Last news in Fakti

12 Март, 2019 18:10 4 083 23

"Ислямска държава" призова: Отмъстете за нас!

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • сирийски демократични сили-
  • ефрат

Джихадистите искат от последователите си да отмъстят за обсадата на последната им крепост в Сирия

"Ислямска държава" призова: Отмъстете за нас! - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Обкръжените в Източна Сирия бойци от групировката "Ислямска държава" призовават привържениците си в целия свят да извършват нападения в тяхна защита, според аудиозапис, цитиран от АР.

Записът, за който се предполага, че е на ИД, се появи докато Сирийските демократични сили (СДС) продължават да срещат ожесточена съпротива от страна на джихадисти в село Багуз. Подкрепяните от САЩ бойци се опитват да навлязат по-дълбоко в района, разположен на източния бряг на река Ефрат.

Краткият запис от минута и половина е разпространен от привърженици на ИД в социалните медии. За него съобщи американският център за мониторинг на джихадистки сайтове SITE. В него се казва, че мъже, жени и деца в Багуз са обект на "Холокост на кръстоносците", което на жаргона на ислямистите се отнася за водената от САЩ коалиция срещу ИД.

В аудиозаписа неидентифициран боец призовава мюсюлманските "братя в Европа и в целия свят да се надигнат срещу кръстоносците и да отмъстят за религията си". Докато мъжът говори, се чува пукот от изстрели, очевидно, за да се предположи, че той е в Багуз.

Засега автентичността на аудиозаписа не може да бъде потвърдена.

В неделя силите, подкрепяни от САЩ, възобновиха офанзивата си срещу Багуз, след като хиляди цивилни и стотици джихадисти напуснаха последното малко парче земя, контролирано от "Ислямска държава". Оттогава са били убити 38 ислямисти и трима бойци на СДС, каза говорителят на кюрдските сили Мустафа Бали.

Командващият СДС в Багуз - Аргиш ал Дейри каза, че хората му са напреднали през нощта към палатков лагер, който е последното убежище на джихадистите.

"Ислямска държава" призова: Отмъстете за нас!

"Влязохме в лагера и спряхме", каза Ал Дейри. "Имаше съпротива и се оттеглихме. Самолетите удариха склада за боеприпаси", предизвиквайки експлозии, които спряха настъплението.

Командирът каза, че джихадистите стрелят с тежки оръжия, автомати и снайперски пушки, което кара бойците на СДС да забавят придвижването си, за да не търпят загуби.

Ал Дейри изрази надежда, че джихадистите ще се предадат "през следващите няколко дни".

Завладяването на Багуз ще е важно събитие в опустошителната четиригодишна кампания за разгром на т.нар. халифат на ИД, който преди години обхващаше голяма площ на територията на Сирия и Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черна Врана

    30 10 Отговор
    Ислямска Държава се е изходила вустата на Иво Инджев
  • 2 Eeee

    2 0 Отговор
    И на кого?

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Насран русофил

    10 15 Отговор
    Ще отмъстим за вас братя! Путин акбар

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 onq s konq

    5 6 Отговор
    Ко каза ...?!?
  • 7 Велика Турция

    3 21 Отговор
    Търпение братя, ние ще отмъстим за вас. Победата е близо!
  • 8 Брат ми

    23 0 Отговор
    Сирийското СДС добре се развива,за разлика от Българското такова.
  • 9 Философ само да се отървете джихад.

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Eeee":

    Колко са различни българското СДС и сирийските СДС? Докато сирийското СДС воюва с ДАЕШ и върши нещо добро, то родното СДС начело с терминатор Костов, разсипа бг и ндустривта и ни подари ресурсите на чужди корпорации без да има право на това. Да не вярваш на името.По закона на възмездието след лошите дела на. ДАЕШ къммневинни души, света има право да унищожи Джихад..Ако умрете от куршум ще се отървете лесно, ако дойде Ваньо Костов, ще умирате 32 години.в ада.
  • 10 Нашият ВПК, на кого продаваше

    10 4 Отговор
    Ние на кого продаваме оръжията си ? Пращаме войници в Афганистан и в същото време, продавачи на ИД. Луди жаби ли са в Парламента, Министерският и при ПРЕЗИДЕНТА ? За пари и г.за си дават а за народа и последствията въобще да се замислят - не е.ават !
  • 11 Оручасан ли е Премиера, ПРЕЗИДЕНТА

    4 6 Отговор
    И що за свини са в Парламента ?
  • 12 Българофил

    6 11 Отговор
    от коментарите става ясно че русофил = туркофил = любовник на ислямистите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГостЪ

    11 4 Отговор
    ФАЩ пак са снимали платени репортажи .
  • 16 Опа

    7 3 Отговор
    Тези американци, големи филми правят!
  • 17 624

    2 1 Отговор
    Тези копчета са корави противници.Готови са да умрат дали за пари чест или вяра.Не знам какво можем да противопоставим срещу това при това подреждане на ценностите си.Изтока от столетия напира на запад и до сега печели.Имаме сериозен проблем а още не сме го осъзнзли
  • 18 А,де ...

    5 3 Отговор
    Б.Б. веднага да опрости дълговете на дюнерджийниците.
  • 19 Хмммм

    7 0 Отговор
    Какви братя говорят те по край света? Май има джихадисти под прикритие. Незнам какво са намалели но ще трябва да ги наблюдаваме. Кой знае какво още ще направят и измислят.
  • 20 Сириец

    4 0 Отговор
    Българското СДС и Сирийското СДС . Нашите седесари бягат от независимите журналисти а пак сирийските седесари гонят независимите журналисти окупирани от тях земи .
  • 21 факти

    3 0 Отговор
    ;Отмъстете за нас; сигурно имат предвид ;ИНТЕГРИРАНИТЕ; в Европа
  • 22 мексиканче

    0 0 Отговор
    ми така де, какво е скокнал Доньо, що не пусне мексиканците у тях, тръгнал да пали огъня в Сирия, деба малоумника
  • 23 пак ли

    0 0 Отговор
    Пука ми за тях, изроди вонящи,напълниха Европа с тлибанска сган, после защо има терор, ами защото тези свине нямат място при нас.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания