

Заплащането на чистачките и домашните помощници до голяма степен зависи от това в коя част на Германия живее работодателят. Цените в големите градове са по-високи в сравнение с тези в провинцията. Федералното сдружение на фирмите за услуги по домовете (Bundesverband haushaltsnaher Dienstleistungsunternehmen) предлага чистачки в цяла Германия. На сайта на Сдружението има множество обяви с подобни оферти. Цените за тази официална заетост варират между 17 и 22 евро на час. Който ангажира чистачка чрез тази посредническа организация, няма нужда да се грижи за никакви формалности.

Частният работодател може да си търси домашна помощница и чрез обява във вестниците и в интернет. В случая обаче той трябва да се направи едно важно разграничение - дали домашната помощница ще работи като самонаето лице (т.нар. дребен предприемач) или по тарифата „Minijob“ – т.е срещу не повече от 450 евро. Почасовата ставка за дребни предприемачи обикновено се колебае между 12 и 19 евро. Те обаче са длъжни сами да плащат данъка върху въпросния приход. Агенцията за „Minijob“ също предлага оферти онлайн. Цените на труда там са по-ниски - между 8 и 13 евро, но към тях се добавят отчисленията за социално осигуряване.

От интернет или по препоръка

Интернет-порталите „Helpling" и „Book a Tiger" също посредничат при търсенето на домашни помощници в цяла Германия. Миналата година средната почасова ставка за подобен труд се увеличи и в големите градове достигна нива от 15 до 25 евро. Но регистрираните в порталите работници плащат по 2-3 евро от почасовата ставка за посредничеството. В тези портали има и мобилни апликации, които помагат за бързото намиране на домашни помощници.

Най-лесно се намират домашни помощници по препоръка на приятели, познати или роднини. Но и тук е важно да бъде сключен трудов договор, за да няма рискове за работника и работодателя. В края на краищата, този който може да си позволи домашна помощница, обикновено е в състояние да плаща и част от нейните социални осигуровки, както и съответните данъци. "Освен това работодателят може да приспадне от дължимия си годишен данък разходите за заплатите на домашните помощници и чистачки", подчертава адвокатката Агнес Лизик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джентълменът русофил

    13 7 Отговор
    450 еври месечно? Че в кой век живеят тез немци? В Англия заплащането е къде, къде по-добро.

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 2 Коментар📝

    15 8 Отговор
    DW ПРОПАГАНДНА МЕДИЯ,МОЛЯ ДА НАПИШЕ СТАТИЯ ЗА ХОЛОКОСТА И КАК СА ГОРЯЛИ ЖИВИ МЪЖЕ ЖЕНИ ДЕЦА И БЕБЕТА И ДОБРЕ ЛИ СЕ ЧУСТВА ГЕРМАНЕЦА КАТО МУ ЧИСТЯТ ТЕЗИ ХОРА КОЙТО УСПЯХА ДА СПАСЯТ ХОРАТА КОЙТО ГИ ПРЕТАПЯХА.
  • 3 Опа

    12 2 Отговор
    Някой чете ли до края статията?
  • 4 Дри

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    Умник, тези пари са за 2 пъти на седмица по 6 часа труд....

    Коментиран от #6, #9

  • 5 antimediator

    8 18 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    Всички русофили сте тъпаци и не сте никакви джентълмени.
    Миришат ви краката и са ви мръсни ушанките!
    Посочените пари за 6 работни дни.
    Пиша ти бавно оти четеш трудно!

    Коментиран от #8

  • 6 Не не

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дри":

    Достатъчно ми беше няколко реда.
  • 7 Статист

    11 5 Отговор
    Това е добра професия за българи с висше образование , ще бъдат горди с изкараните жалки евра , които едвам им покриват разходите за мизерния живот!
  • 8 Румяна Костова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "antimediator":

    Опитайте да сметнете колко часа седмично работи нелегалната чистачка,която изкарва 400 евро месечно и получава 10 евро за част.Или пък тази , ползуваща интернет порталите,където ще и плащат 17 евро и 22,(от които тя трябва да им заплати 3 евро за посредничество).Ако смятате правилно ,ще видите,че тя не се напряга особено като разход на време,независимо дали работи пет или шест дни.
  • 9 Отец Прецакий

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дри":

    Обаче наема е за 30 дена,така също,нета,а за яденето да не говорим- три пъти по тридесет дни
  • 10 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джентълменът русофил":

    Това в просто допълнителна работа с необлагаем доход. Имаш право на една такава, а не на няколко. Направена е за хора, които искат да си подпомогнат месечния бюджет. Аз бях на такава и работех 40часа месечно към един институт в университета, след лекции отивах за 2часа, или пък когато имаш дупка между лекциите. Тези пари могат да ти покрият наем на стая в общежитие и храната за месеца, не може да се издържаш напълно, но са помощ, защото са си 5х.евро годишно, толкова колкото навремето ни беше изискването за финансово обезпечение.
  • 11 Петро

    2 0 Отговор
    Мръсните шваби са мързеливи говеда. Нали жената е силна и независима и не може да се занимава с тази работа.
  • 12 Кирчо

    1 2 Отговор
    Америка за България плаща повече на тъпи мърлячи,които и за чистачки не стават,а висят по цял ден по Нета с един и същ репертоар-ушанки,боярщник,Путин - враг.Русия трябва да е американска колония.

    Коментиран от #14

  • 13 бай хой

    3 0 Отговор
    450 евра тея имат психически отклонения
  • 14 бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кирчо":

    обратното е -краварите да са колония на рашките
Новини по държави: