5 Март, 2019 11:11 1 723 12

Вучич се пропука: Сърбия може и да признае Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Ако не бъде постигнато компромисно споразумение между нас, това ще бъде катастрофа, смята сръбският президент

Вучич се пропука: Сърбия може и да признае Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич намекна, че не изключва възможността за евентуално признаване на независимостта на Косово, но посочи, че Белград трябва да получи нещо срещу това, пише белградският вестник "Данас".

Преди всичко трябва да постигнем компромис. Не може да признаем Косово, а нищо да не получим от другата страна, заяви Вучич в интервю за италианската агенция АНСА по повод предстоящото посещение на италианския премиер Джузепе Конте в Сърбия.

Вучич посочи, че въпросът за промяната на границите е оспорвана тема, тъй като не всички признават едни и същи граници в зависимост от това дали са признали независимостта на Косово или не.

За разлика от косовските лидери, които всеки ден мамят своите граждани с нереални обещания, че Прищина ще получи всичко, а Белград - нищо, моето задължение е да обясня на сърбите значението на компромиса, който не представлява поражение, а победа. Победа за бъдещето на Сърбия, посочи Вучич.

Той отрече да е имал тайни срещи с президента на Косово Хашим Тачи, както твърдят някои медии, и нарече "чиста лъжа" твърденията за съществуване на проект за окончателно споразумение между Белград и Прищина.

Вучич повтори, че Белград няма да продължи диалога с Прищина, докато косовските власти не премахнат митата от 100 процента на вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Ако не бъде постигнато компромисно споразумение за Косово, ще бъде катастрофа, макар всичко да изглежда трудно и понякога невъзможно, ние сме решени да постигнем компромис, сигурен съм, че можем да стигнем до решение с помощта на нашите европейски приятели и с подкрепата на Русия, Америка, Китай и други страни, заяви президентът на Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а така

    11 7 Отговор
    Вучич просто казва това което косовците и техните "спонсори" искат да чуят.......но едва ли е решен да направи някакъв сериозен компромис по въпроса! Сърбия знае че руснаците стоят зад гърба й, може да си позволи да се пазари, да протака и да отхвърля неизгодните предложения!

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Иво

    11 5 Отговор
    Вучич е пътник
  • 3 руска слива

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "а така":

    Да, но сърбите искат да са в ЕС, а не искат съюз с Русия. Условието на ЕС е да се разберат с Косово, което от години се самоуправлява. В случая Русия не е фактор, просто защото отдавна никой не ги бръсне за слива.
  • 4 Morgoth

    8 3 Отговор
    Косово Е независимо от Сърбия. Това няма как да се обърне и няма как Сърбия да влезе с армията и да го завладее отново. Да не говорим, че там не останаха сърби, а албанците ще гледат на тях като на окупатори. Единствената разумна постъпка от страна на Сърбия е да извлече някаква изгода и да "продаде" своето съгласие за независимостта на Косово. Евентуална изгодна сделка би била да си вземе земите населени със сърби от Косово, а от ЕС да поиска някакви преференциални условия за приемане, както и да не бъде натискана за членство в НАТО, което е нереалистично поне още 20-30 години напред.

    Коментиран от #8

  • 5 Знам знам🙄

    11 5 Отговор
    Косово е базата на арабския ислямски фундаментализъм. Не знам защо Европа толкова държи да го узакони. Признаят ли го сърбите иде европейската Сирия.
  • 6 Мда

    5 0 Отговор
    Фейк 100%
  • 7 Русия разпродава тънко като за последно

    2 9 Отговор
    Аз казвах.Кого ли не продаде Русия.
  • 8 а така

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Напротив, сърбите ще влязат с войска в Косово и ще си го вземат обратно като избият и изгонят несъгласните шиптъри оттам, барабар с тия дето ги подкрепят(а те ще избягат със скоростта на бити пе...аси, каквито са всъщност). Разбира се всичко това ще се случи с подкрепата на Русия, която ще помогне на сърбите да си върнат територията която им беше насилствено отнета от НАТО и САЩ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕКСПЕРТА

    5 2 Отговор
    ГЛУПУСТИ НА ТЪРКАЛЕТА ,ТОЧНО ПЪК СЪРБИЯ НИКОГА НЯМА ДА ПРИЗНАЕ КОСОВО.
  • 11 1122

    2 0 Отговор
    Заплашили са го американците,нали те създадоха изкуствената държава Косово,за да могат да кацат там самолетите им които пренасят дрогата от Турция и Афганистан,там е централния сборен пункт,и от там за щатите директно.За това и косовския президент е толкова сигурен,че каквото ТОЙ иска щяло да стане.
  • 12 Димитърдд

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "а така":

    Които се е хванал с руснаците хаир не е видял. Къде е стъпил руски ботуш трева не никне. Този факт личи най добре когато ни бяха окупирали. От 09.09.1944г до 1990г България беше руска колония, безплатна военна база и руснаците ни спряха икономическото развитие и ни върнаха в 1 клас. Те ни бяха превърнали в опитно поле. Този период бе най голямата трагедия за родината ни. Преди 9 ти България е била на 9 място в Европа, дойдоха казаците и ни осраха а държавата и народа
Новини по държави: