Last news in Fakti

23 Март, 2019 14:51 1 559 6

Ислямисти окървавиха Могадишу

  • могадишу-
  • аш шабаб-
  • атака-
  • жертви-
  • сомалия-
  • убити-
  • ислямисти

Терористи щурмуваха сграда, в която има две министерства

Ислямисти окървавиха Могадишу - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бойци на ислямистката групировка "Аш Шабаб" взривиха кола бомба пред правителствена сграда в центъра на сомалийската столица Могадишу, след което щурмуваха сградата, съобщи Нова телевизия. До момента се съобщава за четирима убити при взрива и в последвалата престрелка между нападателите и сомалийските сили за сигурност.

"Аш Шабаб" щурмува сградата, в която има две министерства, включително министерството на труда. Засега знаем за четирима загинали, но техният брой вероятно ще нарасне", каза майор Абдулахи Нур от местната полиция пред Ройтерс. Според него хора от горните етажи се спасяват с външни стълби през прозорците. Доктор от местната "Бърза помощ" каза, че ранените са 11. Според него в сградата има още ранени, но засега не е възможно да им се окаже помощ, защото престрелката продължава.

Говорителят за военните операции на "Аш Шабаб" - Абдиасис Абу Мусаб пък заяви пред Ройтерс, че един от нейните бойци самоубийци е взривил колата бомба пред министерството, което позволило на ударна група да нахлуе в сградата. От сградата се чува стрелба, а над мястото на взрива се издига дим, съобщават свидетели. Според свидетели взривовете преди атаката са били два.

"Аш Шабаб" е най-активната ислямистка екстремистка групировка в Африка и от години води борба да свали подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да установи там държава, основана на ислямското право - шериата. Тя непрекъснато предприема въоръжени атаки и атентати, причиняващи много жертви, макар че е изтласкана от Могадишу и оперира от селски райони в южната част на страната.

В столицата и някои други части на Сомалия са разположени мироопазващи сили на Африканския съюз, които помагат на сомалийските сили да държат бунтовниците на разстояние. През последните месеци САЩ също нанесоха серия от смъртоносни въздушни удари по лагери и скривалища на "Аш Шабаб".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    10 0 Отговор
    Бай Доню,вместо да се фука че е разгромил Ислямска държава , да създаде условия за пълното й елиминиране
  • 2 Черна Врана

    4 12 Отговор
    Браво на нашите ислямски братя. Подкрепяното от двуличния Запад правителство трябва да се свали!!!
  • 3 Бял гарван

    3 0 Отговор
    Като се преборят антиправителствените "правоверни", избити от проправителствените "правоверни" (Абдулахи Нур от " местната полиция" шинтоист ли е???) пак ще кажем браво!
  • 4 Turkofagos

    7 0 Отговор
    Добродушни фенове на Ердоган....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.