Last news in Fakti

5 Март, 2019 22:40 2 760 5

Тайван: Китай трябва да разреши вътрешните си проблеми, преди да отправя заплахи

  • тайван-
  • китай-
  • съветът на тайван по въпросите на континентален китай-
  • китайския национален народен конгрес-
  • един китай-
  • една страна-
  • две системи-
  • консенсус 1992 г.-
  • китайската комунистическа партия

Съветът на Тайван по въпросите на континентален Китай отправи призив към Пекин да приоритизира разрешаването на собствените си вътрешни проблеми в отговор на коментар на представител на Китайската служба по тайвански въпроси.

По време на втората среща на деветнадесетото издание на Китайския национален народен конгрес премиерът Ли Къцян представи тазгодишния доклад за работата на правителството. Секцията „Тайван“ в доклада потвърждава подкрепата на Китайската комунистическа партия относно принципа „Един Китай“ и „Петте точки на Си“, засегнати в новогодишното послание на президента Си Дзинпин към Тайван.

Директорът на Китайската служба по тайванските въпроси коментира, че „Една страна, две системи“ показва съчувствието и състраданието на Континентален Китай към Тайван.

В отговор на това Съветът на Тайван по въпросите на континентален Китай заяви, че народът на Тайван не приема подобен абсурдно покровителствен жест. Пекин се опитва да прикрие постоянните си опити да застраши суверенитета на страната и демократичната политическа система. Съветът каза още, че нито народът на Република Китай, нито международната общност като цяло вярват, че деспотичният режим може да предложи истинско споразумение под формата на „Една страна, две системи“.

„Тайван е суверенна държава, а ценностите като свободата и демокрацията са в основата на тайванското общество“. „Петте точки на Си“ разкриват истинските намерения на Китай по отношение на обединението на двете страни, а интензивността на заплахите от страна на ККП нарастват с всеки изминал ден“ подчерта Съветът.

В съответствие с четирите задължителни условия на Цай Ин-уен за поддържане на добри отношенията с Китай, Тайван активно прилага демократична система за сигурност, за да защити националния суверенитет и благосъстоянието на своя народ.

Съветът призовава Пекин да приеме статуквото и да приоритизира своите вътрешни проблеми, в това число недостатъчното обществено благосъстояние и регионалната съпротива срещу вмешателството на централната власт в местното самоуправление. Китай трябва да намери подходящ начин за разрешаване на конфликта на интереси сред собственото си население и да има куража да провежда реформи.

Едва когато Пекин започне да се въздържа от тактическо разделение и насилствени заплахи, връзките от двете страни на пролива биха се подобрили.

Директорът на Китайската служба по тайванските въпроси на свой ред коментира, че наличието на „две различни политически системи не са пречка за обединение, нито са извинение за разделяне“. Той заяви още, че Китай е готов да провежда демократични консултации с всички политически партии в Тайван, но все още категорично подкрепя Консенсус 1992 г. и се противопоставя на тайванската независимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черна Врана

    6 5 Отговор
    Тайван скоро ще част от Китай и краварите ще гледат като гледаха в Крим как се случва процеса.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Assassin Creed

    6 5 Отговор
    Тайван са седесарчета китайски които избягаха с парите на целия китайски народ дойде време за разплата!
  • 3 Rado

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Черна Врана":

    Да, Русия и Китай винаги действат правилно и не нарушават права и договори и сеят демокрация. Нека ги подкрепим. Само дано и други държави да не вземат пример от тях да анексират съседи.

    Коментиран от #4

  • 4 Assassin Creed

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Rado":

    Е нали сме в НАТО, то че ни защити, само да не ни защити както защити гърците в Кипър!
  • 5 Rado

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Черна Врана":

    Недей така, че Медведев спомена България и Китайски юан