25 Март, 2019 20:30 10 269 21

Преди Брекзита: Новите проблеми на българите в Лондон

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • българи

Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа, казва един от нашите сънародници в британската столица

Преди Брекзита: Новите проблеми на българите в Лондон - 1
Снимка: DW

"Става все по-трудно да наемеш квартира или да намериш работа", казва един от българите в Лондон. Техните трудности са породени от Брекзита. В такава ситуация помага само едно: взаимопомощ. Репортаж на Мария Милкова.

Малката кафе-книжарничка се забелязва отдалечe. Не само защото ярко се отличава със снежнобелия си цвят на фона на мрачния североизточен лондонски квартал Уолтъмстоу. Надпис на български език веднага привлича погледа: „Имало едно време…“. И, ако сте български имигрант и преминете през червената врата, няма как да не се почувствате както „едно време“ – книгите са на български, както и разговорите на кафе.

Но точно в този неделен следобед тук се случва нещо нетипично. Вместо да разгръщат книги, посетителите - основно български имигранти - са заболи поглед в смартфоните си, а на всяка от малките масички в тясното и уютно пространство са разпилени паспорти и документи. Новите англичани попълват документи за новия си статут на Острова.

Те са се събрали, за да си помагат в процедурата за придобиване на уседнал статут. Процедура, през която трябва да премине всеки чужденец на Острова. Първият етап е да изпрати биометричния си паспорт и останалите документи до Министерството на вътрешните работи през специално приложение на телефона. И точно тук са първите сблъсъци с недружелюбната система, казва организаторката на срещата Мария Спирова.

„Походна взаимоучителна школа“

„Проблемът е в това, че приложението не работи на всеки телефон. Щастливци са онези, на които то тръгне. Повечето хора, които идват, са объркани. Имат нужда някой да ги подкрепи и окуражи, че ще се справят“, казва Мария, която заедно с двама свои приятели разучила в детайли как се кандидатства. Тримата решили, че трябва да помагат на другите българи. А срещите си с тях на шега наричат „походна взаимоучителна школа“ за придобиване на уседнал статут. Помощ получили от „Лондонската българска асоциация“ и кметството на Лондон.

„На всяка среща успяваме да помогнем на около 12-15 души. Това е много индивидуална услуга, защото всеки от идващите има въпроси, на които се опитваме да отговорим, а сме само двама или трима доброволци. Ако всичко е наред - процедурата отнема около 30 минути. Но приключението започва, ако изскочи „дупка“, тогава отнема още повече време, обяснява Мария. „Дупката“ е период, за който няма никакво доказателство, че си живял на Острова. А това се случва, ако работодателят е бил некоректен и няма данни за данъци и осигуровки. Затова, ако българи са били в такава ситуация, трябва да търсят други документи, за да докажат всеки ден на престой в държавата. Например – договор за наем, банкови извлечения, фактури за платени общински данъци. Ако не са работили, а живели от спестявания и не са получавали помощи, също трябва да представят „доказателства“ за това. Проблеми има и за самонаетите лица. Те могат да докажат, че са работили във Великобритания с помощта на годишната си данъчна декларация. Но тя се издава през април, което автоматично означава, че последната година на пребиваване не може да бъде доказана.

„Организираме се и си помагаме“

„Това са само малка част от проблемите, които могат да възникнат“, казва Мария. „Дойдоха дори бездомни, дойдоха хора над 75-годишна възраст - хора, които са имали технически затруднения да се справят с процедурата по кандидатстването. Затова Мария твърди, че тези срещи са психотерапевтични в някакъв смисъл: „Ние се организираме и помагаме, за да не се окажат българите нелегални имигранти.

Досега са се провели две такива срещи в българската книжарница в Лондон и една в Оксфорд. Там срещата се провела в една школа за български народни танци. Наемът поел един от българите. „В един наистина тесен кръг успяхме да си помогнем взаимно. Имаше солидарност, чувствах се добре от това, че мога и аз да помогна“, обяснява Мартин - 32 годишен ИТ-специалист. Отишъл в книжарницата с баща си, за да събере информацията накуп и се превърнал в доброволец, помагащ на други хора. Казва, че вече се усеща страх у работодатели и хазяи: „Става все по-трудно да наемеш квартира или да започнеш работа. Те не знаят дали техен служител или наемател няма да се окаже нелегален имигрант и се презастраховат. За да си откриеш банкова сметка, например, се иска трудов договор. Но, за да имаш трудов договор – ти трябва банкова сметка – „Параграф 22“. Мартин признава, че и той имал проблем с наемането на жилище.

Емилия Илиева, медицинска сестра в Англия от 2004, отишла на срещата в Оксфорд, за да получи повече информация и заради дъщеря си. Притеснена е, че тя може да има проблем с намирането на първата си работа, защото след референдума за Брекзит се усеща негативно настроение срещу чужденците: „Например аз на външен вид не се различавам от местните англичани и в асансьора ме заговаря възрастна англичанка. Щом отговоря любезно на сравнително добър английски, но все пак с акцент, разговорът приключва с хладна усмивка. Едно нещо искам да се случи сега – Европа да защити гражданите си, за да се чувстваме достойно тук, независимо от коя европейска националност сме“, казва Емилия.

„Моят работодател много се зарадва, че имам вече регистрация. Призна, че му било неудобно да ме попита“, допълва Христо, градинар, който живее със съпругата и малката си дъщеря на Острова. По думите му имигрантите вече плащат цената на Брекзита, още преди той да е настъпил. Той самият дори не вярва, че Великобритания ще излезе от ЕС: „С Мария сме се обзаложили на кутия бонбони „Черноморец“ - аз казвам, че Брекзит изобщо няма да има, а тя е на обратното мнение“, смее се Христо. И той, като всички останали българи, изпитва обаче чувство на тъга и тревога, че това се случва. „На всички ни е ясно, че това е началото на един тъжен и ненужен процес, в който ние винаги ще сме различните“, казва Мария Спирова.

„Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си“

А дали Брекзитът ги е накарал да мислят за връщане в България? Само ИТ-специалистът Мартин има намерение да го направи, но причината е съвсем различна - мечтата му е да опита късмета си в родината. Другите са категорични, че не искат да напускат втората си родина. Като Мария, която се е убедила в едно: „Ние вече знаем - с бягане не става. Някъде трябва да останеш и да се бориш за правата си. Тук има хора със сериозни инвестиции – доказали са се в работата си. И ми казват: „не съм на 20, че да си тръгна пак“. За мнозина това е болезнена криза, защото се чувстват предадени от държава, която са приели за свой втори дом“, казва Мария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    26 4 Отговор
    дойче веле = пропаганда
  • 2 Верф

    50 8 Отговор
    А защо не се бориха за правата си у дома.

    Коментиран от #9, #12

  • 3 Всякаш тук е лесно

    18 2 Отговор
    И тук е супер трудно да си намеря работа. Пълен боклук съм. За нищо не ставам.
  • 4 Мосак фонсека

    20 4 Отговор
    Било трудно , АЙ СТЮГА УАЕЕЕЕ
  • 5 Гост

    11 2 Отговор
    Сега е много лесно за работа. Преди много години от 2003 на студентски бригади пари е нямало, макар че преподаватели са им казвали, ще ходите за пари, а ще искате сега да ви заверя книжките, няма такива работи, но преди 10 години тръгнаха сами на запад и минаха през големи трудности. Който знае езици и има желание има много работа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Статист

    12 7 Отговор
    Тези "българи" , които слугинстват в DW скоро ще останат без работа поради некадърност .
  • 8 Радек от Боктор

    14 2 Отговор
    Да си двата мамчето скапаните англета! Като се оставиха да ги командват олигофрени. И тук е олигофрения ама си е наша и все се намира колай.....а навън все си чуждото куче, което му сочат вратата!
  • 9 trol

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Верф":

    тук гражданите нямат права
  • 10 Екс емигрант

    10 7 Отговор
    Така е,безрониците,никой не ги харесва,когато търсиш лекия път,всички те отбягват и не те приемат,един път чужденец,завинаги чужденец.
  • 11 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 2 Отговор
    Ай путин да праща 2 сатани и острова да го нема за 10 минути
  • 12 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Верф":

    Щот в бг имаш 2 права и те са да създадеш и отгледаш следващия роб на системата а пари няма щото ако има няма си роб и цецко нема да лапка палати за 620 евро докъто ти копаш 2 живота за панелка с остъклен с винкел балкон
  • 13 qqqqqq

    14 1 Отговор
    Това дето го пишат не е вярно. Хората бягат от българия заради работодателите и беззаконието. Ако минималната заплата в момента е 2000 лв. да видим някой ще бяга ли.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Зоя

    7 2 Отговор
    Глупости на търкалета. И къща съм наела в покрайнините на Лондон и започнах работа в началото на март в Royal Mail дето цедката е доста голяма. Някои хора си създават преживявания и си търсят материал за статии.
  • 15 Петър Ангелов

    2 0 Отговор
    Това дете на природата Мария Спиров е в основата на истерия и параноя... Тя е,, десен "човек с амбиции за Евро парламента, но с марксистки мозък революционна пламеност
  • 16 Другар

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "qqqqqq":

    Къде има такова понятие "минимална работна заплата" освен в бившия СИВ,къде е 1000 евро за да отидем и ние?Това ми прилича на носталгия по соца!
  • 17 Другар

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "qqqqqq":

    Забравих,а не искате ли да ви ги пускат в пощенската кутия,за да не разкарвате,чак до работното място,без да ходите на работа?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ivan

    2 1 Отговор
    България е загубена отдавна
  • 20 гост

    2 0 Отговор
    Трудно е когато подпишеш трудов договор за 1200лв, а работодателят ти плаща 500лв в плик, защото така е решил и никой не може да му промени мнението, не те пуска отпуска или болничен. Трудно е когато жена ти е в майчинство и не внася доход, а малкото давани от социалната система не стигат за пелени и дрешки, трудно е като ти се разболее детенцето да отидеш в аптеката и да трябва да дадеш 50лв за лекарства, въпреки че си плащаш осигуровките и не си стъпвал в болница последните 10г. Трудно е когато трябва да решиш тези 500лв какво да ти покрият, наем, храна или играчка за детето, тогава наистина е трудно. Трудно е да гледаш усмихнати общински съветници в луксозни лимузини, постват снимки от курорти, а и те на 500лв заплата се водят и ти им се чудиш как така успяват да спестят 500% от заплатата си. Трудно е като подаваш сигнали за нередностите при работодател, община, медицина, а единственото, което се случва е да те повикат от МВР защо си ги подал тези сигнали, без да има какъвто и да е резултат.
    Хайде сега го пренесете това в Англия и вижте дали това там е рядкост и дали не се реагира на проблемите на хората, дали ги използват за роби и дали с една заплата могат да се издържат цялото семейство, скромно, но да оцеляват достойно.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор
    Е, щом си падате по мазохизма - действайте там, борете се. Българина обича да живее в блянове за светло бъдеще, имало било шансове. Брат ми през 90-те завърши бизнес администрация в щатите, после по семейни причини се премести на острова и се беше размечтал, че с американската диплома ще хване и той куфарчето и с костюмче ще се разхожда по лондонското сити. Да, ама не! Набързо разбра че тези младежи с куфарчетата още от училище си знаят, че ще правят това, а за останалите каквото остане. И това е между самите тях. А оттук натам пристигат и останалите чужденци. (Не ми говорете че някой IT се е уредил - работливи магарета се търсят навсякъде. Инженерството си е хамалогия, макар и не физическа). А и отгоре на това сте попаднали в държава с отчетливо класово деление. В Австралия съм срещал англичани, които са ми казвали: "това което съм тук (примерно мениджър), никога нямаше да съм в Англия". Иначе и в Австралия на касата в супера някаква седемнайсет годишна пикла ми правеше крива муцуна щом ми чуеше акцента, независимо че моя престой там беше по-дълъг от нейния цял живот.
Новини по държави: