Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 10:00 1 428 5

Намериха начин да блокират извънредното положение на Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • стена-
  • мексико

Камарата на представителите одобри резолюция, която блокира възможността Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико

Намериха начин да блокират извънредното положение на Тръмп - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността американският президент Доналд Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико чрез обявяването на национална извънредно положение.

Резолюцията, която сега трябва да отиде в контролирания от републиканците Сенат, беше приета от контролираната от демократите камара с разлика от 245-182. 13 републиканци се присъединиха към позицията на демократите - против извънредното положение, наложено от Тръмп, за да вземе 5,7 млрд. долара от федералния бюджет за строеж на стена по границата с Мексико.

Конгресът прие държавен бюджет на 14 февруари, който включваше 1 375 милиарда долара за изграждане на около 55 мили от стената.

Президентът на САЩ моментално заплаши, че ще наложи вето върху резолюцията, ако тя премине както в парламента, така и в Сената, където перспективите да мине са несигурни.

След като не успя да осигури парите за граничната стена от Конгреса, Тръмп обяви извънредно положение на 15 февруари, което щеше да му позволи да намери финансиране от други източници, предимно от бюджета на Пентагона за военни строителни проекти.

Тръмп подписа декларация за извънредно положение, уверявайки, че ще получи парите, които желае. Той твърди, че властта да направи това произтича от Закона за въвеждане на извънредно положение от 1976 година. Той обаче предвижда също така Конгресът да анулира това, но с квалифицирано мнозинство - правомощие, което законодателната власт никога преди не е използвала.

Сенатът трябва да разгледа резолюцията през следващите 18 дни, като републиканците се радват на мнозинство от четирима сенатори в горната камара на Конгреса. Дори и Сенатът да приеме резолюцията, сигурно е, че Тръмп ще наложи вето върху нея и изглежда нито една от двете камари няма мнозинство от две трети, необходими за отмяна на неговото вето.

Намериха начин да блокират извънредното положение на Тръмп

"Не става въпрос за границата, става въпрос за Конституцията", каза председателят на Камарата на представителите и лидер на демократите Нанси Пелоси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    6 4 Отговор
    Аз пък помня, че клоунът ОБЕЩА Мексико да плати стената!
  • 2 Meganoob BG

    5 0 Отговор
    Аз ако бях на мексиканците щях да отговоря на Тръмп - "Съгласни сме да я построим за наша сметка, само че ще я построим около Калифорния и Тексас".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо Грую

    4 0 Отговор
    Нанси пелоси? Аха, оная грозната, с големите зАби! Няма по - голям враг от намразила те грозна жена. Дорде е жива ще си в опасност.
  • 5 гер

    4 1 Отговор
    22 трил. дълг има САЩ и върви на горе с бързи темпове.