26 Март, 2019 09:07 1 786 22

Франция и Китай подписаха договори за $40 милиарда

  • франция-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • договори-
  • еманюел макрон

Париж и Пекин засилват икономическите връзки

Франция и Китай подписаха договори за $40 милиарда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентите на Китай и Франция Си Дзинпин и Еманюел Макрон призоваха за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Китай във време на нарастваща нервност от огромните инвестиции на Пекин на континента, отбелязва AFP.

В изказване в Елисейския дворец след преговорите със Си, Макрон призова за „силно партньорство между Европа и Китай“, като добави, че то трябва да е на основата на „силна многостранност“ и „честна и балансирана“ търговия. От своя страна китайският лидер подчерта, че „обединена и просперираща Европа се вписва в нашето виждане за многополюсен свят“. „Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и нейното развитие“, добави той в изявление пред пресата.

Изявленията последваха подписването на дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен, чиста енергия и огромен договор, в който Китай ще купи 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus. Поръчката, първоначално за 184 А320 за 13 китайски авиопревозвача, първо бе обявена по време на визитата на Макрон в Китай през януари 2018 година, предаде агенция "Фокус".

Всички сделки, включително една за френския износ за Китай на замразено пиле, възлизат на общо 40 млрд. долара. Разговорите в понеделник идват ден преди друга среща в Париж, този път между Макрон, Си, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да проучат „точките на сближаване“ между двата търговски гиганта. В Брюксел следващия месец ще се състои среща на високо равнище между ЕС и Китай. По-рано по време на своето пътуване Си посети Италия, която стана първата държава от Г-7, която се присъедини към огромния инфраструктурен проект „Нов път на коприната“ на Китай, който предизвика неспокойствие в САЩ и Европейския съюз.

Макрон обяви също, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица инвестиционни проекти в някои от страните, които предлагат стъпки в този нов Път на коприната. В понеделник сутринта Макрон и Си се срещнаха край Триумфалната арка, където поставиха венец при гроба на Незнайния воин, по-специално в чест на 140 000 китайски работници, които допринесоха за успеха на Франция в първата световна война. Разговорите в Елисейския дворец по-късно засегнаха въпроси като изменението на климата, сътрудничеството и бизнес сделките, заявиха представители на френското президентство.

В понеделник вечерта Макрон ще е домакин на държавна вечеря за Си с около 200 гости, включително френския актьор Ален Делон, който е широко известен в Китай. В интервю за вестник "Ница-Матин", след като прие Си на вечеря на френската Ривиера, Макрон бе предположил, че съвместните преговори „ще ни позволят да установим обща дефиниция за нов международен ред“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    19 0 Отговор
    Лицемерите на които им се клоним! :(
  • 2 Kcaniba

    26 4 Отговор
    сороснята да изпълзи на амбразурата и да измучи, как така, къде са евроатлантическите ценности!!!
    ивоминджев, монитопаси, къде са!!??
    Та Китай нали са комунисти, соросняяя!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Шойгу

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Хващам се на бас, че такива мекотели като минджев, паси, плюфналиев и т.н. психодесен още си пазят в дъното на някое чемкмедже червените книжки и са подготвили автобиография със заслуги към комунистите, когато дойде времето Народен съд да раздаде справедливост на всички национални предатели. А това време идва, усещате ли вятъра, соросоиди?
  • 4 антиджендар

    18 3 Отговор
    Китай е номер едно в света. Обожавам Китай и особено китайките и силно ненавиждам сороскитегендари
  • 5 А стига бе

    15 1 Отговор
    САЩ сега ще писнат,че Европа попада под китайска зависимост...

    Коментиран от #6

  • 6 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "А стига бе":

    Сащ ги чака огромна рецесия, огромна...само си помислете когато всички специалисти се върнат в Европа,Китай,Япония,Индия.... краварите и чифутите наистина на главите ще си застанат,да палят конфликти. Никой не ги пита вече за нищо ;).
  • 7 Госあ

    5 2 Отговор
    Хахаха добре е 40 млрд, а с Япония има договор за стоки и услуги, който чака ратификация.
  • 8 Borislav Popov

    8 4 Отговор
    От обора пак изразили безпокойство! Васалите бягат към другата икономическа сила - Китай !

    Коментиран от #12

  • 9 Све

    7 0 Отговор
    Кога отново ще станем държава???
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ . Престъпниците мутри да почнат да плащат
  • 10 русия е джудже

    4 4 Отговор
    Франция и Китай подписаха на един път договор ,който е с по-голяма стойност от целогодишна търговия между руските икономически джуджета и Китай.Русляма трябва да почне да търгува с Бурунди и Кирибати ,за да се почувстват поне малко богати и оценени.

    Коментиран от #11

  • 11 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "русия е джудже":

    Русия и Китай с икономически договор за 50 милиарда още от 2016 година !! Не си спомням в момента колко ги направиха 2018 година ! Седнал си и ти празни приказки да бръщолевиш тука !!! Ще търгуваме с Бурунди - ние Великата икономическа сила България !!
  • 12 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    А вашии гасподар путя как е ? 😜
  • 13 Mини

    1 1 Отговор
    Ах, Китай пак е на шопинг тур в Европа!!! Само, че 50% от французите много дълбоко се съмняват в позитивното въздействие на китайските директни инвестиции в страната. Щото са им "сърбали вече китайската мизо супа". Китайците преди вече направиха някои "грандиозни обявления" напр. за откриване на изследователски центрове и индустриални паркове, от които нищо не стана. Както и китайския консорциум, който преди 4 г.купи 49% от летище Тулуз и оттогава касира високи дивиденти, а е мн.спестителен с инвестициите. И сега китаците (след здрава надценка), търсят купувач. Така, че по- скромно с възторга...

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Mини":

    Няма нищо лошо в това ЕС да измести сащ като партньор на Китай. Разбира се,там трябва внимателно да се стъпва,но определено в такова партньорство има хляб. Освен това, културата е на съвсем друго ниво. А и са комунисти все пак ;)

    Коментиран от #16

  • 15 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Mини":

    Китай е един добър пример за схващането ми за корпоративния комунизъм. Новият световен ред ;). Проблема при тях е,че са много хора с не толкова много ресурси, освен това, този азиатски маниер на непрекъсната работа не ми допада съвсем. А те наистина си го харесват. Аз обичам да има меланхолия и бездействие от време на време. Но няма проблем за Европа да бъде малко по друг тип

    Коментиран от #17

  • 16 Mon cher

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Именно, че са комунисти! А всеизвестно е, че от тях в дълготраен план неможе да се очаква нищо добро. Те целят всъщност нито доброто на човечеството, нито доброто на собствения си народ, нито борбата за социална справедливост, нито пък им е и за самата комунистическа идеология, а единствената им цел е абсолютната власт(пример Мао Цедонг) във всякаква форма- лична, на национално и интернац.ниво. И колко милиона китайци платиха тогава с живота си???? А ти преди ми говореше за жертвите на инквизицията и пр.! Затова и Европа трябва да е нащрек! Въпроса е също, колко "хляб" действително има в това партньорство, рентира ли се въобще икономическата зависимост??? Припомням ти примерите от предния ми коментар(има още доста много подобни примери в Европа). Европа им се "върза на изгодните кондиции" и си изнесе производството в Китай. А ако тя е неспособна да произвежда сама, то тогава тя сама ограничава масивно свободата си и се отдава на иконом.зависимост. Освен това неотдавна четох, че именно китайски учени(!!!!!) са установили и потвърдили, че Християнството е в основата на европейския възход. И от тук нататък знаеш вече....., дискутирали сме го....

    Коментиран от #19

  • 17 Мини

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Ахх, това с новия световен ред...Лудост! Няма нищо ново под слънцето! Затова и няма да успее да се прокара така планувания нов световен ред. 😋Ще се възроди добрия, консервативния, изпитан ред, който тогава доведе Европа до разцвет, ще видиш! 😊. Да, аз си мислих, че немците са работохолици, докато не дойдоха колеги азиатци(китайци май бяха) и 😯....човек остава с впечатление, че те са роботизирани. А не те ли гледат "накриво" когато бездействаш понякога? Или се отдаваш на бездействие само в келера😉???

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мини":

    Китайците и японците са различни. Работил съм и с китайци но нямам много впечатления от тях, между другото са коректни. Не,няма проблем да не работиш,но просто ще те гледат презрително, защото ще имаш по малко резултати от тях. И така, което е в реда на нещата. Трябва да има йерархия. В комунизма йерархията е основа !
  • 19 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Mon cher":

    Трябва да си сменяш възгледите скоро. Корпоративния комунизъм е бъдещето и философията като религия ;)
  • 20 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мини":

    Няма проблем да съзерцаваш вишните с часове,дори дни и между другото има повече почивни дни отколкото в България ;)

    Коментиран от #21

  • 21 Мини

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    GM. Да, йерархията и нейното спазване е важна за правилното ф6ункционирането на едно общество. Вишните???? Не е ли черешовия цвят в Япония, който е така известен????

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мини":

    Вишни ma cherie , вишни. И то ялови ;) . Пред японския хотел имаше,преди оная селянка да я отреже. Сигурно щото не дава плод. За к'во и е 😂
Новини по държави: