Last news in Fakti

25 Март, 2019 10:44 3 904 4

Внимание! Акули под прицел

  • акули-
  • мако-
  • акула

Морските хищници са по-застрашен вид, отколкото се предполагаше

Внимание! Акули под прицел - 1
Снимка: Shutterstock

Едни от най-бързите акули в света - акулите мако, са застрашени от изчезване и стават жертва на апетита на хората, които ги преследват заради вкусните перки и месо, предаде AFP.

Цели седемнадесет вида скатове и акули от изследваните 58 са класирани в графата "застрашени от изчезване" в доклад на Световния съюз за опазване на природата. Той е по-тревожен отвсякога, но това не изненадва специалистите. По думите на канадския учен Никола Дюлви, тези животни бавно се възпроизвеждат, подложени са на интензивен улов и в същото време не са обект на никаква защита от свръхриболов.

Най-тревожен е случаят с акулите мако, които могат да достигнат скорост от 70 километра в час. Популацията им е силно съкратена на световно ниво, като само в Атлантическия океан спадът е с 60 на сто за последните 75 години.

Тези морски хищници са ценени заради вкусното си месо и перките, които са много търсени от китайците. Акулите мако са преследвани от мощни риболовни флотилии, най-вече на тези от Европейския съюз.

Внимание! Акули под прицел
Снимка: БГНЕС/EPA

Братовчедите на тези животни, малките акули мако, са също силно застрашени и вече са със същия статут в Червената книга като азиатския слон и синия кит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    22 3 Отговор
    От безумната алчност и лакомия на човека идват всичките беди на земята. Единственото същество, което убива за удоволствие е човека!
  • 2 Реалист

    7 1 Отговор
    Трябва да изпратим българските вегани в Китай и Азия да агитират - поне свършат нещо полезно. Ако набързо не ги изядат и тях де...
  • 3 Шляхтиц

    9 0 Отговор
    Перката на акулата е изградена от същия хрущял, от който е изграден гръдният кош на най-обикновено пиле. Рогът на носорога е изграден от същото рогово вещество, от което са изградени копитата на конете, кравите, ноктите на човека. Безумието на човека е Б Е З Г Р А Н И Ч Н О. !''!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Бесен язовец

    1 7 Отговор
    Акулите изяждат и хора тъй че трябва да бъдат унищожени.Който не е съгласен с мен му пожелавам да го лапне акула.
Новини по държави: