Last news in Fakti

26 Март, 2019 10:40 1 327 13

Мексико поиска извинение от Испания за завладяването на региона

  • завладяване-
  • испания-
  • мексико-
  • обрадор-
  • папата-
  • клане

Коренното население на Мексико е било изклано

Мексико поиска извинение от Испания за завладяването на региона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор е изпрати писмо до испанския крал Фелипе VI и до папа Франциск с искане за извинение за нарушаването на правата на човека, извършено по време на завладяването на региона, предаде Би Би Си.

Обрадор подчерта, че коренното население на Мексико е станало жертва на кланета. В изказване в руините на древен мексикански град, той призова да се направи пълна равносметка на направените злини. Испания отхвърли призива и призова за „конструктивна перспектива“. Мексиканският лидер бе безмилостен в критиките си и към Испания, и към Ватикана с думите: „Време е за помирение. Но нека първо да поискаме прошка“.

Правителството в Мадрид отговори бързо и категорично отхвърли искането за извинение. „Пристигането преди 500 г. на испанци в настоящата мексиканска територия не може да бъде съдено в светлината на съвременните фактори“, се посочва в испанското становище, което допълва: „Нашите братски нации винаги са знаели как да разчитат споделеното минало без гняв“.

Испанският поход към Америките започва с пристигането на експедицията на Христофор Колумб през 1492 г. Следва завладяването на Мексико, когато малката армия на Ернан Кортес акостира в днешния щат Веракрус през 1519 г. Две години по-късно мощната Ацтекска империя е разгромена и започва началото на 300-годишно испанско управление, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 8 Отговор
    После и индианците н алецтите у фащ!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Само за статистиката

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    ”Алецтите”? Да не са ацтеките? Ако са те - те не са ли индианци?

    Коментиран от #7

  • 3 А дали е така?

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Цитат от статията: ”Испанският поход към Америките започва с пристигането на експедицията на Христофор Колумб през 1492 г. Следва завладяването на Мексико, когато малката армия на Ернан Кортес акостира в днешния щат Веракрус през 1519 г. ”. НЕ ”следва завладяването на Мексико”! Така написано излиза, че идалговците 27 години след първото пътуване на Колумб само се почесват по д-тата. А на практика са открити и колонизирани Карибските о-ви, които им стават база за навлизане в континентална Америка; Нунес де Балбоа вече е стигнал брега на Тихия океан, и т.н....
  • 4 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Абе и тея се сетили...
  • 5 282

    0 6 Отговор
    Испания се е съгласила ако всички който не са 100% индианци напуснат Мексико като наследници и съучастници като такива на престъпници
  • 6 не всичко се говори

    5 0 Отговор
    И на мен много ми се иска да кажа,че Бойко Борисов щял да иска извинение от Турция за 500 годишното турско присъствие в България,обаче не трябва да го казвам и затова няма да го кажа.

    Коментиран от #10

  • 7 Kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Само за статистиката":

    АлеУтите, пардон. Печатна е грешката))

    Коментиран от #9

  • 8 Алеути

    6 1 Отговор
    Мииии... те алеутите, обитавайки днешния щат Аляска, Алеутските острови в частност, не са ли вече у фащ?
  • 9 Алеути

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Въпросът от # 8 е към #7.
  • 10 "Присъствие" и "присъствие"

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "не всичко се говори":

    Испанците основават най-старите действащи и към момента университети в 3 континента: в двете Америка и в Азия (Манила, Филипини). С какво могат да се похвалят нашите "присъствители"?
  • 11 Batushka

    2 1 Отговор
    Е ,тоя па, дали испанците ще ги избият или те ще се изядат помежду си в буквалния смисъл има ли значение...
  • 12 RAMIREZ GUATEMALA

    2 1 Отговор
    Я СТИГА ГЛУПОСТИ........ НАСЕЛЕНИЕТО НА МЕКСИКО Е 60% МЕТИСИ(МЕШАНИ ИНДИАНЦИ И ИСПАНЦИ) 30% ЧИСТИ ИНДИАНЦИ И 10% БЕЛИ,ЧЕРНИ,АРАБИ И Т.Н!!! ТОЕСТ БЕЛИТЕ В МЕКСИКО СА МАЛЦИНСТВО КАКТО И В ЦЯЛА ЛАТИНСКА АМЕРИКА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА АРЖЕНТИНА И УРУГВАЙ КЪДЕТО БЕЛИТЕ СА МНОЗИНСТВО...... НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ДОМИНИРАТ МЕТИСИТЕ(СМЕСЕНИТЕ ИНДИАНЦИ) И ЧИСТИТЕ ИНДИАНЦИ!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Ibáñez España

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "RAMIREZ GUATEMALA":

    Цитат:" БЕЛИТЕ В МЕКСИКО СА МАЛЦИНСТВО КАКТО И В ЦЯЛА ЛАТИНСКА АМЕРИКА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА АРЖЕНТИНА И УРУГВАЙ КЪДЕТО БЕЛИТЕ СА Мнозинство". Много бързо си претупал страните, където белите са мнозинство - пропуснати са Куба, Коста Рика, Пуерто Рико и Чили.
Новини по държави: