21 Март, 2019 19:35 5 209 8

ЕС: Отлагаме Брекзит, ако Лондон...

  • брекзит-
  • ес-
  • тереза мей-
  • доналд туск-
  • великобритания

Брюксел е съгласен да отложи Брекзит за 22 май, ако британският парламент одобри споразумението на Тереза Мей още другата седмица

ЕС: Отлагаме Брекзит, ако Лондон... - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският съюз е съгласен да отложи Брекзит за 22 май, ако британският парламент одобри другата седмица споразумението за развода, договорено от премиера Тереза Мей, гласи проектокомюнике на срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитирано от Reuters.

В текста, който се основава на заключения, обсъдени от лидерите на останалите 27 страни членки на блока, се отбелязва, че не може да бъдат внасяни промени в сделката.

"Европейският съюз се ангажира да се съгласи, преди 29 март 2019 г., на удължаване (на процеса на Брекзит) до 22 май, при условие че Споразумението за оттеглянето (на Великобритания от блока) бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица", пише в проектокомюникето. Подчертава се, че "предвид факта, че Обединеното кралство не възнамерява да организира избори за Европейски парламент, удължаване не е възможно след тази дата".

"Европейският съвет повтаря, че Споразумението за оттеглянето не може да бъде преразглеждано. . . Всеки едностранен ангажимент, изявление или друго действие трябва да бъдат съвместими с буквата и духа на Споразумението за оттеглянето", се уточнява в проектокомюникето.

В текста, който все още е обсъждан от лидерите на страните членки на Европейския съюз без британския премиер и може да претърпи промени, се подчертава, че подготовката за евентуален Брекзит без сделка трябва да продължи.

ЕС: Отлагаме Брекзит, ако Лондон...

Франция и Европейската комисия са против отлагане на излизането на Великобритания от ЕС за периода след започването на изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени от 23 до 26 май.

Той подчерта, че "този вариант изглежда най-правилен от законодателна гледна точка".

"Еврокомисията и Франция твърдо са за 22-23 май", отбеляза източникът в кулоарите на срещата на върха на ЕС. В същото време той направи уговорката, че "дискусията продължава".

По-рано днес, само осем дни преди планираното за 29 март излизане на Великобритания от ЕС, Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    8 5 Отговор
    «Make Love Not Brexit»
  • 2 Западните Балкани

    7 9 Отговор
    Време е да се откажат и да си заживеят в мир в ЕС
  • 3 И така

    9 8 Отговор
    Ще отлагате ми кво ши праите.Или ще играете по свирката на англосаксонските господари или ще има шамари.На чучело ви обърнаха смешковци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шалтера

    10 3 Отговор
    Закривай "велико"британия !
  • 6 30.03.2019

    9 0 Отговор
    GAME OVER!
  • 7 Антисоциалист

    5 3 Отговор
    Господа, четем за чудовищна наглост на евроимперците - поставят условия на Британския парламент. Не Брекзит, а Брейкит заслужават! Заслужават съд за всички зверства причинени от тях на европейските народи. За причинените от тях икономически катастрофи на Гърция, Италия, Исландия, Испания и Португалия, за въоръжените им агресии - и не само срещу Либия!, за организиране на нашествие на "бежанци" в Европа, за унищожаване на Европейската култура и цивилизация, от налаганите от тях вредни за държавите и народите правила, за налаганите на гражданите - от задължително каране на кола със запалени фарове по пладне, до насаждането на задължителна пропаганда на полови извращения сред малолетни. И главното - за създаване на империя над европейски народ - мечтата на Хитлер и френския му съюзник Петен!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: