21 Март, 2019 17:52 2 236 3

На Острова се готвят за твърд Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • тереза мей-
  • ес-
  • банк ъв ингланд

Британските компании са ускорили подготовката си за раздяла с ЕС без споразумение

На Острова се готвят за твърд Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Британските компании са ускорили подготовката си за хаотичен Брекзит без споразумение през последните няколко месеца, съобщи Банк ъв Ингланд, цитирана от АР.

Британската централна банка реши да остави без промяна водещата си лихва на ниво 0,75 процента, като деветчленният ѝ комитет за парична политика изрази загриженост за влиянието на серията моменти на "ръба на пропастта", достигнати в процеса на излизането на страната от ЕС.

Протоколът от заседание показа, че експертите са особено обезпокоени как "несигурностите около Брекзит ще продължат да влияят върху бъдещата икономическа дейност и най-вече върху бизнес инвестициите."

Великобритания върви към Брекзит без споразумение на 29 март, ако премиерът Терза Мей не успее да получи парламентарна подкрепа за споразумението си с ЕС. Мей ще се срещне с лидерите на ЕС във вторник, 26 март, в Брюксел в опит да си спечели подкрепата им за отлагането на Брекзит за 30 юни.

Лидерите на ЕС заявиха, че всякакво кратко отлагане би трябвало да е обвързано с парламентарната подкрепа на плана ѝ за Брекзит. След две категорични отхвърляния в парламента има съмнения дали премиерът ще успее да получи тази подкрепа. Не е ясно какво би се случило при този сценарий.
Несигурността около Брекзит преследва британската икономика от близо три години и става все по-интензивна през последните няколко месеца.

Компаниите изглежда отговарят на несигурността по най-добрия начин, по който могат
Според специално проучване, проведено от служители на Банк ъв Ингланд, около 80 процента от компаниите "се определят като готови" за хаотичен Брекзит. При такъв сценарий страната ще излезе от ЕС без споразумение и без преходен период за нови търговски споразумения с ЕС.

Това е увеличение с около почти 50 процента спрямо идентично проучване, проведено през януари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 откога чакат твърд

    6 0 Отговор
    Оха британските гейзери ср разтапят само при думата "твърд" охааа !
  • 3 шляпалника

    3 0 Отговор
    Да ми седнат на Твърдия....
Новини по държави: