Last news in Fakti

22 Март, 2019 14:05 1 889 0

​Трима са кандидатите за президент на Северна Македония

  • северна македония-
  • кандидати-
  • президент-
  • скопие-
  • избори

Президентската кампания започва на 1 април

​Трима са кандидатите за президент на Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавната избирателна комисия (ДИК) официално съобщи, че само трима души са допуснати до участие в предстоящите на 21 април президентски избори в Македония. В ДИК са постъпили необходимите документи от кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски.

Той бе издигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок "Демократическия съюз за интеграция" на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предлага кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова. Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река. В петък ДИК официално ще връчи и необходимите документи на тримата за участие в изборите. По време на открито заседание чрез жребий Комисията ще разпредели и номерата на бюлетините на кандидатите, съобщи БНТ.

Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската кампания официално започва на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Вторият и последен мандат на сегашния президент Георге Иванов изтича на 10 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: