6 451 31

Дания с крути мерки срещу имиграцията - депортиране вместо интеграция

Законопроектът, който ще влезе в сила на 1 март, ограничава възможностите за събиране на семейства и намалява помощите за интеграция

Дания с крути мерки срещу имиграцията - депортиране вместо интеграция
Снимка: Shutterstock

Датският парламент прие нов законопроект, който улеснява депортирането. "Искаме да изпратим много ясен сигнал към бежанците, че ако ви бъде разрешено да останете ... това е временно", коментира министърът на имиграцията Ингер Стойберг.

Законопроектът, който ще влезе в сила на 1 март, също ограничава възможностите за събиране на семейства и намалява помощите за интеграция, съобщава Euronews.

"Ние се натъжихме да видим, че Дания участва в европейската надпревара към дъното, когато става въпрос за ограничаване на правата на търсещите убежище и бежанците", коментира Кристиан Фрайс Бах от Датския съвет за бежанците.

Законопроектът поставя акцент върху "временния" статут на разрешенията за пребиваване, които се дават на бежанците, като казва, че те трябва да бъдат изпратени у дома, когато е възможно.

Разрешителните за бежанци следва да бъдат прекратени, "когато е възможно, освен ако не са в пряк конфликт с международните задължения на Дания", се казва oще в текста.

"Бежанците, които са получили убежище в Дания, не трябва да живеят в постоянна несигурност и да се тревожат за загубата на разрешение за пребиваване. Престоят им в Дания трябва да бъде безопасен и достоен, за да могат те да изградят основата за светло бъдеще за себе си и децата си, без значение дали това бъдеще може да бъде в Дания или в тяхната страна", обяснява Кристиан Бах.

По-строгите правила за процеса на събиране на семейството в Дания ще попречи на бежанците да се завърнат към нормален в семеен живот, допълва той.

"Също така би лишил бежанците от техните основни човешки права да се съберат отново с членовете на техните семейства, като често те са във военна зона. Хората в такива трудни ситуации не трябва да бъдат принуждавани и отделяни от своите близки", коментира Бах.

Агенцията на ООН за бежанците повтаря няколко коментара, направени от Датския съвет за бежанци, като заявява, че акцентът върху временното пребиваване не трябва да се използва за оказване на натиск върху несигурността за живота на бежанците.

"Такава несигурност може да бъде в ущърб на способността на бежанците да водят нормален живот и да се адаптират към датското общество", обяснява Хенрик Нордентофт - регионален представител на ВКБООН за Северна Европа.

Акцентът върху временното пребиваване също "не може да промени факта, че международният бежански режим, включително Конвенцията за бежанците от 1951 г., регламентира подробно кога може да бъде прекратен статутът на бежанец", коментира той.

Снимка: БГНЕС/EPA

Дания с крути мерки срещу имиграцията - депортиране вместо интеграция

Законопроектът е последният от по-строгите ограничения, наложени на чуждестранни граждани в Дания.

През декември местният парламент прие законопроект, с който могат да се изпращат на необитаем остров чужди граждани с криминални досиета.

Дания
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Мигранти щурмуваха Великобритания

  Мигранти щурмуваха Великобритания

  Стотина мигранти се промъкнаха незаконно на пристанището във френския град Кале, основен транзитен пункт към Великобритания. От тях петдесетина ...
  3.03.2019
  24 699
  39
 • Мигранти оцеляха на -22 градуса

  Мигранти оцеляха на -22 градуса

  Седем мигранти, укрили се в хладилен камион с включена система на минус 22 градуса, бяха открити от сръбските митничари на излизане от граничния ...
  12.02.2019
  1 903
  4
 • Мигранти изнасилиха две непълнолетни момичета

  Мигранти изнасилиха две непълнолетни момичета

  Във финландския град Оулу са регистрирани нови случаи на изнасилване на непълнолетни от мигранти, съобщават от местното полицейско управление, ...
  12.02.2019
  13 704
  62
 • Гръцки острови на бунт срещу мигрантите

  Гръцки острови на бунт срещу мигрантите

  Жителите на два източноегейски острова – Самос и Лесбос, където са изградени приемни центрове за мигранти без документи, планират тази седмица ...
  2.02.2019
  2 939
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Юрумба Свнсон

  76 3 Отговор
  Е вече е късно както казал очтивия Лос!
 • 2 Айша Хротгарт

  61 2 Отговор
  А ако ТО пристигне с черната си кожа на червени токчета от Танзания дали ще го върнат?
 • 3 Коментатор

  70 1 Отговор
  Единствено логичните мерки. Депортация, ако си икономически емигрант или пресичаш границата незаконно!
 • 4 Българина

  93 4 Отговор
  Тук също трябва да спрем с интеграцията налагана от козяк сорос и америка срещу България. нямаш 11 клас отнема се гражданството еднократно 10 хил лв и да напусне страната, второ, въвеждане тройното правило на проф Константинов, трето, дете на непълнолетни родители се отнема, а двамата 10 г затвор с трудова повиност или напускат България като върнат гражданството! Тези три мерки ще изчистят страната от сганта со кроце со благо и ще останат само тези които имат някакви човешки гени

  Коментиран от #5

 • 5 НКВД

  19 30 Отговор

  До коментар #4 от "Българина":

  А професора ветропоказател случайно да е написал как ще вдигнеме българската раждаемист ? Проблема не е в раждаемоста на черните а в ниската на белите в България! То само с постове у Фейса и празен популизъм нещата няма се оправят, нада действия!
 • 6 Хаджи хаджи Българин

  59 2 Отговор
  През декември местният парламент прие законопроект, с който могат да се изпращат на необитаем остров чужди граждани с криминални досиета. А това най-много ми хареса! Ние нали си имаме остров Белене! Малко да се боядисват сградите и сложи някой прозорец! И колко неинтегрирани индийски питомници могат да минат през 3-5 годишен курс за интеграция!

 • 7 месара

  65 1 Отговор
  постепенно, някои държави почват да се усещат за какво става въпрос с "мигрантите" на меркел!
 • 8 vvvvv

  63 1 Отговор
  Най-после някой да се осмели и да го оформи в закон.
 • 9 Хто

  9 0 Отговор
  Крути??

  Коментиран от #11, #16

 • 10 ТОЧКАТА

  54 3 Отговор
  Светлина в тунела ли виждам...и край на неолибералната джендърска простотия?
 • 11 арджентата

  7 6 Отговор

  До коментар #9 от "Хто":

  :))) И аз се чудя какво е това? Дали не е непозната дума?... Или е "крупни" :)))))) По темата... тепърва ще се виждат последствията!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Бойко

  0 0 Отговор

  До коментар #12 от "адв. Хаджигенчев":

  И аз!
 • 14 толерастията е вредна

  47 1 Отговор
  Леко се учудих, че все още има трезвомислещи в скандинавска страна, но явно бедствието, което ги застига е голямо и няколкото останали нормални са се светнали, че нещо трябва да се промени !
 • 15 ГруЮ

  36 0 Отговор
  Браво на датчаните!
 • 16 Orthodox

  12 3 Отговор

  До коментар #9 от "Хто":

  Това е рядко използван русизъм в нашия език със значение "твърд" (обикновено в преносен смисъл). По руски например "крутое яйцо" означава "твърдо (сварено) яйце", а "крутые меры" - "твърди мерки". Разбира се, най-добре е да се ползва българската дума, но ако все пак ще е чуждица, за предпочитане е такава от славянски език, който е по-близък до българския от западните езици.
 • 17 гост

  2 1 Отговор
  Датчаните са доста жестоки сле втората световна воина децата направени от немски воиници са били отнемани от маиките и праштани за отглеждане в лудници .Немците са имали такава програма да правят деца на датчанки не изнасилване.Едно от тези деца е иедна от певиците на абба.Маикаи бяга в швеция да я спаси.
 • 18 Националист

  20 1 Отговор
  Не на негри и всякакви други примати, афганци, пакистанци и т.н. Тия са несъвместими с нашата култура и традиции. Негрите са с генетично по-малки мозъци и по-примитивно устроени. Да пазим България Бяла, не на БХК и другите подмолни соросоидни организации. Лакея Борисов да си ходи вече.
 • 19 истина

  30 1 Отговор
  Коя държава и прокопсала с негри, цигания и ислям? Браво на тях обичат си държавата и мислят за децата си. В България негър не трябва и транзит даже да не минава. Почти половината африкански негри са ХИВ заразени. Българки стойте настрана от тях. Има бели мъже ако не ви харесва Българина, но не вкарвайте негри в България.
 • 20 Националист

  24 2 Отговор
  Никого да не мразим, но да си запазим нашата малка територия за нас, нашите деца, внуци и т.н. Бойкот на небели и нехристияни от която и държава да са. Пуснем ли една шепа от тях, ще имаме още един цигански проблем. България щеше да бъде далеч по-добре ако нямахме цигани. Българските турци, които нямат великотурски отомански амбиции са ОК. Всички останали, моля имат си държави да си стоят там.
 • 21 Asterix

  5 7 Отговор
  Добро утро,болшевики!Много скоро този закон ще се прилага и при болшевика на територията на EU!!Заляхте с червени агенти навсякъде.Е....да не мислите,че няма да ви подрежат корените!Мислите си,болшевики,че на Европа няма да и писне един ден от болшевишките ви номера...?! Прияте ден,и приятно временно пребиваване на територията на България!
 • 22 Asterix

  3 6 Отговор
  Пропуснах да напиша:Да не пропуснете да оплюете и днес България,болшевишки измити мозъци.....
 • 23 Хто

  2 2 Отговор
  Хорошо ребята, давайте тогда по рускому писать,очень крутно!!!

 • 24 Хасан

  1 10 Отговор
  За отворено общество сме ..за толерантност ..не на фашизма и расизма ...за едно цветно общество
 • 25 Един

  5 0 Отговор
  На някой му "светна"!
 • 26 АК 47

  13 0 Отговор
  Браво,започнахме да разбираме,че само така,ще се противопоставим на насилственото претопяване на европейските граждани.Почна се...
 • 27 някой

  9 1 Отговор
  Крайно време беше! Не изпадайте в милозливи настроения спрямо арабите, защото никога не знаете на какво точно се правят. Лукав народ, а религията им на това ги учи. Никак не се изненадвайте, защото арабин се хванал с един друг в някакъв бизнес. Онзи го измамил. Отишъл да се оплаква измаменият на ходжата. А онзи му казал, ти трябва да уважаваш този човек, той е умен, успял е да те измами. Така че това е положението!
 • 28 Националист

  7 1 Отговор
  Във Варна видях една тумба негри с изсулени панталони така, че да им се виждат долните гащи. Грозна гледка, отрепки. Ами примати са. Въпроса е защо ги пускаме в България? Стойте настрана от тях, според някои източници около 40% от тях са спинозни, номер едно са по изнасилвания, убийства и грабежи.
 • 29 От Пирдоп

  6 0 Отговор
  РАЗГЕЛЕ! Скоро и у НАС! Да даде БОГ един ИНГЕР СТОЙБЕРГ и на нас!
 • 30 ЕХА

  4 0 Отговор
  "През декември местният парламент прие законопроект, с който могат да се изпращат на необитаем остров чужди граждани с криминални досиета" В Австралия от много време изпращат чалми -талибани на остров Нова Гвинея, затова вече не се натискат за там , а искат в Европа за социални помощи-ПАРАЗИТИ.
 • 31 калоян

  0 0 Отговор
  Браво на Дания,но е късно

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.