Last news in Fakti

3 Март, 2019 18:45 7 639 8

Пчелите престанаха да... танцуват

  • пчели

Посредством танците си някои насекоми съобщават за наличието на нектар, посочвайки местоположението му

Пчелите престанаха да... танцуват - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-малко колонии пчели прибягват до танци, за да предадат информация на други групи свои посестрими, съобщи ЮПИ.

Посредством танците си някои пчели съобщават за наличието на нектар, като посочват местоположението му. Но когато информацията е неуместна или безсмислена, посестримите им я пренебрегват.

Пчелите вече ще трябва да търсят нектар, без да разчитат на подобна помощ. Едва няколко десетки от 500 вида пчели се възползват от въпросните танци.

Специалисти по еволюционна биология смятат, че пчели са започнали да танцуват преди 20 милиона години. Изследване на учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, обаче показва, че тази уникална форма на комуникация невинаги е ефикасна и че за това е виновно човешкото въздействие върху околната среда.

Получените резултати имат и своята положителна страна. Оказало се, че колониите, които не разчитат на танци, когато търсят нектар, произвеждат повече мед. В рамките на извършените експерименти пчелите, които не се възползвали от информацията, предадена чрез танци от техни посестрими, извършили по-дълги полети в търсене на храна и произвели с 30 на сто повече мед.

Учените заключили, че занапред пчелите ще трябва сами да откриват нектар, но затова пък ще го правят по-ефикасно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    35 6 Отговор
    Е на кой му се танцува при това управление...пчелите като видят селските нагли муцуни на герберастите и им носят мед за главния търтей ...пък дали стига до него е друг въпрос той вика ,че пасе трева и рядко си позволява дори люцерна....

    Коментиран от #3

  • 2 Ай стига бе

    32 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"... извършили по-дълги полети в търсене на храна и произвели с 30 на сто повече мед."....Значи ако ходиш на по-далечно разстояние да донасяш нещо, ще донесеш повече, отколкото ако го носиш от по-близко? Абе, или тия учени са идиоти, или нас ни мислят за такива.
  • 3 Радо

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Еми то и при гербаджийските Калинки е тъй - колкото повече кьочеци/танци играят - толкова повече нектар/храна получават.
  • 4 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    4 1 Отговор
    заради 5 g мрежата се самоубиват пчелите

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец":

    Ти не ми барай ника. Иначе с пчелите има сериозен проблем дори и тук. Преди 5-6 години едно нашенско село се усети че пчелите не са се събудили, оказа се, че в радиус от 10 километра няма кошер с пчели, питите с захранка за зимата си стоят но в кошерите няма и мъртви пчели. Нея година просто дръвчетата си останаха без плод. В някои провинции на Китай дори има професия "опрашител" катери се човек и опрашва цветчетата, положението с пчелите е сложно за съжаление.
  • 6 пчеларче

    7 1 Отговор
    или грешно сте превели ЮПИ , или са ви пробутали фалшива новина.
    Докато има пчели това което е написано не може да стане.
  • 7 СМЪРТТА

    9 0 Отговор
    престанаха да танцуват защото престанаха да живеят
  • 8 HFIJ

    3 0 Отговор
    Господин Стайков, от къде го преписа това? Все едно хората да престанат да си говораят.
Новини по държави: