Last news in Fakti

5 Март, 2019 09:22 1 713 15

Макрон: Да защитим застрашената Европа

  • еманюел макрон-
  • ес

Френският президент призова гражданите на ЕС да гласуват на европейските избори през май

Макрон: Да защитим застрашената Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова гражданите на ЕС да защитят застрашената Европа с гласовете си на европейските избори през май, предаде AFP.

В авторска статия, която ще бъде публикувана днес в медии във всичките 28 страни от ЕС, френският президент пише: "От Втората световна война Европа насам никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена".

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва Брекзит. Според него "лъжи и безотговорност" са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.
Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, "които не предлагат нищо", на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика "конференция за Европа", която да предложи "всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите".

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до "европейски ренесанс":

- създаване на "европейска агенция за защита на демокрациите", която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;
- забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;
- криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;
- ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;
- създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предостоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;
- Европейският съюз да подготви "договор за отбрана и сигурност", който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;
- въвеждане на "социален щит", който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място.

Макрон пише още, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ, от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NikNay

    26 3 Отговор
    От изказването в чист превод се разбира следното - бла, бла, бла,бла и бла, бла
  • 3 Анти седераст

    20 1 Отговор
    Европейските граждани заплашват Сороз.
  • 4 Макье

    9 1 Отговор
    От кого бре?!
  • 5 Ххх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руните":

    И на Македония да си ще си си се тоя👨‍👨‍👦‍👦.
  • 6 Жан

    16 1 Отговор
    Европа наистина е застрашена от такива като теб!
  • 7 решението

    3 17 Отговор
    Изгонете всички руски "туристи и гастарбайтери" , създават спящи клетки.
  • 8 Хаджи хаджи Българин

    18 1 Отговор
    От кого да я защитим геронтофилчо? Европа трябва сама да се защити , от такива като теб! Примери за това има във всяка европейска страна!
  • 9 Реалист

    3 10 Отговор
    Най-накрая някакво раздвижване в положителна посока! Особенно това за армията ми харесва най-много - защо примерно Германия да се чуди какво да прави Еурофайтерите си в средата на Европа а не ги подари на България :) или поне да ни ги продаде "на политическа" цена както белгийската фрегата. Ще е страхотно да се живее в Европа а на който не му харесва ще му осигурим билет за Сибир ЕДНОКРАТНО.
  • 10 Реалист

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Руните":

    Ами самия факт че още четеш български сайтове означава че си търсиш оправдание за глупоста която си направил. Да, при нас е трудно заради промитото съзнания на живелите преди 89г но те по естествен път си отиват и България става все по европейска държава. Колкото и да драпат орките губят и ще губят почва у нас. А ТИ В ЩАТИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ДЪРВО БЕЗ КОРЕН. Без роднини, приятели, между хора с друг манталитет и даже друго чувство за хумор. С две думи - ЗАВИНАГИ ЧУЖД! Не ти завиждам - обикалям по цял свят и най-добре се чувствам на селското летище в София когато се прибирам. Знам че вече съм си у дома. И не ни оплаквай - по сайтовете може да се гъбаркаме и плюем, но всички ще защитаваме България така както ти не би го направил. Заедно!!!
  • 11 месара

    11 0 Отговор
    а за "мигрантите" на меркел, някакви мерки, за настъпващите орди от африка?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Гешев

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Руните":

    Стой си там да им лъскаш кенефите, утайки и без това имаме достатъчно.
  • 14 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЧИЯ ЕВРОПА БЕ МИКРОН ??? НА 400-ТЕ НЕМСКИ ФАМИЛИИ ГОСПОДАРИ ... ИЛИ НА СВЕТОВНАТА ЕВРЕЙСКА БАНКА , КОЯТО ТЕ "НАЛОЖИ" ЗА ПРЕЗИ ???!!!
  • 15 El Torro

    0 0 Отговор
    Харесват ми предложенията.
Новини по държави: