16 Март, 2019 15:45 3 387 6

ЕС гони британците на 1 юли?

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • развод-
  • тереза мей

Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит

ЕС гони британците на 1 юли? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Консервативната партия на Великобритания се е свързала с всичките си депутати в Европейския парламент, за да поиска от тях да обмислят участие на евроизборите през май, ако споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит не бъде одобрено на гласуването в парламента във вторник, пише "Гардиън".

Ашли Фокс, лидерът на партията в Европейския парламент, се е свързал с евродепутатите, за да разбере какви са според тях вариантите в случай, че сделката не бъде прокарана през Камарата на общините. Той ще разговаря с тях индивидуално през следващата седмица. Фокс се надява сделката за Брекзит да бъде одобрена, но партията трябва да бъде подготвена с кандидатите си на европейските избори, които ще се проведат между 23 и 26 май.

Въпросът без отговор към този момент е дали ще е необходимо Великобритания да участва на европейските избори в случай отлагане на Брекзит. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е писал на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Великобритания ще трябва да участва на изборите, ако страната е в ЕС в края на май.

Междувременно изтекъл в публичното пространство юридически документ разкрива, че Брюксел ще прекрати членството на Великобритания в ЕС на 1 юли, ако британците на участват на изборите за Европейски парламент. На посланиците на страните членки на ЕС им е заявено, че тримесечно отлагане на Брекзит след 29 март няма да бъде придружено с някакви условия, но при по-дълго отлагане Великобритания трябва да вземе участие на евроизборите.

Законодателството на ЕС не възпрепятства неколкократно отлагане на Брекзит, ако бъде поискано от Лондон, пише в законодателството. Но ако не бъдат проведени изборите през май и Великобритания поиска да остане в ЕС, за да избегне Брекзит без сделка например, ЕС ще трябва да отхвърли молбата, се допълва още.

Няма да бъде гарантирано отлагане след 1 юли, освен ако не се проведат изборите за Европейски парламент на задължителната дата, пише в правното становище, споделено сред посланиците в петък. Евролидерите ще решат дали да отложат Брекзит на срещата на върха следващия четвъртък. Преди дни парламентът на Великобритания гласува за отлагане на Брекзит до 30 юни, ако сделката на Мей не бъде приета на гласуване във вторник, съобщи News.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 менте

    17 1 Отговор
    Тия и да напуснат не могат.
  • 2 ЕС гони британците

    4 8 Отговор
    Но когато британците изгонят българите тук ще замирише лошо...
  • 3 Тряс

    4 1 Отговор
    На британците вече трябва да им е станало пределно ясно, че техните политически кратуни по нищо не се отличават от евробюрократите, срещу които гласуваха на референдума... Така че, въпрос на време е да видим жълти жилетки и в Лондон...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 комбайнер

    3 0 Отговор
    тия дърти задници с перуки в парламента им още се смятат, че са някогашната колониална Англия, владяла 1/3 от света и прибирала богатствата безплатно. И си мислят, че и сега всички ще се съобръзяват с тях. Минало - бешело, надути пуяци - ще гризнете дръвцето скоро!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: