Last news in Fakti

22 Март, 2019 07:14 2 849 3

Британците напускат ЕС до 12 април

  • брекзит-
  • отлагане-
  • ес-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • 12 април

ЕС ще даде на Великобритания отсрочка в преговорния период

Британците напускат ЕС до 12 април - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз най-късно до 12 април, в случай че британските депутати отхвърлят за трети път сделката с общността при вота следващата седмица. Ако споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей, бъде гласувано, то отсрочката за Брекзит ще бъде до 22 май. Това решиха европейските лидери на заседание в Брюксел, съобщава Би Би Си.

Европейският съюз ще даде на Великобритания отсрочка в преговорния период за Брекзит, но дължината на отлагането ще зависи от това дали Тереза Мей ще успее да прокара в парламента споразумението за напускане на ЕС, се казва в проекта за заключителен документ от срещата на върха на Евросъюза, цитиран от Ройтерс.

В случай на Брекзит през април, Лондон ще трябва или хаотично да напусне ЕС, или да поиска ново удължаване, ако се съгласи да проведе избори за Европейски парламент в страната в края на май. "Ако споразумението за изтегляне не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет е съгласен на удължаване до 12 април 2019 г. и очаква Обединеното кралство не по-късно от тази дата да посочи какво смята да прави по-нататък", посочват евролидерите, предаде Нова телевизия.

На пресконференция след дискусиите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че до 12 април "всички опции пред Обединеното кралство остават на масата". Но подчерта, че ако до тази дата Лондон не заяви ясно дали ще участва в евровота, по-дългата отсрочка "става невъзможна".

Министър-председателят Тереза Мей прие предложение за две възможности за кратко отлагане до датата на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Срещнах премиера Мей няколко пъти тази вечер, за да се уверя, че Обединеното кралство приема сценариите за удължаване и съм доволен да потвърдя, че имаме споразумение по въпроса“, съобщи председателят на Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 70 годишен

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Боклук":

    Доказал го е. Дано гори в ада!
  • 3 До Боклук!

    2 5 Отговор
    Боклуци са на майка ти децата!!!
Новини по държави: